Fiat: Автомобилният пазар достигна пика си

Интервю с главния изпълнителен директор на компанията Серджо Маркионе

12:28 | 2 март 2016
Обновен: 12:29 | 2 март 2016
Fiat: Автомобилният пазар достигна пика си

Главният изпълнителен директор на Fiat Серджо Маркионе коментира пред Bloomberg ситуация в автомобилната индустрия и представянето на Ferrari, която до миналата година беше част от Fiat Chrysler. Маркионе говори по време на автошоуто в Женева.

Когато в края на 2015 Ferrari се отдели от Fiat реализирахме мостово финансиране, за да може компанията да скъса финансовите си връзки с Fiat Chrysler. На първи януари  Ferrari започна своя самостоятелен живот, компанията вече няма връзка с Fiat, няма никакви взаимни дългове. Част от този дълг трябва да бъде рефинансиран, може би около половин милион.

Половин милион. И сега е правилното време защото?

Мисля, че пазарните условия са добри. Лихвите са подходящи и очевидно марката нямаше проблеми да докаже това, че може да и се има доверие на кредитните пазари. Това е първият път, в който Ferrari предприема подобен ход в своята история, но се подготвяхме отдавна. Инвеститорите знаят, че лихвите са подходящи и пазарите са добре настроени.

Казахте, че не очаквате Ferrari да постигне невероятни резултати в Китай. Колко слаби ще са те, защото пазарите на акции в световен мащаб потънаха.

Мисля, че трябва да сме много внимателни с Китай и Ferrari, защото в исторически план Китай е изиграл своята роля за развитието на компанията. Никога обаче Китай не  е бил основен двигател на растежа за Ferrari. Силата на Ferrari е във възможностите на компанията за глобални доставки. Китай представлява сравнително малка част от общия пазар. Азия е от значение, Япония е от особено голямо значение, като това е много по-голям пазар от Китай за Ferrari. В средносрочен и дългосрочен план планираме по-голямо присъствие в Китай, но това не е в основата на нашите прогнози, нито начин за гледане напред в бъдещето. Ще успеем дори ако продажбите ни в Китай останат на същото ниво.

Цената на акциите на Ferrari намалява, какво не могат да разберат инвеститорите за компанията?

Любопитното е, че нищо не е се е променило стуктурно от до болка подробния план, който представихме в началото на ноември и през декември, когато акциите на Ferrari започнаха да се търгуват в САЩ. Това, което се случи на 4 януари, е, че 80% от капитала на Ferrari беше разпределен между акционерите на Fiat Chrysler. Ferrari винаги е била част от цялото, но те никога не са оценявали стойността ѝ като производител на луксозни стоки. Това е причината да отделим компанията. Трябват ни акционери, които са различни от общия акционер във Fiat Chrysler. Те просто не са акционери, които да притежават акциите на производител на луксозни стоки. Това са различни бизнеси и от продуктите можете да го видите, говорим за различни неща.

След като сега Ferrari е отделна компания от Fiat Chrysler, данните на компанията за февруари надхвърлиха очакванията.

Отговориха на нашите очаквания, но надхвърлиха очакванията на пазара.

Показва ли това, че хората са отложили покупките си от декември за февруари, тогава предложихте и намаления.

През февруари на пазара в САЩ не се случи нищо нетипично, което да оправдае търсенето на негативи зад данните. Те са такива, каквито са. Пазарът е в добра форма. Мисля, че се представихме добре. Излязоха данните и на Ford, като те също се представят добре. Пазарът е наред, мисля, че сме в добра форма, което потвърждава това, което казвах през цялото време. Не виждаме никакви индикации, че данните през тази година ще бъдат по-слаби от тези през предишната.

Вече 71 последователни месеца продажбите растат.

Само още месец и ще станат 6 години.

Колко дълго можете да поддържате тази инерция?

Има момент, в който трябва да спрете.

Вие трябва да спрете, да.

Просто растежът не може да продължава вечно. Рано или късно ще се случи, но ще поддържаме инерцията докато пазарът подкрепя продажбите ни по отношение на обема.

Споменахте нещо, което не разбрах. Пазарът в САЩ е близо до най-високата си точка, или вече я е достигнал.

Мисля, че пазарът няма да нарасне много повече спрямо сегашното си ниво. Не казвам, че ще се срине.

Говорите за продажбите на автомобили в САЩ.

Може да стигнем до 18 млн., но не и 20. Имаше сериозно възстановяване. По време на кризата паднахме до 10 млн., а след това стигнахме отново до 18. Преминахме през дъното и сега сме на върха.

Това ли е крайният обем на пазара, ще спре ли да се разраства той?

Мисля, че е малко вероятно да станем свидетели на сериозен ръст в бъдеще. Въпросът е кога ще се случи съкращението и успокояването на циклична база. Все още трябва да го разберем, защото не се е случило, но не мисля, че ще има спадове, каквито видяхме през 2009-2010. Това са случва само веднъж. Ако има спад може би ще стигнем до под 15 млн., но няма да е нещо нечувано и мисля, че автомобилната индустрия ще успее да оцелее без последствия.