Новият проблем на Big Oil не е липса на търсене, а липса на предлагане

Предлагането изостава, отчасти защото производителите от OPEC+ искат да продължат да източват запасите си

16:18 | 20 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пазарът на петрол бързо преминава от период на прекомерно предлагане по време на разгара на пандемията към период на потенциален недостиг. Производителите, които успешно менажираха спада, сега трябва да бъдат усърдни в управлението на възстановяването, пише Джулиан Ли за Bloomberg.

Страните производителки на петрол от групата на ОПЕК + - начело със Саудитска Арабия и Русия - свършиха невероятна работа в управлението на доставките на петрол и търсенето се покачва бавно от най-големия колапс в историята.

Нещата започнаха нестабилно. Вместо да намалят предлагането, след като търсенето изчезна през април 2020 г., OPEC разреши безразборното производство. Последвалата сделка почти се провали от нежеланието на Мексико да играе своята роля.

Но след неясен ангажимент от президента Доналд Тръмп, че САЩ ще компенсират съкращенията, които Мексико отказа, групата производители обяви рекордно намаляване на производството с почти 10 милиона барела на ден. И в по-голямата си част се придържа към обещаното.

Както винаги, има такива, които не са изпълнили всичко, което са обещали. Някои, най-вече Русия, няма да бъдат санкционирани. Други, като Ирак, Нигерия и най-видимо Обединените арабски емирства, бяха порицани и накарани да компенсират с още по-дълбоки съкращения. Саудитска Арабия на два пъти направи допълнителни едностранни намаления на производството си, за да ускори процеса на ребалансиране на пазара.

производство петрол

Търсенето вече върви към възстановяване. Трафикът по магистралите се връща на или дори над нивата преди пандемията в САЩ, Китай и големи части от Европа. Вътрешната и регионалната авиация също се увеличава. Броят на пътниците, преминаващи през летищата в САЩ, надхвърля 2 милиона на ден за първи път от март 2020 г., докато европейският въздушен трафик се е увеличил с една трета през последния месец. Останалото слабо място са полетите на дълги разстояния, които все още са ограничени от забраните за пътувания в много части на света.

Ситуацията премина от свиващо се търсене към възстановяване, а сега предлагането изостава. Това е отчасти защото производителите от OPEC+ искат да продължат да източват запасите, умишлено да изпомпват по-малко, отколкото техните клиенти използват, за да избегнат излишния запас, натрупан по време на бавната им реакция в началото на пандемията. Но това е и защото петролните компании не инвестират в ново производство. Това все още не е сериозен проблем, но може да се превърне в такъв.

петрол 20.06

Нежеланието на някои компании се дължи на натиск от страна на акционерите, които или настояват за по-екологични бизнес модели, или търсят по-добра възвръщаемост на своите инвестиции. Други се дължат просто на петролните доходи през 2020 г., което принуди компаниите да намалят бюджетите.

Страните от OPEC+ имат капацитета да повишат бързо продукцията си, макар и може би не с толкова, колкото ни карат да вярваме. Резервният капацитет е съсредоточен само в няколко от 23-те страни и двете най-големи вероятно имат по-малко, отколкото показват числата, използвани в сделката за намаляване на производството.

запаси петрол

Една от причините за това е, че референтните производствени нива, използвани за двата най-големи производители, Саудитска Арабия и Русия, бяха произволно определени на 11 милиона барела на ден, когато сделката беше сключена за първи път през април 2020 г. Това позволи на Русия да претендира, че е направила по-голямо намаление, отколкото бе реално, и е повече, отколкото страната може да изпомпа. Количеството е и повече от това, което Саудитска Арабия е произвела по всяко време, с изключение на поскъпването на производството през април 2020 г. В други страни, най-вече Ангола, се наблюдава спад на производствения капацитет, тъй като инвестициите спират.

Истинското нарастване на производството вероятно е по-близо до 4.5 милиона барела на ден, а не 5.8 милиона барела, както се споменава в сделката.

Американският шистов секто все още не реагира на по-високите цени с повишена активност, поне не в мащаб, който е достатъчно голям, за да компенсира нещо повече от спадове от вече работещи кладенци. Производството се задържа на около 11 милиона барела на ден в продължение на една година, въпреки че броят на сондажните за нефт се е удвоил от август.

пътувания юни

Докато страните от OPEC+ повишават производството през последните няколко месеца, в момента те не планират да го правят след юли, докато не изтече настоящата им сделка през май 2022 г.

Това ще трябва да се промени. Групата трябва да се срещне на 1 юли и след това да продължи да се събира ежемесечно. Тя ще трябва да действа, за да предотврати покачването на цените на петрола на достатъчно високи нива, които да задушат възстановяването.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви миналата седмица, че трябва да се гарантира, че няма да се случи нов супер цикъл в световните цени на петрола. За да направи това, той ще трябва да управлява завръщането на производството на OPEC+ също толкова внимателно, колкото и намаляването.