Китайският премиер с по-неясни сигнали за търговията, имотния сектор и юана

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg

11:14 | 9 март 2016
Обновен: 11:15 | 9 март 2016
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Изказванията на важните политически лидери в световен мащаб се следят под лупа, като от значение е не само това, което казват, а и това, което пропускат или пренебрегват в речите си. Стивън Енгъл от Bloomberg коментира в тази насока речна на китайския премие Ли Къциян, с която той откри Конгреса на Народната партия на 5 март.

Важно в случая е какво не каза китайският премиер. Какво ни показва това?

Да, трябва да четем между редовете. Анализирах внимателна речта на премиера Ли Къциян от началото на Конгреса на Народната партия, започнал на 5 март. По отношение на търговията, той не постави цел за тази година, както го направи през миналата година, когато тази цел не беше постигната. Виждате какво става с търговията – китайският износ се срина с 25,4% през февруари. Премиерът остави търговията на страна. По отношение на имотния сектор не говори за някакви конкретни мерки, а само бегло спомена сектора, докато хората очакваха конкретни мерки на общонационално ниво. Нищо подобно обаче не се случи. По отношение на юана той беше дори по-неясен, като каза, че валутата като цяло ще остане стабилна на подходящо и балансирано ниво, докато подобренията ще са в насока на това как се определя валутният курс. Изказването контрастира сериозно с това от миналата година. Тогава премиерът беше по-конкретен, казвайки, че двустранната гъвкавост ще бъде подобрена и ще има прогрес по отношение на конвертируемостта на юана в капиталовата сметка. Това бяха по-конкретни заявки, докато сега ставаме свидетели на по-неясни. Много икономисти разчитат речта му именно по този начин. Ето и движението на юана. Ще се върна на това след секунда, но Кен Чан от Mizuho Bank каза, че промяната на тона от страна на Ли Къциян предполага, че Китай стабилността на юана като главен приоритет. Именно това видяхме. Това е движението на юана от началото на годината. Общо взето той се търгуваше почти на едно и също ниво след волатилността през втората половина на миналата година. Китайската валута поевтиня с 4,5% спрямо долара от девалвацията през август до края на годината. Оттогава поевтиняването на юана е едва 0,17%, с други думи стойността му се задържа на стабилно ниво. Алекс Улф, икономист от Standardlife Investment, каза, че китайските власти са действали прекалено прибързано за отварянето на капиталовата сметка. Именно това и видяхме от действията на китайските власти на валутните пазари, насочени в защита на валутата. Първо я девалвираха, а после я защитиха, като по този начин изпратиха смесени сигнали. Видяхме рекордни изтичания на капитали през миналата година, оценени на $1 трилион, докато валутните резерви на страната намаляха с около половин трилион долара – с $513 млрд.

След данните за износа много икономисти казаха, че те ще натежат върху юана и че не трябва да очакваме поскъпването му през годината. Какво казва BlackRock по въпроса?

Преди няколко месеца хората казваха, че ще трябва да има сериозна девалвация, сега обаче изглежда има изместване от тази позиция. Рик Райтър, главният инвестиционен директор на  BlackRock казва, че „Концепцията за девалвацията на юана с 30% няма да се случи“. Той каза още, че те ще се опитат да накарат икономиката да премине през преход, да заключат вратата, да наложат капиталови контроли и да се опитат да помогнат на сектора на услугите да отбележи ръст.