Путин е готов да върне икономиката към растеж с цената на огромни разходи

Бюджетните планове на руския държавен глава се пазят в тайна и се разработват в бункер

17:28 | 13 април 2021
Обновен: 17:33 | 13 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Владимир Путин иска да накара руската икономика отново да расте след пандемията с помощта на огромни разходи, а правителството му работи денонощно, за да намери необходимите средства да финансира плана на руския държавен глава, пише Bloomberg.

Това, което планира лидерът на Кремъл, се пази в тайна до ежегодното му обръщение към нацията на 21 април. Но високопоставени длъжностни лица, водени от премиера Михаил Мишустин, вече обмислят няколко възможни варианта да намерят необходимите средства, твърдят запознати лица. Опциите включват използване на правителствения фонд за "дъждовни дни" на стойност от 182 милиарда долара, облекчаване на ограниченията за разходи при самоналожено фискално правило, отклоняване на средства от други проекти и повишаване на данъците, коментира едно от тях.

Усилията са толкова тихи, че голяма част от работата се извършва във високотехнологична военна стая отвъд река Москва от руската правителствена централа по подобие на Белия дом, шеговито известна сред запознатите като „бункерът“. Изисквайки цифрово разпознаване на лица за вход, съоръжението позволява на Мишустин и неговият екип да събират огромни количества данни от цялото правителство и да разбиват бюрократичните силози, за да ускорят вземането на решения, посочват запознатите лица.

Въпреки че руската икономика не се сви толкова драстично, колкото много други по време на пандемията през миналата година, Кремъл е нетърпелив да ускори възстановяването, особено на фона на предстоящите парламентарните избори, които трябва да се проведат тази есен, и намаляващата подкрепата за управляващата партия. Говорител на правителството не е отговорил на искане за коментар на Bloomberg относно тайните бюджетни планове.

Кремъл се

Кремъл планира да увеличи разходите, за да ускори растежа на руската икономика. Графика: Bloomberg

Новата програма вероятно ще включва комбинация от инфраструктурни разходи за стимулиране на инвестициите и благосъстоянието и други инструменти, които да помогнат за компенсиране на спада в доходите, посочиха руските длъжностни лица. Путин вече е разпоредил на правителството да подбере проекти, вариращи от високоскоростни железопътни линии до мостове и пристанища, за да си осигури един милиард рубли (13 милиарда долара) от фонда за богатство. Колко пари ще похарчи Кремъл остава обект на разгорещен дебат, коментират запознатите с дискусиите.

Кремъл желае да притежава огромни резерви, за да се защити в случай на нови западни санкции. САЩ подготвят нови мерки, които се очаква да бъдат обявени през следващите няколко седмици. Натрупването на руски войски на границата с Украйна през последните седмици увеличава напрежението, понижавайки стойността на рублата до най-ниските ѝ нива от ноември.

Какво казват Bloomberg Economics: 

„Правителството разполага със значително фискално пространство, но геополитическият риск ще ограничи допълнителните разходи. Вероятно руското финансово министерство ще остане консервативно в прогнозите си, като същевременно ангажира повече резерви за силно селективни публични инвестиции", смята Скот Джонсън, Bloomberg Economics.

„Тъй като дългосрочните предизвикателства пред петрола и Русия започват да изглеждат още по-строги, едва ли правителството ще облекчи много бюджетната политика“, коментира Наталия Орлова, главен икономист в Алфа-Банк в Москва.

Руската централна банка вече предупреди, че твърде много нови правителствени разходи биха я принудили да ускори покачването на лихвените проценти, тъй като инфлацията се ускори над зададената цел. Настоящият бюджетен план призовава за намаляване на разходите през тази и следващата година с цел да се редуцира дефицитът, който нарастна фона на стимулите през миналата година.

За Мишустин, който стана министър-председател само няколко месеца преди избухването на пандемията, последните усилия са шанс да измести фокусът върху икономическото развитие, което той се надяваше да направи приоритет на своя кабинет. Известен с това, че използва компютърни технологии, за да преструктурира бюрокрацията на предишната си работа като ръководител на данъчната служба, Мишустин този път настоява и за високотехнологични подобрения.