Над $35 трилиона са инвестирани в устойчиво развитие, но дали има някаква полза

По-голямата част от тези пари - около 25 трилиона долара - са в стратегия, наречена „интеграция на ESG“

15:32 | 18 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Устойчивите инвестиционни активи нараснаха до 35,3 трилиона долара в световен мащаб миналата година на фона на нарастващите опасения относно социалните неравенства и изменението на климата. Това е около 1 долар от всеки 3 долара, управлявани в световен мащаб, търсещи печалба от екологични, социални и управленски проблеми, според доклада на Global Sustainable Investment Alliance от миналия месец. 


Това е впечатляваща цифра. Но по-голямата част от тези пари - около 25 трилиона долара - са в стратегия, наречена „интеграция на ESG“, известна още като „разглеждане на ESG“. На теория това означава, че мениджърите включват данни от ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance)  във финансовите си модели, според GSIA. 


На практика мениджърите на пари може да са „наясно“ и „да вземат предвид“ факторите на ESG, когато вземат инвестиционни решения, каза Роб Дю Боф, анализатор в Bloomberg Intelligence. Но те не са непременно принудени да действат според тази информация, допълни той. 


Николет Буле, ръководител на политиката и стандартите на Асоциацията за отговорни инвестиции на Австралия и Азия, е съгласна, че интеграцията на ESG не винаги се превръща в действие. Освен ако не е съчетана с неща като гласуване чрез прокси и корпоративна ангажираност, това само по себе си няма непременно „да осигури по-добри резултати за устойчивост за по-добър свят“, каза тя. 


Много мениджъри на големи инвестиционни фондове казват, че интегрират ESG в своите активи в опит да привлекат пари от пенсионни планове и други инвеститори на фона на бума на устойчивите инвестиции. Тъй като ESG няма точна дефиниция, това често може да означава различни неща за различните хора, каза Лиза Сакс, която ръководи Центъра за устойчиви инвестиции на Колумбийския университет.

И тъй като интеграцията на ESG често се свързва с други отговорни инвестиционни стратегии, това помага да се създаде погрешното впечатление, че светът на управлението на парите насочва капитала към подпомагане на решаването на обществени проблеми. 


„Основният риск е, че се твърди, че финансите работят за решаване на социални и екологични проблеми чрез ESG и че няма нужда от действия на правителствата“, каза Сакс. "Но имаме нужда от строга политика за решаване на големите проблеми." 


Някои регулатори се опитват. Европейските устойчиви инвестиции се свиха с 2 трилиона долара между 2018 и 2020 г., тъй като политиците затегнаха параметрите за това, което може да се счита за отговорна инвестиция, казва GSIA. 

ESG инвестиции


През март ЕС въведе набор от правила, известни заедно като „Регламент за разкриване на устойчиви финанси“, които изискват от управителите на фондове да класифицират и разкриват характеристиките на ESG на своите продукти. Тези, които обещават активно да популяризират целите на ESG, имат по-висока летва, за да изяснят прозрачността. 


В Австралия финансовата индустрия разчита на собствените си доброволни правила, а не на регулаторите. Асоциацията за отговорни инвестиции в Австралия и Азия има програма за сертифициране и пътна карта за отговорни инвестиционни лидери, които разчитат на публично оповестени политики и отчитане на процесите, за да помогнат за възнаграждаване на отговорното инвестиране, според Буле. 


„Изискването за тази прозрачност е от ключово значение за отчетността на индустрията“, каза тя.