Валутните пазари се преобърнаха с главата надолу през 2020 г.

Доларът продължава да отслабва, а еврото все повече се превръща във валута за безопасност и ликвидност

07:50 | 29 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Валутните пазари преосмислиха позицията на долара като традиционно убежище през 2020 г.

Щатският долар поевтинява с около 13% през декември от върха си, достигнат през март. Положителните новини около ваксината срещу коронавируса и частичното възстановяване на глобалната икономика намаляват апетита на инвеститорите към валутите убежища, каквато е и долара.

„Слабостта на долара по-скоро ще продължи от половин до една година, но това много ще зависи от монетарната политика и новите действия на следващия президент“, заяви в началото на ноември Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Заради слабостта на американската валута традиционните ѝ конкуренти еврото, австралийският, канадският долар и корейският вон достигат най-високите си нива от повече от две години насам в началото на декември, а швейцарският франк отчита най-висока стойност от 2015 г.

„Последният удар върху долара беше от страна на Фед, който обеща да не засяга политиката, дори ако перспективите за американската икономика се засилят, както се очаква сега“, каза през декември Джо Манимбо, старши анализатор в Western Union Business Solutions, цитиран от Market Watch.

Падащият долар обикновено се разглежда като положителен за американските и глобалните акции, както и за световната икономика. 

На последното си заседание през 2020 г. Фед увери инвеститорите, че централната банка ще запази настроийките на паричната си политика, включително програмата си за изкупуване на облигации, докато икономиката покаже „значителен напредък“ към възстановяване от щетите, нанесени от вируса.

Управителят на Фед Джером Пауъл по време на пресконференцията си посочи, че централната банка няма да бърза да отмени своите мерки за парично стимулиране, въпреки че икономическите прогнози на институцията изглеждат малко по-оптимистични от предишните повторения.

Слабостта на долара "отразява и подобрените перспективи за по-проциклични валути на фона на последните положителни новини за ваксини и съответния спад в търсенето на активи в безопасно убежище", заяви пред Market Watch Кит Джукс, глобален макро стратег в Société Générale.

Доларът вероятно ще поевтинее с до 20% през 2021 г., ако ваксините срещу Covid-19 станат широко разпространени и помогнат за съживяването на световната търговия и икономическия растеж, заявиха от Citigroup през декември.

В същото време други национални валути също отчитат стръмно поевтиняване и инвеститорско недоверие през тази година. Следователно, въпреки всякакви спекулации, щатският долар остава водещият глобален резервен актив. Най-близките му съперници все още трябва да извървят дълъг път, преди да успеят да разклатят международното доминиране в щатски долари. Освен това онези експерти, които изследват дългосрочните тенденции на обменния курс, посочват, че основните обменни курсове на долара са били доста стабилни в сравнение с колебанията след финансовата криза от 2008 г. Следователно доларът все още се смята за най-добрия залог за валута за сигурно убежище тази година, смятат анализаторите на Morgan Stanley.

Най-големият конкурент на американската валута еврото поскъпва, откакто Европейският съюз обяви фонд за възстановяване през май, като оттогава стойността му се е увеличила с близо 13%. Общата валута се насочва към най-добрата си година от 2017 г. насам, а дългосрочните диаграми вече предлагат движение в посока към ниво от 1,26 долара.

Еврото се превръща във валута за безопасност и ликвидност. Това може да е гордост за европейските политици и признание относно начина, по който са се справили с пандемията досега. За съжаление това е потенциален проблем за износителите на континента, не на последно място и за неговите производители.

Нарастващото евро създава два проблема: първо, това означава по-ниски цени на вноса. Инфлацията на потребителските цени в еврозоната стана отрицателна през август, така че по-дефлационният натиск е нежелан. На второ място, то удря доходите на износителите, особено значими в блок, където износът съставлява около 45% от БВП.

Хедж фондовете все повече залагат на поскъпване на еврото, което може да доведе до инвеститорски натиск. Така гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард ще бъде поставена в много трудна позиция да се бори срещу прекалено силното евро. ЕЦБ няма официален мандат да управлява валутата, но може да повлияе на настроенията чрез своята огромна програма за изкупуване на облигации за пандемия и дълбоко отрицателни лихвени проценти.

"Доверието в икономическото възстановяване на Европа насърчи международните инвеститори да дойдат на местните пазари, стимулирайки ралито на еврото", казва Джак Юинг пред The New York Times. По ирония на съдбата този скок сега може да забави възстановяването, което започна. ЕЦБ би предпочела по-слаба валута, но има мълчалив „пакт за ненападение“ между големите централни банки (ЕЦБ и Фед), що се отнася до обменните курсове: активна намеса срещу еврото би рискувала реакция на Вашингтон и саморазрушителна „валутна война“.

Ще запомним 2020 г. и като особено трудна за турската лира, която се обезцени до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар и стана втората най-зле представящата се валута на развиващите се пазари след бразилския ранд на фона на нарастващите геополитически рискове в региона и въпреки последните усилия на Турската централна банка за стабилизирането ѝ и възвръщането на инвеститорския интерес и доверие в страната. 

За да подкрепят потъващата лира, турските банки са продали повече от 100 милиарда долара само тази година, показва изчисленията на Goldman Sachs от ноември. В резултат на усилията нетните валутни резерви на страната спадат с повече от половината до 18,4 млрд. долара, докато парите, взети от банките под формата на краткосрочни суапове, достигнаха десетки милиарди долари. Лирата поевтинява с над 28% спрямо долара от началото на годината през декември.

Подкрепата на президента е от решаващо значение за новия гуверньор на централната банка Нажди Агбал и новия министър на финансите Лютфи Елван. Но инвеститорите изразяват съмнения, че турският президент няма да прави опити да се намесва в паричната политика.

През януари 2005 г. беше емитирана нова версия на турската лира, след като стойността на предишната спадна толкова драстично, че конвертирането бе 1 долар за 1,5 милиона турски лири. Тъй като икономиката разчита на чуждестранни парични средства, всяко повишаване на глобалното напрежение и последващите рискови условия могат да доведат до огромни обезценки на лирата. Въпреки че нацията желае да се присъедини към еврозоната, политическите условия в Турция и икономическите въпроси в Европейския съюз продължават да забавят процеса.

"Невъзможно е да се прогнозира, докъде може да продължи поевтиняването на турската лира, тъй като то е водено от политически фактори.“, коментира през октомври за Bloombergtv.bg Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг.

Британският паунд също записва силно волатилна година, а някои анализатори смятат, че най-добрите дни на паунда може вече да са зад него. През последния месец хедж фондовете и други фондове с ливъридж са увеличили кратките залози спрямо валутата, показват данни на Американската комисия за търговия с фючърси.

Британската валута изживя най-добрия си ноември от 2006 г. насам, подкрепена от спада на щатския долар и насърчаващата реторика както от Великобритания, така и от ЕС относно възможността за търговско споразумение.

Някои портфолио мениджъри обаче изразяват бичи настроения за паунда с надеждата, че в дългосрочен план Brexit ще помогне на Обединеното кралство.

През този месец Министерството на финансите на САЩ определи Швейцария като валутен манипулатор в окончателния си доклад за валутната политика на сегашната американска администрация.

Въпреки че швейцарският франк поскъпна с повече от 3% спрямо долара през 12-те месеца до юни - Министерството на финансите заяви, че централните банкери са се намесили интензивно на валутния пазар, за да спрат поскъпването на франка, предизвикано от търсенето му като валута убежище.

Заяедно с Швейцария, за влутен манимулатор бе обявен и Виетнам. Финансовото министерство се спря в последния момент да наложи тази стигма и на Китай, като вместо това остави втората по големина икономика в света в "списъка за наблюдение". В този списък се намират още Тайланд, Тайван, Индия,  Япония, Корея, Германия, Италия, Сингапур и Малайзия.

И така, има ли сигурна валута? Краткият отговор е не. Има много фактори, които оказват влияние върху ефективността на валутата и е невъзможно да изберете само един, който побеждава всички останали с голямо предимство. Въпреки това  ние живеем в много забързан свят и това са доста трудни времена, така че ситуацията може да се промени драстично само за месец.