Късите позиции в енергийния сектор на 7 г. връх

Инвеститорите с интерес към къси позиции в енергийния сектор скочиха до нива от 2008

18:33 | 29 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
Oil Pumping And Storage Facilitieс
Oil Pumping And Storage Facilitieс

Bespoke Investment Group отбеляза, че интересът към късите позиции, като процент от акциите на разположение за търговия ("float") сред компаниите в енергийния сектор скочи до 11.6% в средата на октомври. Това е най-високото ниво от най-малко десет години, според Bespoke.

В средата на 2008 г. интересът към късата търговия с акции достигна 11.7%, само с една десета по-високо от сегашното ниво на енергийните акции.

Администрацията за енергийна информация на САЩ обяви седмичните отчети за запасите от суров петрол в сряда, 28 октомври - ръст с 3.4 милиона барела през седмицата до 23 октомври, което е малко над очакванията за ръст от 3.1 милиона барела и второто най-слабо увеличение за последните пет седмици.

Производителките от ОПЕК извън Персийския залив, като Венецуела и Нигерия, подкрепят традиционната стратегия за намаляване на производството в моменти на пазарни сътресения с цел поддържане на високи цени.

Саудитска Арабия не проявява интерес да защити падащите цени на петрола, тъй като не вярва, че каквото и да е споразумение няма да проработи срещу намаляване на производството и нормализиране на цените. Докато това стои на първо място в политиката на кралството, няма да има особена промяна в решенията на OPEC. Саудитска Арабия, която е най-големият производител в групата, няма намерение да намали производството си, като продължава борбата за пазарен дял.

„Нека пазарът да определя цената“, заяви петролният министър на Саудитска Арабия Али Ал-Наими на минна конференция във вторник.

Организацията на страните износителки на петрол, която покрива над 40% от световните доставки на черно злато, е покачила производството си до 31.5 млн. барела на ден през изминалия месец, според последни проучвания на Bloomberg Intelligence.

Икономиката на най-големия вносител на ценната суровина се разшири само с 6.9% за третото тримесечие. Въпреки това очакванията са вносът на страната за следващата година да нарасне. Слабите икономически данни от забавящата се китайска икономика, която отбеляза най-бавния си ръст от 2009 г. насам, също оказват влияние върху бъдещите доставки.

В днешната търговия американският WTI суров петрол с доставка през декември, продължи сесията на зелено, като достигна ниво от 46.75 долара за барел минути преди отварянето на борсата в Ню-Йорк. Ценната суровина отбелязва повишение от 0.50% за деня, като се търгува на 46.26 долара за барел в 18:30 ч. българско време. Технически погледнато цената се движи под 200-периодната пълзяща средна, което според анализаторите е сигнал, че негативният тренд още е в сила.