ING: иновациите са ни в кръвта

Патрик Флин, гл. финансов директор ING Group

01:00 | 5 февруари 2016
Обновен: 12:04 | 5 февруари 2016
Автор: Иван Николов
ING: иновациите са ни в кръвта

Патрик Флин, гл. финансов директор ING Group за резултатите на комчпанията и технологиите в развитието й. Интервю за Манъс Крани и Анна Едуардс от Bloomberg на 4 февруари 2016.

 

Добре, вие успяхте, но имаме все пак спад от година по-рано. Вие се интересувате от два сектора на пазара. Експозицията ви в Русия и в петролната и газова индустрия.

Ще ни опресните ли информацията? За тези 6 млрд. евро кредити, които имате в Русия.

Искам да започна с резултатите - имаме 23% годишен ръст. Смятам, че това е много силен резултат и печалба, водени от стабилните маржове и увеличението на кредитирането ни с ръст от 22 млрд - 4% годишно.

Добре се справяме и освен това успяхме да постигнем годишен дивидент от 65 цента и въведохме политика на увеличаване на дивидента.

Вървим в правилната посока.

Относно въпроса ви - в Русия имаме нула процента необслужвани кредити, особено в петролния сектор. Там е стабилно и няма влошаване.

Като цяло експозицията ни в петрола е около 5 млрд.

Правили сме стрестестове за това на различни ценови нива и влиянието на ниските цени е напълно управляемо.

 

Говорите за подобрения в холандската икономика, в резултат на което имате спад в прогнозите за изгубени кредити. Каква сила виждате в тази икономика и как ви помага това да се справяте с конкурентната среда на ипотечните кредити в Холандия?

Като холандска банка, ние сме голям играч на този пазар. Икономиката се подобрява и цените - също. Това е добре. В Холандия е една трета от бизнеса ни.

Ръстът, който постигнахме от 22 млрд. е навън. В страни като Германия, където печалбата ни стигна 1 млрд. Дигитална банка, без клонове се разрасна с 30% за година. Тук виждаме ръст.

Също така и в търговската банка, глобално расте.

Това са двата мотора на ръста.

 

Една от характеристиките на ING е новаторското ви мислене. Инвестициите ви във финансови технологии. Очевидно е трудно. Това обаче е важен бизнес вас.

Свързано е с това, което правим.

ING в Германия е пример. С ING Direct станахме иноватори. Това е нашата НДК. Може би сме по-зрели иноватори, отколкото други, но виждаме силата в тези нововъведения и промяната.

Както ви казах ING в Германия няма клонове, изцяло е дигитализирана. Расте фантастично и получава висока оценка на клиентите. С 30% расте за година.

Разработваме я, разчитаме на нея, инвестираме в собствени новации в Испания и Румъния.

Инвестираме заедно с други компании в кредитиране на малки и средни компании като WeLab в Хонконг, и с Kabbage в Испания.

Продължаваме упорито иновациите.