ФЕД може да подкрепи вдигането на лихвите през декември

ФЕД се очаква да стабилизира пазарите в изявлението си в сряда, 4 ноември

17:17 | 3 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Джанет Йелън, председател на Федералния резерв на САЩ
Джанет Йелън, председател на Федералния резерв на САЩ

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън ще даде изявление в сряда от 17 ч. българско време, на тема финансови регулации. Инвеститорите ще следят пресконференцията за сигнали, свързани с лихвените нива. Дебатът е отворен за въпроси, където може да стане ясно на какво мнение са управителите на централната банка и дали имат готовност да повишат лихвените проценти през декември.

Това е шанс на банкерите да сложат край на объркването и да дадат ясно послание на пазарите в изявлението си в сряда, 4 ноември.

На последното си изявление на 28 октомври, комитетът за операциите на открития пазар не пропусна да подчертае, че преди да затегне монетарната политика, трябва да види признаци на устойчив прогрес на пазара на труда и трябва да съществуват достатъчно убедителни основания, че инфлацията ще започне да приближава целевото ниво от 2%.

Описвайки изминалите шест седмици от последното си заседание, централната банка констатира, че разходите на домакинствата и бизнес инвестициите се увеличават със „солидно темпо".

Създаването на нови работни места се забавя, но безработицата се запазва стабилна на ниво от 5.1%. Докладите в края на седмицата ще се окажат решаващи.

Анализаторите очакват положителни данни от доклада за новозаетите работни места в неселскостопанския сектор, заедно с нивото на безработицата, което в момента е 5.1%. Данните за октомври ще излязат в петък, 6 ноември, като икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозират икономиката на САЩ да добави 182 000 нови работни места за миналия месец, в сравнение с 142 000 през септември, като очакват процентът на безработица да спадне до 5 на сто.

Президентът на ФЕД в Ню-Йорк Уилям C. Дъдли ще даде пресконференция в 21:30 ч. Заместник председателят Стенли Фишър ще говори пред клуба на икономистите във Вашингтон пет часа по-късно в 1:30 ч. българско време.

В последното си заседание длъжностните лица пропуснаха да отбележат опасения относно забавянето на глобалната икономика, което рязко повиши залозите за вдигането на лихвите през декември. От другата страна на океана, слабия растеж в еврозоната може да доведе до отпускане на допълнителни парични стимули от ЕЦБ през декември.

Триото Йелън, Дъдли и Фишер могат да успокоят инвеститорите от надигналите се опасения за здравето на американската и световна икономика. Притесненията са породени от решението на ФЕД да запази лихвените проценти, което говори, че икономиката на САЩ не е готова сама да се справи със забавения растеж и целевата инфлация.

Федералният резерв понижи основния лихвен процент практически до 0% през декември 2008 г., като това е най-ниското равнище сред водещите икономики в света. Година по-късно през ноември 2009 г., Фед стартира и т.нар. количествени улеснения - изкупуване на финансови активи от правителството и частния сектор чрез увеличаване на паричната маса, в ход да насърчи ударената между 2007 и 2009 г. от кризите в имотния и банков сектор икономика на САЩ.

Макар че Фед изглежда готов да затегне паричната политика, Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Китай продължават да поддържат по-освободени парични политики.

Неочакваното решение на китайската централна банка да понижи лихвените нива на 23 октомври с 25 базисни точки до 4.35% бе шестото поредно понижаване на ставките от ноември миналата година. Китайската икономика забави експанзията си до 6.9% през третото тримесечие, което бе под очакваните 7%

„Хората забравят колко сме изложени на финансова нестабилност от останалата част от света“, коментира Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz SE, както и председател на Съвета за развитие в кабинета на Барак Обама в понеделник 2 ноември, припомняйки внезапния скок през лятото на CBOE Volatility Index, познат като „индекса на страха“, след като фондовите пазари потънаха до най-ниските си нива за годината.

Смесените данни от американската икономика не дават ясна представа на инвеститорите за бъдещата политика на банкерите от ФЕД.

Федералният резерв на САЩ (ФЕД) трябва да остави лихвените проценти без промяна до края на годината, за да подкрепи американската икономика. Това смята носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

Представителят на Федералния резерв Даниел Таруло твърди, че ФЕД не трябва да вдига лихвите през тази година и трябва да изчака реални доказателства, че инфлацията ще се възстанови.

„Трябва да търсят някои конкретни доказателства, например покачването на заплатите или инфлацията, които да им позволят да вземат информирани решения.“

Председателят на американската централна банка (Фед) Джанет Йелън изпрати ясен сигнал за вдигане на основния лихвен процент до края на тази година още през септември. Повечето членове на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC), в това число и самата тя, очакват, че постигането на целите за пазара на труда и на инфлацията ще доведат до повишаване на лихвените проценти до края на тази година, "последвано от постепенно темпо на по-нататъшно затягане". Тя добави: „Ако икономиката ни изненада, ние ще променим нашето мнение за подходящата парична политика".

На срещата през октомври централните банкери решиха да не променят политиката на лихвените проценти. Те все пак оставиха вратата отворена за първото увеличение на процентите от девет години насам за последната среща за годината, насрочена за 15 и 16 декември.