Талибаните уловиха Джо Байдън

Завоевателите на Кабул държат всички лостове за определяне на условията на следвоенното статукво

10:01 | 22 август 2021
Преводач: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Запознайте се със следващия член на Общото събрание на ООН: Ислямското емирство Афганистан. Секторът на търговските имоти в Ню Йорк скоро ще се напълни с реклами за седалище на делегацията на талибаните в ООН. Така, в света според Джо Байдън, изглежда нормалността.

Талибаните, въпреки заслужената си репутация за убийствена лудост, изиграха бившия вицепрезидент на Барак Обама с рационалната хитрост на ирански външен министър, пише Даниъл Хенингер в коментар за The Wall Street Journal.

Кабул е в хаос. Байдън каза, че ситуацията никога няма да изглежда като падането на Сайгон, но е по-лошо от това - този път целият свят наблюдава унижението на Америка в реално време по телевизията.

Кризата с евакуацията в Кабул е ключовото събитие на последната сцена в афганистанската драма. Талибаните, след като консолидираха контрола над страната, имаха два избора тази седмица - да осигурят на около 15 000 останали американски граждани безопасно преминаване до международното летище или да откажат да го направят и да рискуват сблъсъци с американските сили, въпреки че дори обещаниeто на САЩ за отмъщение може да не е сигурно при Байдън.

Поради кризата с евакуацията, талибаните държат почти всички лостове срещу САЩ при определяне на следвоенното статукво. В пресконференция през седмицата съветникът на Белия дом по национална сигурност Джейк Съливан заяви, че талибаните „трябва да докажат на международната общност кои ще бъдат в крайна сметка“. Представете си колко приятен е този призив за талибаните, докато се радват на отношения със САЩ като равноправен партньор в преговорите пред очите на всеки участник в глобалната политика.

Съливан обяви, че „талибаните ни информираха, че са готови да осигурят безопасно преминаване на цивилни до летището“. Това се случва в повечето случаи, въпреки интензивните проверки на талибаните и случайни побои. Американските военнотранспортни самолети кацат на летището в Кабул и отлитат с американци, други западни граждани и малко афганистанци.

Не се заблуждавайте: талибаните не правят това като акт на добра воля или взаимно уважение към пленените врагове. Правят го, защото знаят, че администрацията на Байдън ще им бъде „благодарна“ за тази проява на търпение.

Талибаните ще постигнат легитимност без да изстрелят един изстрел по американец или да взривят друга гимназия в Кабул, както през май, убивайки 92 души, предимно момичета. По-нататъшни „дипломатически усилия“ - зоната на комфорт на Байдън - ще бъдат инициирани от САЩ заедно с Европейския съюз, последвани скоро след това от признаването на Ислямското емирство Афганистан от ООН. 

Това, което се случи през изминалата седмица, е почти копие на възхода на Ислямска република Иран през 1979 г., като ръководството на талибаните, може би преди освобождаването им от Гуантанамо и други затвори, е заключило, че една заложническа криза няма да послужи на техните интереси. Предвид исторически ниските критерии на ООН за членство в „световната общност“, революционното иранско правителство на аятолах Хомейни влезе без проблеми и скоро разшири търговските си връзки с Европа.

Светът ще прави бизнес с управлявания от талибаните Афганистан. Руският посланик в Кабул заяви във вторник, че е имал „положителна“ среща с талибаните. Интересите на емирството ще бъдат разглеждани в безкръвния Съвет за сигурност на ООН.

През 1979 г. иранските жени демонстрираха срещу насилственото налагане на ислямските правила. Около 40 години по-късно Байдън, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси предупреждават талибаните да не нарушават правата на афганистанските жени.

Що се отнася до афганистанския президент Ашраф Гани, който отлетя на безопасно място в Обединените арабски емирства, иранският премиер Шапур Бахтиар избяга във Франция през 1979 г. Той беше убит там от ирански агенти през 1991 г. След като САЩ се изтеглят напълно и Кабул слезе от телевизионните екрани по света, талибаните методично ще идентифицират и екзекутират своите опоненти, включително хилядите афганистанци, които са работили със САЩ и не са успели да избягат преди 31 август. 

Скоро Ислямското емирство Афганистан ще се присъедини към суверенните нации като Иран, Северна Корея, Сирия, Китай и Русия, плюс ислямските терористични групи в Северна Африка, които представляват широка мрежа от места за подготовка, финансиране, транзитни пунктове, компании и кибер комуникации, използвани ежедневно, за да подкопаят интересите на Съединените щати.

Неизбежно е как сега в Кабул ще се появи и друг нелицеприятен образ, както когато Сайгон падна през 1975 г. Това е сцената как Западът ще направи всичко възможно, за да евакуира американци, британци, германци и австралийци, докато афганистанците, които са работили за тях в подчинени роли, са възпирани да напуснат от талибаните.

В студената си реч в понеделник президентът Байдън изостави афганистанците. Сега ще прекара следващите три и половина години да ги спасява.