Как потребителите на Reddit избират следващата GameStop?

Трейдърите в социалната медия успяват да повишат цените на някои акции, но срещат трудности с "горещите" имена

07:46 | 19 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Манията на WallStreetBets има свой метод, пише Wall Street Journal в анализ, който проследява милиони публикации на потребители в Reddit.

Акциите с най-висок шанс за успех обикновено са на ниски цени, в повечето случаи под 25 долара за акция - и активността към тях е засилена.

Големите компании с високи цени на акциите - като третото най-често споменавано дружество през миналата година Apple, обикновено остават незасегнати от случващото се във форума според Хъдсън Кашдан, съосновател на TopStonks.com - уебсайт, който проследява акциите, споменавани в Reddit.

Повечето хора на сайта “са просто комарджии”, посочва Крис Мареска, 24-годишен директор със счетоводен опит, който забелязва и промотира акциите на AMC първи във форума. Той посочва, че инвеститорите не могат да навлизат твърде дълбоко в детайлите, “трябва да направят така, че цените да се повишават”.

Катализаторът за поскъпването на акциите на GameStop стана факт през януари, когато съоснователят на Chewy Раян Коен се присъедини към борда на компанията. Това се случи повече от година, след като Кейт Грил, познат като DeepF—Value, започна да промотира компанията в Reddit. Акциите на компаниите за канабис и криптовалути бяха промотирани по подобен начин преди политическите развития и положителните новини, които генерираха покритие за покачването на цените им.

Акциите, към които инвеститорите държаха много къси позиции, подобно на тези на GameStop, не бяха във фокуса до тази година. Една от причините е, че повишаващите се цени на акциите накараха късите продавачи да купуват книжата, за да ограничат загубите си, добавяйки допълнителна инерция.

Ето какво се случи с различните акции:

BlackBerry

Акциите на BlackBerry не са типичните, които да бъдат обхванати от манията в социалните медии. Книжата на компанията не поскъпнаха до над 10 долара през цялата 2020 г.

Компанията, която сега е фокусирана върху софтуера и услугите за сигурност, обяви ново партньорство с Amazon през декември и акциите ѝ започнаха да се представят значително по-силно. Това привлече вниманието на 26-годишния Албърт Париенте-Коен, който публикува мнението си за компанията във форума WallStreetBets на Reddit на 6 януари.

“Всичко, което мислите в момента за Blackberry, е грешно”, написа той.

Това проработи за акциите и за самия него. Книжата на BlackBerry поскъпнаха до 28,77 долара на 27 януари.

Crypto Catalyst

Същите фактори, които увеличиха цените на акциите през тази година, са работели и преди. През 2017 г., когато цените на криптовалутите нарастваха, потребителите на Reddit започнаха да говорят за Riot Blockchain и Marathon Patent Group. И двете са публично търгувани компании, които “копаят” криптовалути.

Акциите на Marathon поевтиняха с над 90% през тази есен и цените им достигнаха едноцифрени стойности. Във вече изтрито съобщение потребител посочва, че компанията ще премине към сплит на акциите, за да повиши цената им. Когато предположението се оказа истина, акциите започнаха да поскъпват, заедно с криптовалутите.

Цените на книжата на Riot и Marathon отчетоха четирикратни ръстове на фона на множеството публикации, в които потребителите се хвалят с възвръщаемост от поне 3000%.

AMC

В новогодишния ден Мареска каза на инвеститорите в Reddit да заложат на AMC. “Да, те са задлъжнели, да, те се справят наистина зле”, посочи той в интервю. “Но може би те могат да оцелеят през тази година и да се измъкнат от дупката, като цените на акциите им ще се оттласнат от дъното”, заяви той.

Мареска, който е учил счетоводство в колежа и работи за базирана в Калифорния компания за култивиране на канабис, очаква AMC да подаде заявление за банкрут или да потърси инвестиции от дружества като Walt Disney, които биха намерили нейните активи за привлекателни.

“Идеята зад подобен залог е, че положителни новини за AMC лесно могат да увеличат двойно цените на акциите на компанията”, посочи Мареска в публикация, която вече е изтрита.

Публикацията на Мареска привлече внимание на сайта и акциите на AMC поскъпнаха от два до пет долара до средата на миналия месец. Малко след това, когато цените на книжата на GameStop се повишиха, потребителите на Reddit, които търсеха други акции, към които хедж фондовете държат къси позиции, откриха отново AMC.

Virgin Galactic

Акциите на Virgin Galactic Holdings поскъпнаха по-рано тази година, но трейдърите в Reddit имаха смесени очаквания за компанията. Някои от тях посочиха, че книжата могат да поскъпнат при обявяването на отчета на компанията, докато други бяха разтревожени за нейния баланс.

Малко след края на януари Park West Asset Management затвори придобиване на 4,25 милиона акции на компанията, показват данни до регулаторите. Това изтри част от скептицизма. Цените на акциите на компанията се повишиха до 33,87 долара на фона на увеличения интерес на инвеститорите.

Губещите залози

Въпреки че трейдърите на WallStreetBets имат успех при увеличаването на цените на акциите на някои компании, те рядко успяват да повишат тези на "горещите" имена. На 2 октомври 2020 г. потребител спекулира, че е перфектното време за залог на DraftKings.

“Повече и повече щати легализират хазарта и общественото мнение относно залаганията е по-положително”, гласеше част от поста.

DraftKings е 13-тата най-често споменавана компания на WallStreetBets през октомври, показват данните на TopStonks.com, но нейните акции вече бяха достигнали рекордно високи цени. До края на месеца книжата поевтиняха с почти 50%.

Трейдърите не успяха да насърчат и ръст в цените на акциите на Rocket Companies. Компанията беше 15-тата най-често споменявана през октомври. След като цените на акциите ѝ се понижиха, един от поддръжниците ѝ заяви, че това ще бъде “началото на славен полет към небесата”. Акциите ѝ продължиха да поевтиняват.

Двете компании наскоро се листнаха на борсата, като обемите на търговия на акциите им са относително високи, както и пазарните им капитализации. Тези фактори се оказаха трудни за преодоляване от трейдърите.