В Байдън срещу Тръмп милиардерите избират селективната памет

Силата на икономиката показва, че истинската цел е да се разширят помощите на бившия президент към богатите и да се намали регулацията

11:02 | 16 юни 2024
Автор: Робърт Бърджис
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато милиардерът Джон Полсън беше попитан защо е домакин на кампания за набиране на средства за Доналд Тръмп, докато бившият президент се опитва да си върне Белия дом, ето какво каза той на репортер на Bloomberg News по време на интервю в своето имение в Палм Бийч, което струва 110 милиона долара:

 Мисля, че Тръмп свърши феноменална работа през първия си мандат като президент. Преди Covid икономиката вероятно беше най-силната, която някога е била. Нивото на безработица беше на исторически ниски нива. Вътрешното производство нарастваше. Производството на енергия растеше. Търговският ни дефицит намаляваше. И икономическите ползи се усещаха широко на всички нива на доходите.

Малко от това е вярно и частите, които идват с голяма условна, както трябва да знае Полсън, който натрупа богатството си по време на финансовата криза, управлявайки хедж фонд, който залагаше срещу жилищния пазар в САЩ. Но през последните седмици нарастващ брой милиардери се обявиха в подкрепа на бившия президент, включително съоснователят на Blackstone Inc. Стив Шварцман, чието нетно състояние от 41 милиарда долара го поставя сред 40-те най-богати хора в света; съоснователят и председател на Oracle Corp. Лари Елисън; главният изпълнителен директор на Cantor Fitzgerald LP Хауърд Лутник; председателят на Continental Resources Харолд Хам; и съоснователят на Home Depot Inc. Бърни Маркъс. Основателят на Citadel Кен Грифин, републикански донор, каза, че „за инвеститорите като цяло администрацията на Тръмп е добра за нашите капиталови пазари“, но изчаква да види кой ще избере Тръмп за свой вицепрезидент, преди да даде своята подкрепа.

Малцина са толкова ясни като Полсън, когато става въпрос за разпространяване на „алтернативни факти“, за да опишат икономиката и финансовите пазари от ерата на Тръмп. Вместо това те предлагат, наред с други неща, неясни препратки към опасения относно икономиката или държавните разходи - опасения, които звучат като стенограма за „Искам по-ниски данъци и по-малко регулации“. Законът за облекчаване на данъците и заетостта от 2017 г., за който се смята, че до голяма степен е облагодетелствал непропорционално богатите и големия бизнес, като същевременно е увеличил бюджетния дефицит, трябва да изтече през 2025 г. Който и да спечели тазгодишните президентски избори, ще трябва да реши дали да го удължи.

Без значение са бунтът на 6 януари в Капитолия на САЩ, усилията на Тръмп да отмени изборите или грешките му с пандемията от Covid-19, които доведоха до най-голямата загуба на живот в САЩ от всяка страна, докато той заемаше Овалния кабинет. Нека отминалото е отминало. Такъв е животът. В борбата за запазване на демокрацията, предполагам, че е от решаващо значение да се запази преференциалното третиране на „преносната лихва“, което позволява на частния капитал и други подобни да класифицират печалбите като капиталови печалби, а не като обикновен доход, който се облага с по-високи данъчни ставки, или да бъде освободен от попълване на няколко формуляра, обясняващи как вашата компания унищожава климата.

Да започнем с голямата картина. Консенсусът се изграждаше през последната година от президентството на Тръмп, че икономиката върви към криса. Шансовете за рецесия през следващите 12 месеца се удвоиха до 35% към края на 2019 г. - много преди Covid-19 да се появи на радара - от 15% през 2018 г., според данни, събрани от Bloomberg. Анализаторите бяха заети да намаляват своите прогнози за растеж, тъй като работодателите добавиха по-малко от 2 милиона работни места през 2019 г., най-малкото от 2010 г., а Тръмп обяви нови мита върху вносни китайски стоки.

И сега? Шансовете за рецесия през следващите 12 месеца са по-малко от 30%. Проучването на Business Roundtable сред топ изпълнителни директори и проучването на университета Дюк сред главните финансови директори в момента показват нарастващо доверие. Същите проучвания бяха в постоянен спад през 2019 г.

Да, нивото на безработица стабилно спада при Тръмп, достигайки 3,5% през 2019 г., най-ниското ниво от 60-те години на миналия век. Впечатляващо. Но нарастването на заплатите е средно само 3,6% през последната година преди Covid, в сравнение с 5,8% през последния 12-месечен период, според Федералната резервна банка на Атланта. Дори след коригиране на инфлацията работниците се справят малко по-добре при Байдън, отколкото при Тръмп, когато сравняваме тези два периода.

Що се отнася до „исторически“, някой може да иска да посочи на Полсън, че нивото на безработица се задържа под 4% за 27 последователни месеца до април, най-дългият период от 60-те години на миналия век. (Въпреки че показанията за май бяха 4%, всъщност бяха 3,964%.) Има още печалби, ако се вярва на доклада на главния изпълнителен директор на Business Roundtable, тъй като той показва очаквания за по-силни продажби, по-големи капиталови разходи и повече наемане.

Оправдаването на подкрепата за Тръмп с цитиране на прекомерни държавни разходи при Байдън е в най-добрия случай неубедително. Разбира се, Законът за американския спасителен план, Законът за инвестициите в инфраструктурата и заетостта, Законът за намаляване на инфлацията и Законът за чиповете и науката доведоха до набъбване на бюджетния дефицит. Но програмите започват да се отплащат и недостигът се е свил до 5,75%, което не е чак толкова различно от 4,91% в началото на 2020 г. (започвайки от 3,05% в края на 2016 г., нивото непрекъснато нарастваше всяка година, когато Тръмп беше на поста). За разлика от Закона за намаляване на данъците и заетостта от 2017 г., тези програми всъщност правят икономиката на САЩ по-силна. Само Законът за чиповете и науката, подписан от Байдън през 2022 г., доведе до почти 150 милиарда долара инвестиции в изследвания, разработки и производство на полупроводници в САЩ.

Задлъжнялостта на икономиката на САЩ като цяло се е понижила, когато включите не само правителството, но и домакинствата, бизнеса и финансовите институции. Като цяло, дългът в Америка е спаднал до 334% от БВП от пика от 368% през 2009 г., според икономистите от Wells Fargo & Co.

Това помага да се обясни защо търсенето на аукционите за дълг на Министерството на финансите не е намаляло и инвеститори извън САЩ са добавили нетни $1,02 трилиона държавни ценни книжа към своите притежания при Байдън до март, в сравнение с $1,07 трилиона през всичките четири години при Тръмп. Трудно е да си представим, че кредиторите на Америка продължават да ни заемат всички тези пари, ако смятат, че икономиката при Байдън се е насочила в грешна посока. Единственият извод е, че те виждат укрепване на икономиката, подпомогнато от стимулите и субсидиите, които администрацията на Байдън предлага пред компаниите, за да върнат производството си в САЩ.

Анализ на Financial Times преди година идентифицира „75 съобщения за широкомащабно производство в САЩ“, откакто бяха подписани законите за чиповете и намаляването на инфлацията. И въпреки че схващането е, че Байдън има пристрастия срещу енергийната индустрия, факт е, че САЩ са най-големият производител на петрол в света, позиция, която само се засили при неговото управление.

Често се казва, че валутата е за една нация това, което е цената на акциите за една компания. Ако е вярно, тогава Америка е в истински възход. Индексът Bloomberg Dollar Spot, който проследява долара спрямо други основни валути, се срина с 11,6% при Тръмп (включително спад от 6,5% през първите три години от неговото президентство). Под управлението на Байдън той се възстанови силно, скочвайки с 12,7%. Всъщност от 31-те основни валути, проследявани от Bloomberg, единствената спрямо която не е поскъпнала е мексиканското песо.

Както често казва Робърт Рубин, бивш министър на финансите в администрацията на Клинтън, силният долар е в най-добрия интерес на страната и правителството трябва да внимава да не подкопае доверието във валутата. От една страна, силният долар го прави надежден източник на стойност, който привлича чуждестранния капитал, необходим за обслужване на американския бюджет и търговския дефицит. Второ, силният долар прави вноса по-евтин, което спомага за намаляване на инфлацията.

Вероятно не е съвпадение, че слабостта на долара при Тръмп дойде, когато той също пусна недалновидни идеи за подкопаване на силата му като начин да се помогне на износителите. Но въпреки твърдението на Полсън за стесняване на търговския дефицит при Тръмп, той всъщност се разшири, показвайки, че обезценяващата се валута не винаги стимулира износа за сметка на вноса.

Може да е клише, че фондовият пазар не е икономиката, но това нямаше значение за Тръмп. Почти не минаваше седмица, без той да рекламира печалбите при акциите като референдум за него, неговата политика и икономика. Тук също цифрите говорят друга история.

От изборите през 2020 г. индексът S&P 500 е нараснал с 58,7%, докато по-широкият индекс Russell 3000 е нараснал с 53,1%. Към този момент от администрацията на Тръмп S&P 500 е нараснал с 49,3%, а Russell 3000 е нараснал с 47,7%. Тези цифри казват само част от историята. Както показва графиката по-долу, инвеститорите оценяват американските акции много по-високо сега, отколкото при Тръмп, както на абсолютна база, така и спрямо останалия свят.

И така, какво да кажем за слона в стаята, иначе известен като инфлация? Не може да се отрече, че нивата на инфлация скочиха при Байдън, но причината е по-нюансирана от разточителните държавни разходи. Големите печалби в паричното предлагане дойдоха през 2020 г., когато правителството въведе важни програми за подпомагане на икономиката по време на блокиранията при Тръмп. Освен това прекъсванията в глобалната верига на доставки, които ограничават наличността на много стоки, могат да бъдат в не по-голяма степен — или повече — виновни за инфлацията, отколкото за разходите.

Работата е там, че богатите и Големият бизнес получиха това, което искаха от Тръмп: по-ниски данъци и по-малко бюрокрация, които дойдоха след изпълнителна заповед, която изискваше намаляване на две регулации за всяка нова добавена. Не е очевидно, че икономиката е спечелила или че финансовите пазари са възнаградили администрацията на Тръмп за тези политики. Ако милиардерите, подкрепящи Тръмп, искат по-ниски данъци за себе си и бизнеса си, те трябва просто да кажат това и да аргументират защо това би било от полза за Америка, вместо да разчитат на „алтернативни факти“ за икономиката, които лесно могат да бъдат опровергани.

Робърт Бърджис е изпълнителен редактор на Bloomberg Opinion. Преди това той е бил глобален изпълнителен редактор, отговарящ за финансовите пазари за Bloomberg News.