Повече инфлация, по-малко разум: икономическите перспективи от нов мандат на Тръмп

Ако заявената програма на бившия президент е някаква индикация, инфлацията вероятно ще се завърне с победен рев

17:03 | 19 май 2024
Автор: Тимъти Лавин, Ромеш Ратнесар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Който и да спечели изборите през ноември, инфлацията ще го изправи пред непосредствено предизвикателство. Повече от две години след като Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти, за да облекчи скока на цените от ерата на пандемията, така нареченият основен индекс на потребителските цени остава доста над целта на централната банка. Тогава е малко озадачаващо, че икономическата програма на бившия президент Доналд Тръмп изглежда е посветена на повишаване на цените.

Какви политики би следвала втора администрация на Тръмп? Бившият президент не е модел на яснота и прозрачност по време на кампанията, но се появиха някои общи теми.

Митата, един от единствените последователни ентусиазми на Тръмп, са сигурно нещо. Започвайки през 2018 г., администрацията му наложи няколко кръга мита, което предизвика предвидими ответни мерки. Комбинирани, тези мерки премахнаха работни места, намалиха доходите и струваха на потребителите около 51 милиарда долара годишно. Сега Тръмп иска да наложи мита от 60% върху произведените в Китай продукти и 10% върху друг внос. Bloomberg Economics изчислява, че това ще повиши потребителските цени с 2,5% за две години и ще намали растежа с 0,5%. Тръмп също така обеща 100% мито върху вносните автомобили. Подробности се уточняват — един анализатор описва вероятния ефект като „катастрофален“ — но въпросът е, че търговски войни от този вид винаги водят до повишаване на цените.

Плановете на Тръмп за паричната политика крият подобен риск. Според съобщения в медиите неговите съветници полагат основите, за да може президентът да претегля директно решенията за лихвените проценти. (Неговата кампания бегло оспори тези доклади.) Обосновката за независимостта на централната банка - сред най-успешните политически нововъведения в следвоенната ера - е, че политизираната парична политика ще има проинфлационни пристрастия. В този случай е вероятно самоизпълняващо се пророчество: Потребителите и фирмите, очаквайки Фед да толерира по-висока инфлация при Тръмп, ще се държат по начини, които (отново) ще повишат цените.

По-пряко, бившият президент си играе с обезценяването на долара. Въпреки че надеждата е да се съживи местното производство, не е ясно как точно ще изпълни този план. (Както много продукти на света на Тръмт, изглежда, че се основава на много ненужни агресивни действия.) В крайна сметка подобна манипулация вероятно ще предизвика ответни мерки, ще подкопае вярата в долара и ще направи малко за действителното увеличаване на износа. Чрез повишаване на цената на вносните стоки и суровини за местните производители, това също би увеличило (може би вече виждате модел) цените.

Данъчните планове на Тръмп ще са в същата посока. Той казва, че ще удължи изтичащите разпоредби на Закона за данъчни облекчения и работни места от 2017 г. и понякога е обмислял допълнително намаляване на корпоративната ставка до 15% от 21%. Припомнете си, че авторите на закона направиха невъзможното, за да избегнат признаването на истинската му цена (оттук и изтичането на сроковете). Пълното му удължаване ще струва около 3,8 трилиона долара до 2033 г. Корпоративна ставка от 15% ще струва може би половин трилион повече. Плановете на Тръмп за по-нататъшни данъчни облекчения – „Ще ви дам голямо намаляване на данъците в стил Тръмп за средна класа, висша класа, по-ниска класа, бизнес класа“, каза той на митинг по време на кампанията – остават доста мъгляви, но фискалната дисциплина не звучи като управленския приоритет. Сигурното е (с риск от повторение), че тези политики също ще допринесат за по-високи цени.

Някои предупреждения: Тръмп не винаги мисли това, което казва. Той рядко получава това, което иска от подчинените си. Много от тези политики може никога да не влязат в сила или могат да бъдат частично неутрализирани от Фед, ако влязат. Но какво получавате, при равни други условия, когато добавите много по-високи митнически тарифи, политизирана централна банка, умишлено отслабена валута и огромен скок на публичните заеми във време на вече повишена инфлация?

Би било най-добре да не разбирате.