Обществото в Германия е разделено, но все пак функционира

Над 30 години след падането на Берлинската стена все още се усеща разделение между Западна и Източна Германия

10:33 | 28 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Обществото в Германия е разделено, но все пак функционира

На пръв поглед парламентарните избори в Германия са победа за умерените в своите възгледи партии и очевидно поражение за екстремистите. Популистите от Алтернатива за Германия (AfD), които са най-крайнодясната политическа организация и посткомунистическата Левица, която е от другата страна на спектъра - и двете партии загубиха места в Бундестага. По-голямата част от гласовете отидоха за четирите центристки партийни блока, въпреки че имаше големи разминавания и между тях.

С този избор гласоподавателите на практика изключиха единствената коалиционна опция, която би могла да се приеме за радикална, обединение на социалдемократите, Зелените и левите. Следващото правителство вместо това ще бъде формирано от някаква комбинация от дясноцентристи и лявоцентристи, с вероятен наклон наляво.

Ако погледнете картите в статията, които показват резултатите по региони, ще видите една малко по-различна картина. Тя показва една Германия, която е силно разделена. В САЩ дебелите разграничителни линии минават между селските и градските райони и между региони като, да речем, Дълбокия Юг и Нова Англия. В Германия разграничителни линии също разделят метрополиите от провинцията. Но най-вече,  31 години след обединението, те все още очертават бившата Западна и Източна Германия.

Разгледайте внимателно избирателните карти на Германия, изготвени от Bloomberg News. Те показват влиянието на различните партии, разделено географски. По-специално, игнорирането на по-малките партии говори много за социологическата обстановка и историята на регионите.

Започнете с FDP (Либералите). “Свободните демократи” са про-бизнес и про-пазарна партия, която подкрепя предприемачеството, индивидуализма и ограничената централна намеса, това, което европейците, за разлика от американците, правилно наричат ​​„либерализъм“. Тяхната подкрепа е най-силна в западна Германия и особено в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, която често бива определяна като земя на мислители и изобретатели. Това е сърцето на известната в страната Мителстанд, която е пълна със семейни фирми, производители на автомобили и други лидера в областта на износа.

Преминаваме към Зелените. Това е партия, родена от контракултурата и антиядрените движения на Западна Германия. Дори и днес центровете им са почти съвпадащи с картата на бившата „република Бон“, както бива наричана Западна Германия преди обединението. Техните фенове обикновено са образовани, космополитни, добре обучени и много загрижени за околната среда. Това обяснява защо Зелените са особено силни в мегаполисите, но често ненавиждани в провинцията, особено в това, което е било Източна Германия.

Но призрака на Желязната завеса се появява отново и то най-ярко, когато погледнем към двете екстремистки партии, Алтернатива за Германия (AfD) и Левицата. Тъмните зони на графиката изобразяват почти изцяло картата на бившата Източна Германия. В някои части на региона AfD дори е на първо място. Подобно на Левицата, която произхожда от комунистическия режим на Източна Германия, Алтернатива за Германия до голяма степен представлява протестно движение на хора от Изтока, които се чувстват отчуждени и обидени от основните медии и културни елити. Психологически те не са много различни от много поддръжници на Тръмп в САЩ

Най-забележимата разлика между САЩ и Германия, страна, която се гордее с това, че е научила уроците си от времето Ваймарската република, е как политиците и избирателите реагират еднакво на тези разделения. Както посочват специалисти от целия спектър, никой не оспорва преброяването на бюлетините, никой не се опитва да събере привърженици, за да „спре кражбите“, никой не демонизира противниците.

Вместо това, четирите основни партии сега влизат в продължителни и дискретни преговори, за да видят коя комбинация от тях може да постигне по-добър компромис. В това няма драма. Това е най -доброто от демокрацията. Германците имат право да се гордеят с постигнатото.