Либийската петролна индустрия се възобнови частично за пореден път

Според Bloomberg Intelligence производството може да достигне 1 милион барела дневно през четвъртото тримесечие

12:38 | 22 септември 2020
Обновен: 12:48 | 22 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Либийската петролна промишленост, която беше почти спряна от януари месец насам заради гражданската война, се възобнови наново, макар и частично, пише Bloomberg.

В събота държавната петролна компания обяви, че ще започне да възобновява работата на пристанищата и полетата. National Oil заяви, че ще продължат да са в сила форсмажорните обстоятелства (правен статут, защитаващ страна, която не може да изпълни договор по независещи от нея причини) покрай съоръженията, контролирани от чужди наемници и бойци.

Производството в Либия, където се намират най-големите запаси от петрол в Африка, се срина до по-малко от 100 000 барела на ден през януари спрямо дневния оборот от 1,2 милиона, след като Халифа Хафтар, подкрепеният от Русия генерал, контролиращ източната част на страната, блокира енергийната й инфраструктура.

Goldman Sachs прогнозира, че добивът на Либия ще се увеличи до 550 000 барела дневно до края на годината. Nаtional Oil може да възобнови износа бързо, тъй като има големи запаси от суров петрол в пристанищата, коментират от американската банка. 

Анализатори от Bloomberg Intelligence заявиха, че производството може да достигне 1 милион барела дневно през четвъртото тримесечие, оказвайки натиск върху цените на петрола, ако примирието между Хафтар и признатото от ООН правителство на премиера Файез ал Сарадж бъде запазено.

Количеството допълнителен петрол, който Либия може да изнесе, също ще зависи от това колко бързо могат да се поправят кладенците, тръбопроводите и резервоарите за съхранение, които са били амортизирани по време на конфликта.

Графика -

Петролна мрежа на Либия. Държавата членка на ОПЕК е с най-големите запаси на петрол в Африка. Графика: Bloomberg

Това са последните новини:

 1. Според запознато лице, Шарара, най-голямото находище на петрол в страната, тепърва ще започне да работи. Полето с производство от около 300 000 барела на ден се управлява от Nаtional Oil в съвместно предприятие с френската Total, испанската Repsol, австрийската OMV и норвежката Equinor;
 2. Близкото находище Eл Феел, в което Eni of Italy има дял, засега също не работи;
 3. Nаtional Oil заяви късно в понеделник, че производството ще достигне 260 000 барела на ден през следващата седмица, тъй като работниците се връщат в полетата, които прекарват суров петрол до пристанищата Харига и Брега;
 4. Петролните танкери ще започнат да пристигат в безопасни пристанища от сряда, за да зареждат суров петрол от резервоарите, съобщи Nаtional Oil;
 5. Sirte Oil, която оперира пристанището Брега, е възобновила дейността си, а Arabian Gulf Oil, която изнася от Харига, ще започне да изпомпва в четвъртък, според запознатото лице;
 6. Minerva Eleonora, която трябваше да натовари  630 000 барела от Ес Сидер по-рано този месец, преди поръчката да бъде отменена, все още е закотвена на пристанището.
 7. Marlin Shikoku, танкер тип 'Suezmax', трябва да пристигне в Харига в четвъртък, за да зареди суров петрол, показват данни, събрани от Bloomberg:
 • Това ще бъде първият либийски товар, откакто Nаtional Oil обяви частичното вдигане форсмажорните обстоятелства;
 • Танкерът е нает от Unipec, търговското подразделение на най-голямата държавна рафинерия в Китай, Sinopec, според  друго запознато лице;
 • Танкерите Suezmax имат капацитет от един милион барела петрол;
 • Според трето запознато лице на пристанището Харига са складирани 3 милиона барела.

Ще се възстанови ли петролната индурстрия на Либия?

Либия и преди е имала фалшиви зори. Nаtional Oil сложи край на форсмажора върху износа на Шарара в началото на юни, само за да затвори полето отново в рамките на часове, след като то беше превзето от въоръжени лица.

Последното решение на National Oil дойде, след като Хафтар заяви, че ще премахне блокадата. Генералът, който също е подкрепен от Египет и Обединените арабски емирства, предупреди, че ходът му зависи от по-равномерното разпределяне на приходите от петрол между източната администрация и правителството на Сарадж със седалище в Триполи.

Миналата седмица генералът постигна мирно споразумение в Русия с Ахмед Майтек - вицепремиер на правителството на Триполи. 

Сарадж, който често е в противоречие с Майтек, все още не е приел споразумението. Но сделката "вероятно ще се задържи", тъй като тя има широката подкрепа на международните сили, участващи в конфликта в Либия, каза Бил Фарън-Прайс, директор в консултантската фирма RS Energy Group.

"Рестартирането в югозападната и източната част на страната може да повиши производството на либийски петрол до 500 000 барела на ден в рамките на една седмица или малко повече," коментира Бил Фарън-Прайс.  По думите му проблемите с полето и инфраструктурата също ще бъдат по-лесни за отстраняване, след като приходите започнат да текат отново. 

"Има военни проблеми, които трябва да бъдат разрешени, но всички те могат да бъдат решени", добави още Бил Фарън-Прайс.