Екстремните горещини в Египет са зловещо предупреждение за бъдещето

Нечувани досега метеорологични условия завладяват различни точки по света

19:15 | 12 юни 2024
Автор: Антония Косева
Bloomberg LP
Bloomberg LP

В един горещ ден през април метеорологът от Кайро Амира Насър намира писмена статистика за времето в Египет през XIX век, докато в този момент навън температурата е 41°C, или 46°C на слънце - достатъчно горещо, за да се изтощи батерията на телефона на и. Докато показателите от намерената статистика, която има данни от април 1874 г., температурата в Кайро е била 24°C.

„Едва април е, а вече се сблъскваме с горещи вълни“, казва тя. „Това е било нечувано преди десетилетия.“

Въпреки че планетата вече е свидетел на 12 последователни месеца на рекордни горещини, глобалното затопляне е особено сериозен проблем за Египет - пустинна страна, която се нагрява с един от най-бързите темпове в света. Експертите от египетската метеорологична служба се опасяват, че това лято ще бъде още по-жестоко от миналогодишното, като ще доведе до сътресения в търговията със суровини и селското стопанство и ще опустоши всекидневния живот.


Снимка: Bloomberg Mercury

Администрацията на президента Абдел-Фатах Ел-Сиси, която наскоро получи спасителна помощ в размер на 57 млрд. долара, вече е принудена да внася най-много втечнен природен газ от 2018 г. насам, за да може да се справи с работещите климатици. Намаляването на добивите от пшеницата поради горещините и недостига на вода означава по-голяма зависимост от вноса на зърно, което също е жизненоважно за изхранването на населението на държавата.

Междувременно постоянните прекъсвания на електрозахранването рязко намаляват производителността. Лаптопите се изключват по време на срещи в Zoom. Когато прекъсването на електрозахранването е обявено предварително, служителите бързат да се приберат вкъщи по-рано, за да избегнат засядане в асансьорите, което според местните медии е причинило поне няколко смъртоносни инцидента с хора, опитващи се да излязат по време на внезапното спиране на тока.

Египет, който се превърна в индикатор за последиците от изменението на климата, дава представа за това какво очаква икономиките по света през предстоящото лято, както и за бъдещите такива. Дубай вече изпита последиците от екстремните метеорологични условия, след като проливни дъждове наводняваха домове и пътища в продължение на дни. Технологичната столица на Индия, Бенгалуру, се бори с недостиг на вода. С настъпването на горещините в Европа и Америка и други страни ще усетят сътресения.


Снимка: Bloomberg Mercury

Насър, която защитава докторска дисертация за горещите вълни, се опасява от други възможни последици в Египет.

„Едно от опасенията, с които се сблъскваме, е, че ще започнем да имаме множество смъртни случаи, които са причинени от жегата“, казва тя - „Температурите никога не са достигали 50°C и все още не сме стигнали дотам, но трябва да сме подготвени и да имаме планове за действие при извънредни ситуации, каквито имаме за наводненията.“

Страданията на Египет са особено тежки поради пустинното му разположение с ограничени водни ресурси. Това кара стараната да се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата, показвайки въздействието на екстремните горещини и подчертавайки важността на точното прогнозиране на екстремните метеорологични явления за формирането на политики и бизнеса. Икономисти и метеорологични специалисти вече прогнозират силни горещини това лято в много части на света.

По-специално, в големи части на северния Атлантически океан температурите все още са значително по-високи от обичайните, което вероятно ще доведе до продължаване на горещото време в Европа. Това означава нарастване на търсенето на енергия за охлаждане и повишена опасност от горски пожари в Гърция, Испания и Френската ривиера. По-силните летни дъждове могат да доведат до риск от внезапни наводнения и смущения в селското стопанство. Освен това може да доведе и до взимане на човешки жертви.

„През последните 20 години наблюдаваме, че свързаната с горещините смъртност в Европа се е увеличила с 30% и това е засегнало по-голямата част от територията на Европа“, каза Карло Буонтемпо, директор на службата за климатични промени „Copernicus“ към Европейския център за метеорологични прогнози.

Мароко и Мексико са изправени пред суша, а Калифорния и югозападната част на САЩ са изправени пред горещи вълни. В Тайланд през тази година от жегите вече са загинали повече хора, отколкото през цялата 2023 г. В САЩ експертите прогнозират много активен сезон за тропически циклони.

В Египет още едно лято на масови прекъсвания на електрозахранването ще окаже натиск върху държавния бюджет и върху населението, което вече се бори с високата инфлация, девалвираната валута и нарастващите цени на горивата в страната. Страната едва наскоро си осигури спасителна помощ под формата на инвестиции и дарения.

Министърът на финансите Мохамед Мааит заяви, че държавните субсидии за горива възлизат на 220 млрд. египетски лири (4,6 млрд. долара) през текущата финансова година, а прекратяването на прекъсването на електрозахранването ще изисква допълнителни 300 млн. долара месечно, за да се внася достатъчно енергия.

Служителите, наблюдаващи с климатичните промени, се опасяват, че някои от тазгодишните култури в Египет могат да бъдат сериозно засегнати. Миналата година реколтата от портокали беше почти унищожена и производителите не можаха да изнесат голяма част от нея. Добивът на манго също се оценява като спаднал с между 14,6% и 50,5% през миналата година, докато реколтата от царевица в южната част на Египет също е намаляла с 30-40%, по данни на "Met".

Ваканционните райони също са били засегнати. Асуан, град с величествени фараонски руини и храмове, една от най-популярните туристически дестинации в страната и вдъхновение за известния роман на Агата Кристи „Смърт по Нил“, регистрира най-високата си температура досега - 49,6 °C на сянка, измерена на 6 юни.


Снимка: Bloomberg Mercury

Страната има една от най-старите традиции за наблюдение на температурата в света. През 1829 г. тя започва да измерва температурата пет пъти на ден във връзка с петте молитви на мюсюлманите в една от стаите на своето училище за инженери. В музея на нейния отдел „Met“ са изложени инструменти за измерване на времето, използвани от древните египтяни.

В наши дни метеоролозите му са в постоянен контакт с различни министерства - от авиацията и селското стопанство до енергетиката. Те предоставят прогнози, които са от съществено значение за всички сектори - от градоустройственото планиране до вноса, като се стремят да смекчат въздействието на екстремните метеорологични условия, които през 2010 г. унищожиха жизненоважната реколта от пшеница в Египет, пет години по-късно причиниха десетки смъртни случаи, свързани с горещините, а през 2018 г. наводниха домове и прекъснаха електрозахранването и пътищата в едно от най-престижните предградия на Кайро.

Сега много египтяни организират ежедневието си изцяло според прогнозите на агенцията. В Кайро 49-годишната Салва Абдел-Азим няма климатик. Затова тя постоянно проверява метеорологична страница във Facebook, за да планира горещините, съхранява вода в бидони, които използва за пиене и охлаждане на главата и тила, когато няма ток. Семейството ѝ се опитва да свърши всичко преди спирането на електричеството, като довършва ученето, домашните задължения и зарежда светодиодното фенерче. На нея и се налага да готви много рано сутрин, преди да потегли за работа.

„Единственото нещо, което очаквам с нетърпение, е времето между горещите вълни“, казва тя.

Изменението на климата прави много градове по света опасно горещи поради „ефекта на градския топлинен остров“, който се получава, тъй като сградите и гъстото строителство задържат топлината. Това е особен проблем за градове като региона на Кайро, чието население е над 20 милиона души.

„Къщата ми е с южно изложение, така че става много горещо“, казва Сондос Ибрахим, графичен дизайнер на свободна практика в Кайро. "Затова тогава бързам да отида в някое кафене в търговския център, за което знам, че няма прекъсване на електрозахранването, или отивам при родителите ми - ако те имат ток. Но това е борба, за да поддържам бизнеса си."