Прогноза: Зелената енергия ще привлече инвестиции в размер на 11 трилиона долара до 2050 г.

Това пишат от изследователската организация BloombergNEF в годишния си доклад New Energy Outlook

22:12 | 27 октомври 2020
Обновен: 22:13 | 27 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Зелената енергия ще привлече около 11 трилиона долара инвестиции през следващите десетилетия, тъй като разходите за възобновяеми енергийни източници спадат и повече от световната енергия идва от електричеството. Това пише в последният анализ на изследователската организация BloombergNEF, част от годишния й доклад New Energy Outlook.

Въпреки огромната сума, BNEF заяви, че темпът на изграждане на нови възобновяеми източници ще трябва да се увеличи допълнително, за да се ограничи глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до края на века.

Прогнозираното увеличение на енергията от възобновяеми енергийни източници като вятъра и слънчевата енергия е до 56% от световното електричество през 2050 г. Емисиите ще достигнат своя пик през 2027 г. и след това ще спадат с 0,7% годишно до 2050 г., смятат от BNEF.

Това би довело до затопляне от 3,3 градуса по Целзий до 2100 г., тъй като все още е далеч от  годишното намаляване на емисиите с 6%, необходимо за поддържане на затоплянето под 2 градуса, и 10-процентовото намаление, необходимо за постигане на 1,5 градуса затопляне.

"Следващите десет години ще бъдат решаващи за енергийния преход", заяви Джон Мур, изпълнителен директор на BNEF, като посочи ускореното внедряване на вятъра и слънчевата енергия и по-бързото усвояване на електрическите превозни средства като някои от ключовите области през този период.

Ръст при газа

Единственото изкопаемо гориво, което ще увеличи своя дял от търсенето през следващите години, ще бъде газът. Това до голяма степен се дължи на използването му в тежката промишленост и за отопление на сгради. Основна причина за растежа на газа за затопляне на сградите е слабият икономически аргумент за използване на термопомпи. BNEF не вижда паритет на разходите с газовите котли до 2040 г. В САЩ изобилието от евтин газ ще забави енергийния преход, но възобновяемата енергия все още ще изпревари горивото до 2041 г.

Петрол

Бъдещето на търсенето на петрол ще се формира от приемането на електрически превозни средства. BNEF прогнозира, че потреблението на „черното злато“ ще достигне своя пик през 2035 г. и след това постепенно ще намалява.

Спадът ще бъде ускорен от електромобилите, които ще достигнат ценови паритет с традиционните двигатели преди 2025 г. В този момент хората ще започнат да купуват plug-in коли с по-бързи темпове, компенсирайки растежа в потреблението на петрола от авиацията, корабоплаването и нефтохимичната промишленост.

Продажбите на

Продажбите на електрическите автомобили се насочват към доминация в края на десетилетието. Графика:Bloomberg

До 2050 г. около 65% от всички използвани превозни средства ще бъдат електрически, смятат анализаторите.

Водород

Правителствата, енергийните компании и лобистите визират водорода като начин за декарбонизиране на огромни части от световната икономика.

Ако това се реализира светът ще се нуждае от много повече водород, произведен от машини, задвижвани от възобновяема енергия. За да може така нареченият зелен водород да осигури малко под една четвърт енергия през 2050 г., ще бъде нужна 38% повече мощност, отколкото се произвежда в момента в световен мащаб. За тази цел обаче трябва да бъдат изградени  вятърни и слънчеви ферми на територия с размерите на Индия.

Турбуленцията в бъдещето

Въздушното пътуване ще продължи да бъде един от най-трудните сектори за декарбонизация. Авиационните емисии са се увеличили с 80% от 1990 г. и те ще се удвоят отново до 2050 г.

Това е един от малкото сектори, заедно с корабоплаването, които изпитват затруднения с  електрификацията си. Тежкотоварните самолети и кораби, които трябва да пътуват на дълги разстояния, ще изискват значително подобряване на батериите, за да ги направят търговски жизнеспособни за сектора. Устойчивите алтернативи на горивата и амоняка ще се нуждаят от повече държавна подкрепа, отколкото се очаква понастоящем, за да станат конкурентни с изкопаемите горива през следващите десетилетия.