Защо всеки трябва да притежава криптовалути?

Интересът към криптовалутите все повече се увеличава, привличайки нови играчи на пазара

14:13 | 7 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Неотдавна криптовалутите бяха приемани от финансовия свят като просто спекулативна мода. Тази ера приключи. Десетилетието след 2020 г. ще бъде първото пълно, в което криптовалутите са легитимен клас активи и инвеститорите, които не приемат тази реалност и не приспособят портфолиото си към нея, вероятно ще загубят, пише Yahoo Finance.

Ето защо всеки трябва да притежава някакви криптовалути:

- масовото им приемане;

- ограничаване на вярата в правителствата и институциите;

- криптовалутите могат да се използват за хеджиране;

- количеството на някои криптовалути е определено.

Масово приемане

Инвеститорите, които вярват в силата на дългосрочните тенденции, трябва да се фокусират върху постепенното приемане на някои криптовалути като биткойн или етериум.

Някои от най-големите и иновативни компании в света започнаха да купуват крипто: през февруари Tesla, член на индекса S&P 500 и едно от най-високо оценените публични дружества в САЩ, закупи биткойни за 1,5 милиарда долара.

Компанията за дигитални плащания Square също заложи на криптовалутата, закупувайки биткойни за 170 милиона долара в края на февруари.

Междувременно водещата борса за криптовалути Coinbase се готви да стане публична с оценка от около 100 милиарда долара, а най-голямата борса за търговия с деривати CME започна да предлага биткойн фючърси в края на 2017 г. През миналия месец борсата започна да предлага и етер фючърси. Етер е втората по големина криптовалута, имайки се предвид пазарната ѝ капитализация, след биткойн.

Това е само малка част от общата сума в случай, че още пари бъдат обърнати в криптовалути. Ако Apple например трасферира само 10% от кеша си в биткойн, компанията ще закупи токени за около 19,6 милиарда долара - над 10 пъти спрямо покупката на Tesla за 1,5 милиарда долара. Инвеститорите трябва да имат предвид, че това може да се случи с корпоративни средства в размер на трилиони долари, като не само американските компании залагат на биткойн, но и дружества от целия свят.

Ограничаване на доверието в правителства и институции

Не само корпотативната подкрепа насърчава биткойн. За индивидуалните инвеститори дигиталните валути като биткоин и етериум могат да помогнат за хеджиране на риска.

“Инвестирането в биткойн и етериум е естествен начин да се минимизира доверието в правителствата и институциите, които не са успели да се погрижат за обществото и да предпазят личностите от нестабилността на традиционните финансови системи”, посочва Мария Паула Фернандес, съветник на Борда на директорите в Golem Network.

Криптовалутите като средство за хеджиране

Патрик Уорд е основател на NanoGlobals и бивш служител на Wedbush Securities - една от първите клирингови къщи, които предложиха биткойн фючърси. Той посочва, че дори през 2017 г. биткойн е бил приеман от мнозина на Wall Street като нищо повече от спекулативна екстравагантност. През същата година главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън определи биткойн като измама, като посочи, че “ако сте достатъчно глупави да го купите, ще си платите цената един ден”.

“Сега, в условия на увеличени цени на акциите и безпрецедентна икономическа несигурност, случаят с присъствието на крипто в портфолиото е прост - диверсификация”, посочва Уорд.

“Във времена на несигурност златото и облигациите са приемани за “активи убежища” и криптовалутите успяват да привлекат вниманието на инвеститорите по същата причина”, отбелязва той. “Криптовалутите помагат да се избегне прекалената експозиция към американската валута за консервативните инвеститори, които са свикнали голям дял от портфолиото им да е кеш”, твърди Уорд.

Актив с определено количество

Дигиталните валути са активи, чието съществуване просто не беше възможно през по-голямата част от финансовата история. Най-близкия клас активи до биткойн в миналото са борсово търгуваните стоки или най-вече златото.

Даниел Полотски, главен изпълнителен директор и съосновател на CoinFlip, твърди, че комбинацията от корпоративния интерес към бикойн и безпрецедентното увеличение на паричното предлагане в САЩ правят криптовалутата по-предпочитана от всякога за мнозина американци.

Тази комбинация “създаде силни основания за биткойн, особено в дефлационен аспект, тъй като има само 21 милиона” токени, посочва Полотски. Над 18 милиона от тези токени вече съществуват днес.

Въпреки че природните изкопаеми като златото, среброто, медта и паладиума също са ограничени като количество, общият обем на доказаните резерви винаги подлежи на промяна и нови минерали се откриват. При биткойн има твърд таван на максималния брой токени, който някога може да съществува, като темпа на създаването им се намалява наполовина на около четири години.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.