Дигиталният юан – китайското оръжие срещу хегемонията на долара

Анализаторите обаче изразяват съмнение, че китайската цифрова валута ще постигне целите на Пекин

18:40 | 7 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Yan Cong/Bloomberg
Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Китай иска да прекъсне хегемонията на щатския долар върху глобалната финансова система и да получи по-голям контрол върху начина, по който хората харчат парите си, надявайки се, че цифровата валута може да достави и двете, пише CNN Business.

След години на подготовка страната започна да провежда амбициозен тест на цифрова версия на юана по-рано тази година. Понастоящем пилотна версия на токена съществува в четири китайски града, където вече са извършени трансакции на обща стойност над 2 милиарда юана (300 милиона долара). Ако програмата бъде разширена в цялата страна, Китай ще се превърне в най-мощната икономика, която предлага национална цифрова валута, изпреварвайки предстоящата цифрова версия на еврото от Европейската централна банка.

Пекин рекламира цифровия юан като футуристична валута, която е по-удобна и сигурна. Длъжностни лица казват също, че това може да помогне на тези, които нямат достъп до банкови сметки и други традиционни финансови услуги.

Въпреки че голяма част от разплащанията в Китай вече са безкасови и много трансакции се случват в цифров вид, това става посредством частни приложения и платформи.

Официалният цифров юан ще промени това, тъй като ще даде на Пекин безпрецедентно количество информация за това как и къде са хората и за какво харчат парите си - подход, който противоречи на първоначалното намерение на цифровите пари. Биткойн и други цифрови валути разчитат на децентрализирана блокчейн система, която пречи на някой човек или организация да има контрол.

„По същество дигиталният юан може да помогне за засилване на държавния надзор и контрол върху икономиката и обществото“, каза Франк Сие, професор по бизнес в Университета на Южна Каролина Айкен.

Китайските регулатори също така предполагат, че широкото приемане на цифров юан може да им помогне да реализират много по-грандиозен план: премахване на монопола на щатския долар и засилване на влиянието на юана на международната сцена.

Все още има много препятствия за преодоляване пред програмата на Китай, преди новата форма на валута да се утвърди в ежедневието. А анализаторите са скептични относно това дали дигиталният юан може да представлява реална заплаха за щатския долар. Желанието на управляващата китайска комунистическа партия да контролира финансовата си система остава основната пречка за създаването на всякаква валута, която наистина може да стане глобална.

Тласъкът за разработване на цифрова валута започна през 2014 г., споделят от  Китайската народна банка. Властите прекараха шест години в проучване на проекта, преди да стартират пилотни програми тази година в Шенжен, Суджоу, Ченгду и Ксинганг.

Подобно на криптовалутата, цифровият юан включва някои елементи на блокчейн технологията: всяка трансакция се записва и проследява в цифрова книга. Това би заменило част от наличните пари, които вече са в обращение, смята Фан Ифей, заместник-управител на централната банка.

Развитието на цифрова валута служи и за други цели. По-лесно проследимият юан би позволил на правителството да управлява по-добре паричното предлагане на страната. Той също така удовлетворява желанието на Пекин да ограничи нарастващото влияние, което частните технологични фирми и техните цифрови платежни услуги имат върху финансовата система на страната.

Услугите за онлайн разплащания, управлявани от Alipay на Ant Group и WeChat Pay на Tencent, се разрастват бързо през последното десетилетие, пораждайки опасения, че частните компании имат твърде голямо влияние върху цифровите трансакции в Китай.

През 2013 г., например, Alipay стартира фонд на паричния пазар, наречен Yu'e Bao, или „Остатъчното съкровище“, който стана толкова популярен, че китайските регулатори се намесиха с цел ограничена на размера на фонда. Те бяха загрижени за системния риск: 

 „Пекин отдавна е загрижен за монопола върху цифровата валута от технологични гиганти и тяхното въздействие върху финансовата система извън надзора на централната банка“, пише Антъни Чан, главен азиатски инвестиционен стратег на швейцарската банка UBP, в изследователски доклад, публикуван по-рано тази година.

Последните събития подчертаха тези опасения. Миналия месец, например, китайското правителство натисна спирачките на дългоочакваното първично публично предлагане на Ant Group, само дни преди акциите й да започнат да се търгуват в Шанхай и Хонг Конг.

Това решение потвърждава, че "на никой субект няма да бъде позволено твърде много власт или контрол върху един пазар без изрично одобрение или сътрудничество с правителството", каза Джеймс Гилингъм, главен изпълнителен директор и съосновател на Finxflo, базирана в Сингапур крипто брокерска компания.

Китай също е загрижен за изнасянето на пари от страната, според Гилингъм. "Властите са наясно с предизвикателствата, породени от внезапните парични потоци. Въвеждането на цифровия юан ще им позволи да въведат по-добри нива на контрол на капитала", каза той.

Сие, професор по бизнес в Университета на Южна Каролина, нарече цифровата валута „последното парче“ от наблюдението. Китай вече използва широк спектър от технологии, включително разпознаване на лица и камери, за да събира огромни количества информация за своите граждани.

Китайската народна банка казва, че цифровият й юан се отличава с „контролируема анонимност“. С други думи, въпреки че някоя от страните, участващи в трансакция, може да не е известна на другата, тяхната лична информация е достояние на централната банка.

Дигиталните валути на централната банка "е малко вероятно да имат същата степен на анонимност като паричните средства", пише в скорошен доклад Андрю Тилтън, главен икономист от Азия за Goldman Sachs. Той посочи, че ключова характеристика на този тип пари е, че централните банки могат „да наблюдават пряко тяхното използване“.

Китайската цифрова валута не е единствената, която ще бъде принудена да се изправи срещу този проблем. Европейската централна банка призна, че инфраструктурата, поддържаща нейното цифрово евро, трябва да бъде "в крайна сметка контролирана" от институцията, скато всички трансакции се записват в регистъра на централната банка.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард обаче заяви, че не иска Европа да се движи „твърде бързо“ и посочи, че защитата на поверителността на потребителите е от ключово значение.

Създаването на цифрова валута може също да помогне на Китай да смекчи други икономически рискове, особено когато напрежението със Съединените щати не намалява.

Ако правителството на САЩ забрани на китайските банки да използват SWIFT - услугата за съобщения, която движи парите в глобалната банкова система - физически лица и компании биха могли да използват цифровия юан в трансгранични трансакции, смята Чан от UBP.

Анализаторите обаче предупреждават, че ще е необходимо много, за да бъдат напълно реализирани най-големите амбиции на Пекин.

Юанът представлява малко над 4% от международните трансакции, изчисляват от Банката за международни разплащания. Делът на американския долар е  88%.

Също така не е ясно дали китайските потребители на практика ще приемат цифровия юан. Над 800 милиона души в Китай, или 86% от потребителите на мобилен интернет, вече използват услуги за мобилни разплащания като Alipay и WeChat Pay, показват данни, публикувани от Китайския информационен център за интернет мрежа.

Загубата на неприкосновеност на личния живот около сделките вероятно също не помага. Сия каза, че хората може да се колебаят да използват валутата, особено за големи сделки или за активи, които искат да преместят в чужбина.

"Обикновените хора може да са предпазливи. Рискуват да загубят повече поверителност, отколкото да получат допълнително удобство", добави той.