ЕЦБ ще забави пандемичните стимули, не се очаква ръст на лихвите преди 2023 г.

Следващата седмица ЕЦБ ще представи нов набор от прогнози, които според икономистите ще покажат по-бърз растеж тази година

09:24 | 3 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка ще започне да забавя покупките на пандемични облигации през четвъртото тримесечие и може да не изчерпи цялата програма от 1,85 трилиона евро (2,19 трилиона долара), преди тя да приключи следващата година, според икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Подобрената икономическа перспектива ще позволи на банката да намали темповете на закупуване от 80 милиарда евро на месец през септември до около 50 милиарда евро през март, казаха те. Решението за прекратяване на програмата тогава, както е планирано понастоящем, се очаква едва в края на годината.

„Би било преждевременно да се вземе решение кога да се прекрати програмата за спешни покупки при пандемия, но намаляването на месечните покупки е разумно - особено след като условията за финансиране са се подобрили от юни насам“, казва Йорг Анджел, старши икономист на Bantleon Bank AG.

Управителният съвет ще проведе своето заседание за политиките следващия четвъртък.

Подобен ход ще дойде само седмици, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че възстановяването на пазара на труда в САЩ и прогнозата за инфлацията могат да позволят на централната банка да започне да изтегля стимулите тази година. 

Pepp leftovers

Повечето икономисти в допитването не очакват това развитие да повлияе на ЕЦБ, тъй като инвеститорите вече са се приспособили към този сценарий.

Забавянето на покупката на пандемични облигации, подобно на предвиденото, ще остави на ЕЦБ около 70 милиарда евро от пълната сума, отпусната по програмата. Президентът Кристин Лагард заяви, че институцията не трябва да харчи всички пари, стига разходите по заемите да останат благоприятни. 

Респондентите изразиха опасения, че прекъсванията във веригата на доставки - и в по-малка степен инфлационният натиск и заплахата от нови блокировки - могат да окажат влияние върху икономическите перспективи на еврозоната. Показателите за настроенията на пазара напоследък спаднаха, а потребителските цени растат с годишен темп от 3%, най-бързият от десетилетие.

revision growth/inflation

Следващата седмица ЕЦБ ще представи нов набор от прогнози, които според икономистите ще покажат по-бърз растеж тази година и ревизии нагоре за инфлацията за 2021 г., 2022 г. и потенциално също за 2023 г. Въпреки това, този резултат все още е вероятно да бъде далеч под целта на централната банка.

Анкетираните прогнозират, че лихвените проценти ще останат непроменени поне до 2023 г., в съответствие с новите бъдещи указания на ЕЦБ. Банката обеща през юли, че няма да затяга разходите по заеми, докато инфлацията не достигне устойчиво ниво от 2%.

Икономистите също не виждат промени в правилата на по-старата програма за изкупуване на облигации през следващите месеци. Те очакват покупките да бъдат удвоени по размер за трите месеца веднага след края на плана за борба с пандемията, преди да се забавят до сегашните 20 милиарда евро на месец през октомври следващата година.

По-бързото изкупуване на облигации би „показало подновения ангажимент на ЕЦБ да постигне целта си за инфлация“, според Киара Зангарели, европейски икономист в Nomura.

bond bying

Подобно на някои от нейните колеги, тя също така предположи, че банката може да замени месечните суми по програмата с общ портфейл, който може да се използва гъвкаво, за да отговори на развитието на пазара.

Но това не е дебат, който се очаква през следващата седмица.

„По-голямата битка за калибрирането на изкупуване на облигации ще бъде през декември“, каза Пит Кристиансен, главен стратег в Danske Bank. „ЕЦБ има времето на своя страна да изчака допълнителни данни.“