Защо доларът може да стане големият губещ на 2021 година?

Слабостта в зелената валута облекчава финансовите условия, като помага на развиващите се пазари, които държат дълг, деноминиран в долари

07:46 | 7 декември 2020
Обновен: 08:55 | 7 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Американският долар отслабва и Wall Street не очаква това скоро да се промени, пише CNN Business.

Какво се случва: Доларът отслабна с близо 12% спрямо кошница конкурентни валути, откакто достигна своя връх през март. Миналата седмица зелената валута достигна най-ниското си ниво от април 2018 г. Последният път, когато доларът отчете подобен спад бе през 2017.

Спадът може да се обясни с няколко фактора, казват стратези.

Вяра в глобалното възстановяване: Когато САЩ и световната икономика се представят силно, доларът – валута, считана за сигурно убежище - има тенденция да отслабва. В момента, въпреки нарастващите случаи на Covid-19 в много части на света, инвеститорите се надяват на скорошното пристигане на безопасни и ефективни ваксини, които според тях ще създадат бум на активност до средата на 2021 година.

Политика на централната банка: Федералният резерв ясно заяви, че ще поддържа ниски лихвени проценти и ще продължи да печата пари толкова дълго, колкото е необходимо, за да стимулира икономиката на САЩ. Това кара инвеститорите да търсят възвръщаемост далеч от долара.

Предстоящата ера на Байдън: Митата са допринесли за по-силен долар през последните години, смята Марк Хефеле, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management. Санкциите върху износа от страни като Китай повишиха геополитическо напрежение, карайки инвеститорите да прибягват до сигурни залози. При спорове със страни като Китай, новоизбраният президент Джо Байдън се очаква да разчита повече на други инструменти. „Това е положително за глобалния растеж и отрицателно за долара“, каза Хефеле.

Обезценяващият се долар не е непременно лошо нещо. Всъщност това може да е благоприятно за възстановяването, каза Нед Румпелтин, ръководител на валутната стратегия в TD Securities.

Когато валутата е слаба, това помага да се увеличи търсенето на американски износ, отбеляза той. Това също така облекчава финансовите условия, като помага на развиващите се пазари, които държат дълг, деноминиран в долари, и увеличава търсенето на стоки, тъй като продукти като суров петрол са относително по-евтини за чуждестранните купувачи.

Друг ефект: Други валути като еврото бързо поскъпват отчасти поради спада на долара. Това е нещо, което централните банки ще трябва да наблюдават като потенциален източник на нестабилност.

С нарастването на стойността на еврото с около 10% спрямо щатския долар от началото на април, нарастват въпросите дали Европейската централна банка, която заседава тази седмица, ще се опита да се намеси. Deutsche Bank прогнозира, че еврото ще поскъпне  от 1,21 до 1,30 долара до края на 2021 година.

Но Джордж Саравелос, анализатор на Deutsche Bank, наскоро каза, че ЕЦБ няма особени възможности за действие в тези случаи.