Кои са най-добрите страни за пенсиониране през 2021 г.?

В класацията на списанието International Living най-подходящата държава за прекарване на златните години е Коста Рика

13:59 | 14 януари 2021
Обновен: 14:00 | 14 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Лисабон, Португалия. Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg
Лисабон, Португалия. Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Докато пандемията наруши пенсионните планове на милиони хора, мнозина може да обмислят преместване в чужбина, където да прекарат златните си години, възползвайки се от по-ниските разходи за живот и по-евтините жилища, наред с други фактори, показва нова класация.

Страни от Коста Рика до Виетнам, влязоха в тазгодишната класация на най-добрите места в света за пенсиониране на американското списание International Living, съобщава YahooFinance. 

„Изборът ни от държави отразява огромните различия от стилове на живот и местоположение - това са местата, за които смятаме, че ще намерите най-добрата комбинация от фактори, подходящи за щастливо пенсиониране в чужбина“, коментира Дженифър Стивънс, изпълнителен редактор на списанието, пред Yahoo Money.

„Имаме журналисти на място във всяка една от тези държави, които докладват факти и цифри, и споделят техните възгледи за местата, които с гордост определят като свой дом".

Списанието използва 10 критерия, за да изчисли кои държави са най-подходящи за пенсиониране. Факторите включват разходи за живот, жилище, здравеопазване, пенсионни обезщетения, виза/ пребиваване, интегриране в местното общество/ забавление, развитие, климат, местно управление и възможности. Класирането се определя въз основа на статистически данни и кореспонденция в реално време от журналисти по целия свят.

Списанието умишлено оставя САЩ извън класацията си, защото по-голямата част от читателите му са американци, които вече са достатъчно добре запознати с живота в родната им страна

Ето кои са топ 10 на местата за пенсиониране през тази година:

1. Коста Рика

Коста Рика.

Костa Рика. Снимка: Pixabay

 Коста Рика оглавява списъка, като страната, която получи високи резултати във всичките 10 категории, е на първо място по "здравеопазване". Ниските разходи за живот в страната, също правят Коста Рика привлекателна опция за пенсионери.

Гостоприемството на страната и отношението на местните също са мотивиращ фактор за установяване в Коста Рика.

„Може би най-доброто нещо в Коста Рика са хората“, коментира Кейси Халоран, главен изпълнителен директор на Namu Travel, група туристически брандове, пред Yahoo Money. 

„Те са просто невероятно добри хора, мнозина говорят английски и в голяма степен приветстват чужденците.“

2. Панама

Панама. Снимка

Панама. Снимка: Pixabay

Втората най-добрата държава за пенсиониране е Панама. 

„Сред причините, поради които бих препоръчал Панама, е фактът, че е ултра модерен град с чудесни възможности за пазаруване, достъпни наеми и доларизирана, силна и стабилна икономика“, споделя Кейси Халоран от Namu Travel.

 „Освен това има достъпно здравеопазване и Copa Airlines е основен авиационен хъб, който лети по целия свят.“

3. Мексико

Мексико. Снимка

Мексико. Снимка: Pixabay

Мексико  се класира на трето място. Страната държи най-добрия резултат по отношение на "интегриране в местното общество/ забавление".

„Четейки този списък, аз се размечтавам“, заяви Маргарита Ченг, съосновател на Blue Ocean Global Wealth, финансова консултантска фирма. 

„Мексико има не само умерен климат, но страхотно качество на живот и приятелски настроени местни жители“. 

 4 Колумбия

Колумбия. Снимка

Колумбия. Снимка: Pixabay

Колумбия изостава от Мексико с малка разлика, като е с високи резултати в категорията "виза/ пребиваване" и "здравеопазване".

„Плюсовете на живота в Колумбия включват гигантска, разнообразна държава с очарователна култура и бързо развиваща се икономика“, каза Кейси Халоран. 

„Има страхотно летище с връзки по целия свят.“

5. Португалия

Португалия. Снимка

Португалия. Снимка: Pixabay

На петото място е Португалия - първата европейска държава в класцаията с високи резултати по отношение на "здравеопазване" и "бъдещо развитие". Страната също има висока продължителност на живота от 82,29 години - десет години по-висока от тази в САЩ.

Двама души могат да живеят комфортно, но не и разточително в Португалия с 2500 щатски долара на месец. Но в по-скъпите градове като Лисабон сумата може да достигне до 3000 долара.

6. Еквадор

Еквадор. Снимка

Еквадор. Снимка: Pixabay

Еквадор, домът на Галапагоските острови, е на шесто място. Страната има високи резултати по отношение на "разходи за живот" и "социални обезщетения".

„Еквадор има достъпни разходи за живот и здравеопазване“, коментира Кейси Халарън.

„Един от минусите обаче е липса на политическа стабилност.“

7. Малайзия

Малайзия. Снимка

Малайзия. Снимка: Pixabay

Пресечната точка на малазийската, китайската, индийската и европейската култури, Малайзия заема седмото място в класирането. Страната има високи резултати по отношение на "разходи за живот" и "бъдещо развитие".

Internationalliving.com пояснява, че бюджет на стойност от 2500 щатски долара на месец позволява да бъде нает модерен висок етаж от сграда, добре обзаведен с всичко - от басейн до гараж за автомобили.

8. Франция

Франция. Снимка

Франция.Снимка: Pixabay

Дом на една от световните модни столици и втората европейска държава в класацията, Франция заема осмото място в списъка на International Living. Страната заема първо място в категорията "бъдещо развитие".

„Не е изненадващо, че Франция е най-любимата дестинация на света, като всяка година приема приблизително 80 милиона чуждестранни посетители“, коментират от International Living в своя 30-ти годишен доклад за глобалния пенсионен индекс.

 9. Малта

Малта. Снимка

Малта. Снимка: Pixabay

Малта, малък архипелаг в средата на Средиземно море, пробива в топ 10 на девето място. Страната има висока оценка в категорията "интегриране в обществото/ забавление".

„През вековете Малта била завладявана от 12 нации и всяка една от тях е оставила след себе си своя език, храна, религия, знания и традиции“, пише сътрудникът на International Living Мери Шарлебоа.

„В резултат на това малтийците са отворени и приемат хора от всички култури, националности, раси, религии и с  различен икономически статут.“

10. Виетнам

Виетнам. Снимка

Виетнам.Снимка: Pixabay

Виетнам се озовава на десетото място в класацията. Известен със своята природна красота, включително плажове и реки, Виетнам е на първо място в категорията "разходи за живот".

„Няколко килограма зеленчуци на местния пазар може да ви струват около 3 долара. Чаша местна бира струва около 55 цента “, поясни Дженифър Стивънс от International Living. 

„Това е място, където една двойка би могла да живее добре само с 1400 долара на месец. Страната е забележително разнообразна - с 2000 мили брегова линия, модерни градове, девствени планини и това дава чудесни възможности за пребиваване.“

Останалите 15 водещи държави в списъка на International Living включват: Испания, Камбоджа, Уругвай, Ирландия (Република), Перу, Бали, Шри Ланка, Тайланд, Италия, Белиз, Доминиканска република, Роатан, Хърватия, Боливия, Никарагуа