Слабостта на долара тласка конкурентните валути към психологически нива

Графика на деня за 30 ноември

18:32 | 30 ноември 2020
Обновен: 18:32 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Продължителният спад на долара стимулира достигането до стойности, невиждани от години насам от страна на конкурентите на зелената валута.

Индексът Bloomberg Dollar се отправя към понижение от 2,7% през този месец, като от март насам се е понижил с 12%. Икономическият възстановяване на Китай и залаганията за успешно въвеждане на ваксините стимулират ръста на валутите от еврото до австралийския и канадския долар, предава Bloomberg.

„Подобряването на перспективите за глобален растеж, съчетано със силни сигнали от страна на Федералния резерв, че ще поддържа разхлабена парична политика и в икономическото възстановяване, насърчава по-слабия долар. Азиатските и свързаните със суровините валути също се възползваха от превъзходството на китайската икономика“¸ каза Лий Хардман, стратег в MUFG Bank в Лондон

Това е обрат от началото на тази година, когато доларът се възползва от статута си на най-доброто убежище в разгара на пандемичната суматоха през март. Citigroup прогнозира, че валутата ще поевтинее с 20% през 2021 г., когато ваксините станат широко достъпни.

Рекордния брой заразени с вируса в САЩ и неразбирателството на нови стимули също създават натиск върху световната резервна валута.

Еврото се приближава до ключово психологическо ниво от 1,20 долара. Ако достигне 1,2011 долара регионалната валута ще достигне най-високата си стойност от май 2018 г.

Канадският долар се разменя при 1,2929 канадски долара за долар - ниво, което не е преминало от октомври 2018 г.

Австралийският долар се доближава до ниво от 74,14 американски цента, ако го преодолее, той ще отбележи най-силното си представяне от август 2018 г. насам. 

Паундът поскъпва до над 1,3482 долара, представяйки се най-добре от декември 2019 г. насам.

 Швейцарският франк е на най-силното си ниво от 2015 г. насам, като се разменя за 0,8983 за долар. 

 „Доларът е подложен на натиск, тъй като настроението към риска остава плаващо - то започна в края на изборите в САЩ, а след това се засили с новините за ваксините“, каза Алвин Т. Тан, ръководител на стратегията за азиатска валута в RBC Capital Markets.