Грамена: Растежът в Европа се върна

Финансовият министър на Люксембург очаква ръст от близо 2% в Европа през 2016

14:25 | 18 януари 2016
Обновен: 14:28 | 18 януари 2016
Пиер Грамена, финансов минисър на Люксембург. Снимка: Jerome Favre/Bloomberg
Пиер Грамена, финансов минисър на Люксембург. Снимка: Jerome Favre/Bloomberg

Финансовият министър на Люксембург Пиер Грамена говори пред Bloomberg за китайската икономика, влиянието ѝ върху Европа и европейската икономика в контекста на рекордно ниските лихвени проценти.

„Мисля, че западните стандарти за оценка на икономиката вероятно не са същите, като тези, които китайците използват. Китайската политика и по отношение на това, накъде трябва да върви икономиката, и по отношение на желанието за интернационализация на ремнимбито, е дългосрочна. Трябва да им отдадем заслуженото за това. Например при интернационализацията на ремнимбито, която в Люксемург следим много отблизо, защото сме много важен хъб за китайската валута в Европа, те подхождат много постепенно, стъпка по стъпка“, каза Грамена.

На въпрос, че някои не биха желали процесът да се случва толкова постепенно Грамена изтъкна положителното, заявявайки, че за първи път в историята валута, която е била единствено национална, стъпка по стъпка става международна през 21 век.

Финансовият министър на Люксембург каза още, че китайската икономика вече е много по-отворена и успехът в тази насока го кара да не се съмнява и в успеха на отварянето на юана. Той подкрепи твърдението си с факта, че МВФ прие китайската валута в кошницата с резервни валути на Фонда.

„Инфлацията в Европа все още е далеч под 2%, което е целта на ЕЦБ. Растежът в Европа обаче се завърна. Той ще бъде близо 2% през тази година, като ще отбележи ръст спрямо миналата година“, каза Грамена.

Финансовият министър на Люксембург каза и че Европа вече е оставила най-лошото зад гърба си и до голяма степен е разрешила проблемите на банките в региона. Доверието е по-високо, а ниските лихвени проценти стимулират инвестициите, завърши той.