На какво разчитат икономиките от Близкия изток

Картата, която обобщава темата

14:44 | 21 май 2016
Обновен: 14:45 | 21 май 2016
Карта с основните продукти, които страните от Близкия изток изнасят. Снимка: Visual Capitalist; CIA Factbook
Карта с основните продукти, които страните от Близкия изток изнасят. Снимка: Visual Capitalist; CIA Factbook

На какво разчитат икономиките на страните от Близкия изток? Ако има една карта, която да може да даде обобщаващ отговор на този въпрос, то Visual Capitalist представя именно нея, отбелязвайки най-важния продукт, която всяка от страните в Близкия изток изнася. 

Картата ни казва много за богатството, геополитическото влияние и природните ресурси на региона. 

Започваме с ясното: експортна стока номер едно за голяма част от страните в Близкия изток е суровият петрол и свързаните с него петролни продукти. 41,3% от световния износ на петрол за 2015 идва от страни от региона, а общата му стойност достига $325 млрд. 
Саудитска Арабия, Ирак, Обединените арабски емирства, Кувейт, Иран и Оман са в топ 15 на износителите на суров петрол за 2015. Русия и Казахстан, които също присъстват на картата, също са сред първите 15 в тази класация. 

Положителните ефекти за страните, които могат да разчитат на износ на петрол, включват повишаване на стандарта на живот и по-голямо влияние в световен мащаб. 

Извън петрола

По-интересно обаче за страните от Близкия изток е на какво други разчитат някои от тях извън петрола. Една от най-развитите икономики в региона – Израел – не е зависима от износ на петрол. Трите най-важни продукта, които страната изнася, са електроника и софтуер, диаманти и фармацевтични продукти. 

Раздираният от войни Афганистан разчита най-вече на износа на опиум и производните му морфин и хероин. По този начин Афганистан формира около 15% от своя брутен вътрешен продукт. 

Таджикистан и Киргистан от своя страна разчитат на алуминий и злато.

Армения от своя страна изнася основно чугун, необработена мед и цветни метали. Обща тенденция е страните, които не разчитат на петрол, да са по-малко влиятелни.