Оправдана ли е оценката на Tesla

Коментар на Андреа Джеймс, анализатор в Dougherty & Co.

15:00 | 9 март 2016
Обновен: 15:05 | 9 март 2016
Tesla Model X. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Tesla Model X. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Вълнението около новия Tesla Model X е голямо. Вашата оценка е, че това е оправдано.

Да, обожавам я. Аз съм жена, а освен това и майка и реших да тествам колата не от гледна точка на анализатор на акциите на компанията, а като потенциален клиент. Реших да направя тестдрайв, защото мисля, че това ще бъде най-сигурната кола на пазара. Все още нямаме независима оценка от правителството, но мисля, че това ще се случи. Колата е много полезна и никой не я тества. Наистина много ми хареса.

Не оценявате останалите автомобилни производители, но как правите моделите на оценките си от гледна точка на конкуренцията за компания като Tesla?

Оценката ми на Tesla се базира на факта, че това е една от най-бързо растящите компании в света, като същевременно създава голяма стойност много бързо. Благодарение на това имаме висок множител. Мисля, че през 2020 ще имат сериозен потенциал за печалби. Не съм съвсем сигурна как точно ще стигнат до там, но аз оценявам компанията по този начин. Освен това я оценявам и като технологична компания в допълнение към това, че Tesla е автомобилен производител.

Технологична компания. Следите и много други коли, включително производители на оръжие и продукти в сферата на енергетиката. Какви са общите неща между компания като Tesla, без значение дали гледаме на нея като на автомобилен производител или технологична компания, и тези компании?

Това е разрушителна технология. Присъствието на продукта на пазара го променя изцяло, или променя поведението на хората. По този начин гледам на нещата аз.

Един от любопитните факти около Tesla е, че компанията ще продаде само около 500 хил. автомобила в световен мащаб до 2020. За сравнение GM ще продаде 10 млн. автомобила само тази година. Трудно е да се види защо оценката на компанията е толкова висока. Това е идеята. Tesla е нишов производител. Андреа, какво смятате за способностите на Tesla да се превърне в масов автомобилен производител?

Мисля, че потенциалът е много добър. Tesla разреши проблемът със съхраняването на енергия. Компанията не решава проблема с шофирането, а проблема със съхраняването на енергия. Електричеството е по-ефективен начин за използване на мощности. Това е вярно по принцип, няма нищо общо с това, че съм анализатор на акции, просто физика. Причината да използваме бензин е, че по този начин съхраняваме енергията – в резервоара. Съхраняваме енергията в резервоара под формата на бензин. Беше много трудно да намерим приложение на електричеството в автомобилната сфера. Tesla разреши този проблем и сега го прилагат не само на автомобилния пазар, а и на пазара за съхранение на енергия, като начин за съхранение на слънчева енергия. Мисля, че ще има и нови продуктови линии в бъдеще. Все пак не искам да спекулирам какви могат да бъдат в момента.

Означава ли това, че има по-добър начин да гледаме на Tesla? Например като на гигантска компания за производство на батерии, а не като на автомобилна компания?

Това е компания, която е много иновативна и разрешава проблеми основно в сферата на съхранението на енергия, което е голям проблем за човечеството. Как да съхраняваме слънчева енергия. По този начин гледам на компанията аз и те ще постигнат пълна вертикална интеграция в производството до 2020 благодарение на своята гигафабрика, която представлява съвместно дружество заедно с Panasonic и която ще бъде отворена в Невада.

Ако гледаме на Tesla като на компания в сферата на съхранението на електричество, то тогава важно ли е за нея да продава на печалба автомобилите, които произвежда?  

Да и именно тук е фокусът на цялата 2016. Tesla трябва да докаже на Уолстрийт, че може да реализира печалби от продажбите на автомобилите си. През тази година компанията трябва да докаже това. По този начин, ако след няколко години решат отново да се обърнат към капиталовите пазари, за да наберат повече средства, хората ще знаят, че компанията може да реализира печалби.

Съществува предизвикателство, защото продажбите на нови автомобили в САЩ са на рекордно високо ниво, достигайки над 17 млн. броя на годишна база. Какво ще се случи с Tesla, ако този ръст спре или намалее? Има ли значение за Tesla дали продажбите на автомобили са достигнали своя пик?

Не, защото Tesla печели пазарен дял от конкурентите си. През 2012 продадоха 10 броя Model S, докато през 2015 продадоха повече електромобили Model S спрямо Mercedes S класа. Става въпрос за Северна Америка. Същото се отнася и за пета и седма серия на BMW, както и за Audi A8. Изкачиха се от последното до първото място в тяхната категория и залозите са, че ще успеят да го направят и с други модели, като Model X, както и Model 3, чиито поръчки започват на 31 март.