Член на Фед разкритикува ниските лихви

Управителят на Фед в Бостън Ерик Розенгрен смята, че прилагането им преди икономическия шок ще затрудни възстановяването от него

15:10 | 11 октомври 2020
Обновен: 16:07 | 11 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Управителят на клона на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен. Снимка: Bloomberg
Управителят на клона на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен. Снимка: Bloomberg

Управителят на клона на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен поднови дългогодишната си загриженост, че дългите периоди на много ниски лихвени проценти могат да влошат икономическите проблеми, когато настъпи спад, предава The Wall Street Journal.

Коментарите на Розенгрен не изглеждаха като директна критика на действащите политики на Федералния резерв, тъй като институцията се стреми да помогне на икономиката в условията на пандемията от коронавирус. Централната банка понижи своя основен лихвен процент до почти нулеви нива и е сигнализира, че очаква да той да остане без промяна поне до 2023 г., докато икономиката работи за възстановяване на загубеното по време на коронавирусния шок.

Розенгрен каза, че притесненията, които той поддържа през последните години - че много ниските лихви могат да доведат до прекомерен риск - изглежда са фактор за някои от проблемите, с които икономиката сега се сблъсква.

„Опасявам се, че бавното натрупване на риск в средата с ниски лихвени проценти, предшестваща настоящата рецесия, вероятно ще затрудни икономическото възстановяване от пандемията“

Розенгрен се противопостави на хода на Фед през 2019 г. да намали лихвените проценти и каза, че ефектите от тези ниски лихви върху апетита за риск се забелязват много отчетливо  сега. Миналата година Фед понижи лихвените проценти, тъй като колкото и да бе силен тогава пазарът на труда, той не оказваше подкрепа за  повишаване на инфлацията.

Тази преоценка на динамиката на инфлацията бе ключов двигател в преразглеждането на стратегията на Фед, когато институцията обяви, че ще  позволи на инфлацията да надхвърли целта от 2%, за да компенсира периодите, в които не я е достигала.

Розенгрен посочи търговията с недвижими имоти и други сектори с високи нива на дълга като области, в които поемането на риск може да е натрупало проблеми преди спада.

Той смята, че регулаторната система на САЩ изпитва трудности да попречи на поемането на риск и това означава, че длъжностните лица ще трябва внимателно да обмислят непредвидените последици от своите действия.

"Ако очакваме да останем в среда с ниски лихвени проценти за продължителен период от време, трябва да вземем повече предпазни мерки срещу рисковете за финансова стабилност, когато удари следващият икономически шок"

Розенгрен не е единственият изразяващ притеснения относно финансовата стабилност. Гуверньорът на Фед в Далас Робърт Капланк гласува против новата стратегия на Фед и изрази загриженост, че дълъг период на свръхниски ставки рискува да доведе до дестабилизиращи нива на поемане на риск, тъй като инвеститорите търсят по-добра възвръщаемост.

Розенгрен каза също, че целенасочените действия за подкрепа от правителството, биха били особено полезни в момента.

„Фискалната политика е правилният инструмент за това време. Когато лихвените проценти са доста ниски, способността на паричната политика да стимулира икономиката също е ниска, не че нямаме инструменти, но инструментите на фискалната политика са много по-ефективни“.