Забравете високите лихви: ето какво може да сложи край на бичия пазар

Мениджърите на компаниите може да са тези, които ще прекъснат ралито

07:40 | 5 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Бичи пазарите обикновено повдигат вълна от опасния, пише Barron’s.

Инвеститорите винаги очакват нещо да се обърка, когато нещата се развиват добре. На фона на цените на акциите, които достигат исторически върхове, трейдърите се опасяват от високите лихвени проценти и потенциалното им отрицателно влияние върху икономическия растеж; от ускоряването на инфлацията; от това, което биха значели по-високите цени по заемите за оценките на компаниите.

Високите лихви обаче вероятно няма да сложат край на бичия пазар. Корпоративните мениджъри биха направили това сами.

Лихвените нива винаги са били опасение за пазара и за икономиката като цяло. По-високите лихви могат да оскъпят всичко, включително ипотеките и заемите за автомобил. Също така те могат да затруднят стартирането и растежа на даден бизнес.

За пазарите по-високите лихви обикновено водят до натиск върху цената спрямо печалбата. Причината, разбира се, е в математиката. Ако инвеститорите се сблъскват с по-високи лихви върху облигациите си, те търсят по-голяма възвръщаемост от акциите. По-високата възвръщаемост утре значи по-ниска цена на акцията днес.

За момента ускорението на инфлацията не е значително. Доходността по 10-годишните държавни облигации в САЩ достигна около 1,7% спрямо скорошните рекордно ниски нива, но е по-ниска спрямо нивото си в края на 2019 г. Това не е достатъчно високо ниво, за да натежи на икономическия растеж. На ниво от 3% и повече, ситуацията може да се промени.

Очакванията за инфлацията също са в съответствие с историята. Прогнозите за показателя могат да бъдат изчислени въз основа на разликата в доходността по традиционните правителствени облигации и доходността по защитените от инфлация ценни книжа. Като цяло номиналната стойност на ценните книжа, защитени от инфлацията, се повишава успоредно с индекса на потребителските цени. Разликата в доходността между традиционните облигации и защитените от инфлация ценни книжа е нивото от инфлацията, което се изисква, за да може инвеститорите да генерират една и съща възвръщаемост от двете.

Днес доходността по 10-годишните ценни книжа е около 1,7%. Доходността по 10-годишните ценни книжа, защитени от инфлация, е отрицателна на ниво от 0,7%. Това означава, че е необходимо инфлацията да е на ниво от около 2,4%, за да може притежателите на облигации да генерират еднаква възвръщаемост.

Инвеститорите трябва да следят инфлацията, но трябва да са по-разтревожени относно скорошните продажби на акции от компании, заредени с кеш. QuantumScape, Nikola и Canopy Growth  са три богати дружества, които продадоха или планират продажбата на повече акции.

QuantumScape е стартъп, произвеждащ батерии за електрически превозни средства, който не генерира значителни продажби. Компанията се нуждае от пари в брой, за да постигне комерсиализацията, която очаква до средата на десетилетието. Въпреки това QuantumScape приключи 2020 г. с един милиард долара в баланса си. Очаква се компанията да изгори над 100 милиона долара през 2021 г. Дружеството реши да набере около 400 милиона долара в продажба на акции през март.

Nikola също не генерира значителни продажби все още. Компанията приключи 2020 г. с около 840 милиона долара в баланса си - достатъчно, за да изгради първия си завод за производство не електрически камиони. Дружеството обаче реши да набере още средства в средата на март.

Като компания за канабис Canopy има около 1,5 милиарда долара в кеш. Въпреки това дружеството сключи споразумение за кредит за 750 милиона долара при лихва от около 9,5%. Нещо повече - компанията взе решение за продажбата на нови акции за два милиарда долара.

Акциите и на трите компании поевтиняват със средно по 15% след обявяването на плановете им за набиране на капитал.

Инвеститорите и анализаторите изглежда са малко притеснени и объркани от плановете на ръководствата. Анализаторът на Stifel Андрю Картър пише, че действията на Canopy например оставят повече „въпроси, отколкото отговори“.

Има нарастващ брой данни, според които проблемът може да се превърне в по-голям повод за тревога. Последващите предложения на акции нарастват с по над 100% на годишна база. Мениджърите разглеждат пазара и текущите оценки и решават, че сега е подходящ момент за проджба.

Въпросът оттук насетне е дали ръководителите ще се окажат прави и дали инвеститорите ще стигнат скоро до същото заключение.