Наближава ли краят на слабостта на турската лира?

Инвеститорите изразяват съмнения в искреността на последните коментари на турския президент

09:25 | 12 ноември 2020
Обновен: 09:31 | 12 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След повече от две години конфронтация президентът Реджеп Таип Ердоган сигнализира за прекратяване на огъня с международни инвеститори, обещавайки да подкрепи новите управител на централната банка и финансов министър в страната.

Турските активи поскъпнаха след коментарите на Ердоган, тъй като инвеститорите видяха възможна зелена светлина за повишаване на лихвените проценти, за да се стабилизира валута, която е загубила почти половината от стойността си спрямо долара от май 2018 г. насам, предава Bloomberg.

„Бързо се натрупват доказателства, че Турция е нетърпелива да извърши драматична промяна в политиката, връщайки се към по-конвенционална рамка. Вярваме, че централната банка ще осъществи значително повишаване на лихвените проценти, вероятно до 4 процентни пункта до 14,25%, още през следващата седмица“, каза Финикс Кален, стратег в Societe Generale.

Валутата, която поскъпна с 4,6% спрямо долара в сряда, се насочва към най-голямата си седмично повишение от повече от десетилетие. Референтният индекс Borsa Istanbul 100 се повиши с 2,9%, достигайки рекордно ниво, воден от поскъпване на банковите акции.

Турската лира

Турската лира и активи поскъпнаха след коментарите на президента. Графика: Bloomberg

Коментарите на Ердоган бележат драматичен обрат от подход, който затрудни турските пазари през последните две години. Малко преди да положи клетва по новата конституция, осигуряваща му почти пълна власт през 2018 г., Ердоган обеща да поеме пълен контрол върху паричната политика, за да приложи неконвенционалното си мнение, че по-ниските лихвени проценти насърчават по-бавна инфлация.

Валутни интервенции

За да подкрепят потъващата лира, турските банки са продали повече от 100 милиарда долара само тази година, показва изчисленията на Goldman Sachs. В резултат на усилията нетните валутни резерви на страната спаднаха с повече от половината до 18,4 млрд. долара, докато парите, взети от банките под формата на краткосрочни суапове, достигнаха десетки милиарди долари. Лирата поевтиня с над 30% спрямо долара от началото на годината.

Подкрепата на президента е от решаващо значение за новия гуверньор на централната банка Наци Агбал, на когото му предстои първо заседание на Комитета по паричната политика на 19 ноември, и новия министър на финансите Лютфи Елван. Но инвеститорите изразяват съмнения в искреността на коментарите на турския президент и се нуждаят от повече доказателства, че политиката ще се промени.

"Приоритетът на Ердоган е да консолидира подкрепата и да поддържа популярността на своята партия. Той е прагматичен лидер и управлението на икономиката, назначено от президента, едва ли ще действа независимо. Аргументите му са насочени към предотвратяване на допълнително влошаване на икономиката, която е силно наранена от пандемията“, каза Нихат Али Йозджан, стратег на Фондацията за изследвания на икономическата политика в Анкара.

 „Самият факт, че президентът говори за задълженията и приоритетите на централната банка, определяйки дневния й ред, като същевременно показва, че може да смени управителя по желание, доказва, че Турската централна банка не е независима институция, както би искала конвенционалната парична политика“, заяви Кристиан Маджо, ръководител на стратегията за развиващите се пазари в TD Securities в Лондон. По думите му, за да поддържа лирата, Комитетът по паричната политика трябва да повиши основния си лихвен процент с поне 575 базисни пункта до 16%.