ОПЕК понижи оценката за глобалното търсене на петрол за 2016

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата за растеж на търсенето с 50 000 барела дневно за 2016 г.

17:07 | 13 април 2016
Автор: Магдалена Иванова
Финансов център King Abdullah, Saudi Arabia -   Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg
Финансов център King Abdullah, Saudi Arabia - Photographer: Waseem Obaidi/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата за растеж на търсенето с 50 000 барела дневно за 2016 г., поради забавения икономически растеж на Китай и Латинска Америка, прoгнозирайки растеж на търсенето в световен мащаб от 1.2 милиона барела на ден.

ОПЕК се позова на забавящата се икономиката на Китай, която е номер едно вносител на ценната суровина, слабата икономика на Бразилия, премахването на субсидиите за горивата в Близкия изток и по-меките зимни температури в северното полукълбо. Фактори, които биха намалили световното търсене, а от там намаляване на производството.

„Негативните фактори определено надвишават положителните, което означава низходяща тенденция в растежа на търсенето на петрол, ако фундаменталните фактори останат непроменени.“

Сорт Брент се покачи до четири-месечен връх на Interconinental Exchange (ICE) в Лондон, като достигна 44.80 долара за барел във вторник 12 април, след като руският петролен министър Новак е стигнал до предварително споразумение по телефона с представител на кралството за фиксиране на производствените нива, късно вчера на 12 април във връзка с предстоящата среща на Русия, Саудитска Арабия и останалите страни членки на ОПЕК в Доха на 17 април. Предстоящата среща е продължение на сделката от 16 февруари за замразяване на производствените нива на петрол, с цел стабилизиране на пазара и справяне с глобалния излишък.

Изненадващо днес, Министъра на петрола на Саудитска Арабия, Али ал Наими тотално изключи съкращаване на производство, като заяви „Забравете тази тема“ в изявление днес 13 април, само ден след разговора между кралството и Русия и дни преди началото на срещата на най-големите страни производителки на петрол в Доха.

Единадесет от членовете на ОПЕК потвърдили участие за преговорите в Доха са произвели дневно 487 000 барела под нивата от януари, където Русия, Саудитска Арабия и страните производителки поставиха, като таван за сделката.

 

 

Всички 13 членове на картелната огранизация са изпомпвали общо 32.25 милиона барела на ден през март, което е повече с 14 900 барела на ден от нивата през февруари.

ОПЕК понижи средната оценка за глобалното търсене на петрол до 94.18 милиона барела на ден през 2016 г.

Годишният растеж на търсенето също бе понижен до 1.2 милиона барела на ден от 1.54 милиона на ден за 2015 г. на фона забавяне на потреблението на промишлени горива и дестилати в Китай и Латинска Америка.