Украйна изпраща на фронта по-възрастни войници, но армията се нуждае от млади мъже

Етиката, според която младите хора трябва да избягват бойното поле, е залегнала в закона, като до неотдавна наборната служба беше насочена само към лицата над 27-годишна възраст

20:30 | 26 май 2024
Автор: Олеся Сафронова, Катерина Чурсина, Дарина Краснолуцка
!!! Симулация на нощна евакуация по време на медицинска тренировка на батальон в Източна Украйна. Снимка: Юлия Кочетова/Bloomberg
!!! Симулация на нощна евакуация по време на медицинска тренировка на батальон в Източна Украйна. Снимка: Юлия Кочетова/Bloomberg

Докато хиляди хора бягат от Киев в първите дни на руската инвазия през 2022 г., една 57-годишна жена бърза в обратната посока. Людмила Менюк се записва в армията, за да отмъсти за сина си, който е бил убит в битка с руснаците преди почти десетилетие. 

Много украинци на възрастта на Менюк са доброволци, понякога мотивирани - както тя - от изричното желание да застанат на мястото на младеж, който иначе би могъл да загине вместо тях. „Служих добре - каза тя в интервю за Bloomberg, - за да мога да спася живота на един млад украинец“.

Но ентусиазмът на по-възрастните граждани на Украйна в сравнение с по-младите им колеги се превърна в слабост за армията на страната, тъй като нападението срещу нея се проточва вече трета година и тя се бори да отблъсне настъплението на Русия. Тъй като страната му е превъзхождана откъм въоръжение и личен състав, президентът Володимир Зеленски говори за нуждата на страната от оръжия - и наскоро пожъна плодовете на своите призиви. Той е по-тих по много по-чувствителния въпрос за нуждата от хора.

Фронтови войници, интервюирани от Bloomberg, заявиха, че пакетът от помощи, одобрен от Конгреса на САЩ миналия месец, е започнал да облекчава натиска върху оборудването, което е било силно нормирано, докато приемането на законопроекта е било несигурно. И все пак, въпреки новия закон за мобилизация, който намалява възрастта за призоваване, човешките ресурси остават проблем. 

1
Мобилизационна табела с надпис „Време е за победа“, кампанията за набиране на войници от 92-ра бригада, в Киев. Снимка: Юлия Кочетова/Bloomberg

„Повечето от хората, с които разговарям, са на възраст около 40-45 години“, казва Павло Нарожний, който набира средства за артилеристите, и добавя, че „по-младите хора - особено тези под 30 години - са сравнително рядко срещани“. Високопоставен военен служител, говорещ при условие за анонимност, повтори тази оценка, като посочи средна възраст на бойците 43-45 години.

Колкото и войната напоследък да се активизира на нови терени - удари с дронове по енергийни инсталации, ракетни обстрели, атаки по кораби в Балтийско море - спорът в основата си е за територия и затова зависи от способността на Украйна да попълва състава на войниците си. А това представлява проблем за страна, която има една трета от населението на своя противник. 

До момента, в който получава тежко нараняване миналата година, Менюк се сражава въпреки слабия си слух и зрение, докато други интервюирани за този материал се оплакват от сърдечни проблеми и дори заболявания, които все още не са изследвани правилно поради ограничения достъп до медицински грижи на фронтовата линия.

2
Ветеранът от войната Людмила Менюк, сега психолог, в дома си, където провежда безплатни сеанси за войници. Снимка: Юлия Кочетова/Bloomberg

„Това беше проблем вчера. И той само се влошава", казва Олексий Мелник, който работи в киевския мозъчен тръст „Център Разумков“, говорейки за застаряването на украинските редици.  

През тази година руските войски разгърнаха огневата си мощ по цялата фронтова линия и постигнаха постепенен напредък, като в процеса на работа превзеха източния град Адвиевка.

Миналата година бившият министър на отбраната на Владимир Путин очерта подробни планове за още по-голямо разширяване на въоръжените сили на Русия: до 1,5 млн. души от сегашните 1,15 млн. Досега армията привличаше войници с обещание за щедро заплащане и нов закон, който улеснява младите наборници да служат на фронтовата линия.

В Украйна набирането на военнослужещи продължава да е трудно.

Етиката, според която младите хора трябва да избягват бойното поле, е залегнала в закона, като до неотдавна наборната служба беше насочена само към лицата над 27-годишна възраст. Неотдавна тази граница беше намалена на 25 години, но ситуацията се влошава от неефективното призоваване на тези, които попадат в целевия диапазон. Сред населението, разселено от бойните действия, много млади хора не могат да бъдат намерени. Според официалната статистика само половината от 4,5 милиона разселени лица са се регистрирали на нов адрес.

3
Лагерът „Задния двор“ - тренировъчен лагер за цивилни и войници, съсредоточен предимно върху основната тактическа подготовка. Снимка: Юлия Кочетова/Bloomberg

Друг фактор е, че майките, които са избягали от страната със синове в тийнейджърска възраст, не ги изпращат обратно, когато вече са пълнолетни, за да станат доброволци, така че има по-малко мъже, които се записват в най-ниската граница на допустимост - младежи на 18, 19 или 20 години.

Към това се прибавя и демографският контекст, който означава, че в края на тридесетте години, вследствие на бейби бума през 80-те години на миналия век, има два пъти повече украинци, отколкото в началото на двадесетте години, когато семействата, борещи се с несигурността на постсъветска Украйна, не бързаха да имат деца. 

4
По-възрастните украинци са повече от младите. Население на Украйна по възраст, оценки за 2022 г.

Освен непопулярната политика на изпращане на украинската младеж на смърт, освобождаването на мъжете на възраст между 18 и 25 години от участие във фронтовата линия е мотивирано от убеждението, че те ще бъдат ключови за възстановяването на Украйна в бъдеще, казва депутатът Серхий Рахманин, член на парламентарната комисия по сигурност и отбрана. 

„Ние не знаем колко дълго ще продължи войната, какви ресурси ще са ни необходими и за колко време“, каза той в интервю за Bloomberg. Но същата тази несигурност означава, че много от по-възрастните войници сега страдат от пренебрегвани болести и травми, които са цената на воденето на война, чийто край не се вижда. 

В началото на инвазията Виталий Привроцки, който е на 52 години, се записва заедно с други приятели, които като него са ветерани от съветската война в Афганистан - едно от предимствата на опита, които някои по-възрастни украинци имат пред младото поколение. 

„Когато се записвах, медицинската комисия не проверяваше нищо“, каза по телефона Привроцки, който служи близо до Харков, по време на минута почивка от работата, която му е възложена, грижейки се за военните превозни средства. „Казаха ми: виж, ти си доброволец може би за няколко дни. Войната скоро ще свърши!“ 

Жена му, казва той, толкова много се притеснявала, че ще бъде убит, но той ѝ казал: „Работихме усилено, за да печелим достатъчно, за да си осигурим комфортен живот. Не искам руснаците да дойдат и да ни вземат всичко.“

В крайна сметка загива съпругата му. Тя получава инсулт, докато той се сражава в далеч от дома си, което той обяснява с мъката от неговото отсъствие.

Сега Привроцки се затруднява да върви в защитно облекло повече от 100 метра, без да почувства свиване в сърцето. Той не е в състояние да се вслуша в съвета на лекаря, че трябва да избягва стреса. Както мнозина, той служи без прекъсване от началото на войната, без да си отдъхне. 

Законът за намаляване на наборната възраст престоява на бюрото на Зеленски почти година, преди той да го подпише. Една от целите му е да се въведе задължително основно военно обучение за мъжете на възраст между 18 и 25 години, заяви депутатът Рахманин. „Голяма част от младите хора не получават никакви военни умения“.

Претеглен от над 4000 поправки, законът - който влезе в сила на 18 май - също така стеснява изключенията от военна служба и прави по-трудно избягването на наборната служба. Предвиждаше се в него да бъде включена разпоредба, ограничаваща срока на служба на наборниците до три години, за да се успокоят семействата им, но тя беше отхвърлена по искане на военния командир Олександър Сирски.

Според анализатора Мелник езикът, който се използва по отношение на войната, е неприемлив както за младите хора, така и за членовете на техните семейства, които иначе биха им позволили да се бият. Езикът на смъртта в името на Украйна е „грешен подход“, казва той. „Никой не иска да изпрати на унищожение своя човешки потенциал.“

Това е перспективата, която измъчва 52-годишната военнослужеща Юлия Разуменко. Самата тя се записва на военна служба през 2022 г. Години преди това тя е убедила сина си да се запише във военна академия, като му е казала: „Виж, ако избухне война - а тя ще избухне - ти ще имаш уменията и знанията, които ще ти помогнат да се пребориш със страховете си.“ 

„От друга страна, аз съм майка. Наистина ли убеждавам сина си да отиде на война?“