Холандия има 10 млрд. причини да се страхува от Brexit

Кои ще са най-губещите страни при напускане на ЕС от страна на Великобритания

15:07 | 9 юни 2016
Обновен: 15:09 | 9 юни 2016
Йерун Дайселблум, председател на Еврогрупата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Йерун Дайселблум, председател на Еврогрупата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Холандия има 10 млрд. причини да се страхува от това, че Великобритания ще напусне ЕС. Или поне ако оценим всяка причина на 1 евро. Холандската планова агенция изчислява, че холандската икономика ще загуби 10 млрд. евро до 2030, ако се стигне до Brexit заради увеличение в цената на търговията, пише Bloomberg.

Загубите, свързани с Brexit, могат да нараснат с още 65%, ако допуснем, че търговията оказва влияние и на иновациите. Дори ако се стигне до излизане на Великобритания от ЕС, ефектът може да бъде понижен при условие, че страната сключи с ЕС ново търговско споразумение.

Докладът на холандската агенция идва дни преди референдума за излизане или за оставане на Великобритания в ЕС, който ще се проведе на 23 юни. Освен това през този месец дойдоха и коментари от страна на ОИСР, че Холандия е на върха в списъка на страните, чиито икономики ще бъдат засегнати в случай на Brexit. Това е така, защото заедно с Ирландия и Люксембург Холандия има едни от най-силните търговски и инвестиционни връзки с Великобритания. Сред най-засегнатите сектори пък ще бъдат секторите на храните, металите, минералите и химикалите.

Изчисленията на холандската агенция сочат, че излизане на Великобритания от ЕС ще направи страната по-малко привлекателна за инвестиции и по-непривлекателна от гледна точка на портал към ЕС. В краткосрочен план това може и да се отрази положително на някои други страни от блока, но в дългосрочен ще има негативни ефекти, заключва анализът.