Почти нулевите лихви са голям подарък за следващия президент на САЩ

Така голямото количество дълг за борба с пандемията може да се окаже по-евтино

22:30 | 31 октомври 2020
Обновен: 22:33 | 31 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Управителят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Вашингтон ще трябва да похарчи повече за борба с пандемията, независимо кой ще спечели президентските избори през следващата седмица. Но има добри новини за президента Доналд Тръмп или Джо Байдън: лихвените проценти вероятно ще останат невероятно ниски за известно време, пише CNN Business.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ е под 1%. Това е добре за правителството, тъй като то трябва да плати лихва върху голямо количество американски федерален дълг, който към края на септември беше близо 27 трилиона долара. Вашингтон се възползва от по-ниските лихви, точно както потребителите правят, когато плащат своите ипотеки и сметки по кредитни карти.

Едва ли скоро доходността ще се покачи драстично, като се има предвид, че Федералният резерв се очаква да задържи референтния си краткосрочен лихвен процент близо нула за още няколко години, особено ако управителят на Фед Джером Пауъл бъде назначен за втори мандат.

Така че по-ниските лихвени проценти трябва да улеснят задачата на Байдън или Тръмп да осигурят нов пакет от стимули, а ще го направят и по-евтин.

"Независимо от това, което се случва на изборите, вероятно ще получим по-голям фискален тласък през 2021 г.", каза Том Граф, ръководител на активите с фиксиран доход в Brown Advisory, в интервю за CNN Business.

Време е за повече стимули

Граф смята, че на Фед ще му бъде удобно да поддържа лихвените проценти близо до нулата, дори ако инфлацията и доходността на дългосрочните облигации започнат да нарастват малко по-бързо. Това е така, защото стабилизирането на пазара на труда и по-широката икономика е по-важно. Коефициентът  на безработица все още се намира на историческо високото равнище от 7,9%.

"Нивото на безработица в САЩ едва ли ще се е върнало до предпандемичните 4% до това време през следващата година. Така че Фед ще бъде по-склонен да игнорира скока на инфлацията," каза Граф.

Ако настоящите анкети се окажат верни и победата на Байдън се съчетае със синя вълна, което дава на демократите контрол над Сената, размерът на стимулите може да бъде още по-голям. Това на теория най-накрая трябва да доведе до по-високи лихвени проценти.

Лихвите вероятно ще останат ниски в продължение на няколко години

Но експертите от инвестиционния институт BlackRock все още смятат, че Фед ще се намеси, за да предотврати твърде високите лихви.

"Значителният фискален стимул при обединеното демократично правителство - изборен сценарий, който пазарите все по-често вземат предвид при ценообразуването - може да даде тласък на доходността на държавните облигации", пишат анализаторите на BlackRock в доклад от понеделник.

"И все пак нарастването на доходността вероятно ще бъде ограничено, тъй като Фед ще действа, за да предотврати рязкото затягане на финансовите условия", добави екипът на BlackRock.

„Страховете от фискален стимул, предизвикващ значително по-високи лихвени нива, са ненужни, тъй като пандемията от коронавирус продължава да оказва негативен ефект върху търсенето, а посредством това и върху растежа и инфлацията“, казва Кейти Никсън, главен инвестиционен директор на Northern Trust Wealth Management, в свой доклад.

Да, правителството в крайна сметка може да има проблем с изплащането на лихви при увеличен дълг. Но това вероятно няма да се случи през 2021 г. или дори 2022 г.

Всъщност Бюджетната служба на Конгреса наскоро изчисли, че средният лихвен процент по федералния дълг ще намалее от 2% тази година до 1,1% през 2025 г. Така че е може би през следващите няколко години най-подходящият момент да се поеме повече дълг.

И все пак някои се анализатори изразяват притеснения за общия обем на този показател.

"Важно е да се разбере как по-бавното възстановяване може да повлияе на финансовите пазари", каза Дейвид Кели, главен световен стратег на JPMorgan Funds, в доклад в понеделник.

Голямо увеличение на разходите за инфраструктура, заедно със стимулите, свързани с коронавируса, биха довели до още по-голямо натоварване на дълговете в бъдеше. Това ще доведе до още по-високи лихвени плащания - без значение колко ниски са ставките.

"Това също така означава повече държавни заеми и продължаващи покупки на държавни ценни книжа през по-голямата част от 2021 г., ако не и след това", добави Кели, отбелязвайки, че "когато икономиката най-накрая се възстанови от пандемията по-късно през 2021 и 2022 г., публичните ни финанси ще се влошат допълнително".