3 графики, обясняващи поскъпването на златото

Защо златото поскъпна с над 16% от началото на 2016

17:19 | 12 февруари 2016
Обновен: 17:21 | 12 февруари 2016
3 графики, обясняващи поскъпването на златото

От началото на годината златото отбеляза сериозен скок, като зарадва инвеститорите, които му се бяха доверили и бяха заели позиции в изчакване на поскъпването на метала. Между 1 януари 2016 и 12 февруари 2016 – за по-малко от месец и половина – златото поскъпна от $1061,10 до $1237,20 за тройунция, което представлява ръст от 16,6%. По този начин благородният метал се превърна в най-добре представящия се актив в суровинния индекс на Bloomberg – Bloomberg Commodity Index, а акциите и облигациите също остават далеч назад, като представяне през годината до момента.

Златото традиционно се приема от пазарите и инвеститорите като дългосрочна инвестиция и актив убежище, към който пазарните участници се насочват в момент на турбулентност на финансовите пазари. Три графики доказват, че именно тази волатилност на пазарите и поевтиняване на акциите се случи от началото на 2016, превръщайки златото в убежище, където инвеститорите да се скрият.

Започваме с графиката на VIX индекса от началото на годината – индексът за волатилността на опциите, свързани с американския бенчмарк индекс S&P 500. По-високи стойности на индекса показват, че пазарът се чувства несигурен и очаква през следващите 30 дни пазарът да е нестабилен.


От началото на 2016 стойността му е скочила от 18,21 пункта до 27,26 пункта.

Втората графика проследява движението на широкият индекс, следващ движенията на акциите на развитите пазари – MSCI World – от началото на годината .

От началото на 2016 световният индекс е загубил  11,6% от стойността си, бележейки спад от 1662,79 пункта до 1468,9 пункта.

Третата графика е на индексът аналог на предходния – MSCI World – но той проследява движенията на развиващите се пазари.

В процентно изражение тук спадът от началото на 2016 е дори по-голям, като достига 12,22% от 468,6 пункта до 411,3 пункта.

Други сигурни активи, към които можеха да избягат инвеститорите при нестабилната ситуация на пазарите на акции и суровини, са валути като долара и йената и облигациите. Някои инвеститори се насочиха именно към тях, но в много по-малък обем. Японската централна банка продължава със стимулите и разхлабената парична политика прави трудна за предвиждане инвестиция в йени, докато според анализаторите до голяма степен поскъпването на долара е изчерпано и дори, ако Фед забави вдигането на лихвите, американската валута може да поевтинне. Ниските доходности на облигациите в среда на рекордно ниски и на места негативни лихви в световен мащаб не прави и облигациите особено привлекателни и предвидими. Всички тези фактори допринесоха за силното представяне на златото през 2016, но докога ще продължи то?