Русия се опитва да принуди украинците да напуснат втория си най-голям град

Руските окупатори, които не могат да постигнат желаното на бойното поле, се опитват да посеят паника и хаос в украинското общество: Министерство на вътрешните работи на Украйна

19:30 | 16 април 2024
Автор: Дарина Краснолуцка, Дженифър Джейкъбс, Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украински и западни официални лица виждат в засилените бомбардировки на Русия срещу град №2 в Украйна начин да се принуди евакуацията на цивилните граждани, заявиха те.

През последния месец Харков, североизточен град, намиращ се на по-малко от час път с кола от руската граница, беше подложен на засилен обстрел с ракети, безпилотни самолети и тежки управляеми бомби. Нападението е унищожило инфраструктурата за производство на електроенергия и е оставило в руини огромни жилищни сгради. 

Градът, чието население преди войната е било около 1,5 млн. души, е подложен на редовни атаки от началото на руската инвазия през 2022 г. Но последните действия на Кремъл изглеждат като координирано усилие за прекъсване на доставките и създаване на условия, които да направят града необитаем, заявиха служителите с условие за анонимност. 

Обсадата на Харков е един от основните акценти на руската военна операция, която се възползва от намаляващите артилерийски запаси и противовъздушна отбрана на Украйна, както и от неблагоприятното положение на живата сила. Войските на руския президент Владимир Путин също така предприемат продължителна атака срещу енергийната система на Украйна в цялата страна и постигат известен напредък в някои части на фронтовата линия, тъй като западните представители се опасяват, че армията на Киев може да се приближава до точката на пречупване. 

През първите седмици на войната руските сили се опитаха да превземат Харков, но не успяха - това беше победа за предимно рускоезичното население на града, което от самото начало не се подчиняваше на оправданието на Путин за инвазията - че украинците и руснаците са един народ. 

Но повече от две години след като Путин нареди инвазията, условията на живот в града стават все по-опасни. Щетите са достатъчно големи, а нападенията толкова непрестанни, че властите трудно ще възстановят възможностите си преди настъпването на студа през следващата зима, ако изобщо има много местни жители, които все още са там.   

Ключова цел 
По-рано този месец Министерството на вътрешните работи на Украйна предупреди за "враждебна дезинформация", позовавайки се на предполагаеми съобщения, че Харков се евакуира, тъй като руските войски са го обкръжили.

"Руските окупатори, които не могат да постигнат желаното на бойното поле, се опитват да посеят паника и хаос в украинското общество", предупреди министерството в Telgram на 2 април.

Украинските власти засилиха исканията на съюзниците си за доставка на повече енергийни доставки. Министърът на енергетиката Герман Галушченко заяви, че "почти цялото" местно производство на електроенергия е било унищожено при обстрела, който е засегнал и усилията за пускане в експлоатация на част от електроенергията от началото на нападението. 

"Зимата ще бъде предизвикателство за нас", заяви Галушченко пред журналисти в Брюксел. "Обсъждаме начини за бързо увеличаване на капацитета."

Почти никой не прогнозира, че силите на Кремъл ще успеят да превземат огромния град в скоро време. Украинските военни укрепват отбраната си, а служители около украинския президент Володимир Зеленски оценяват, че Русия не разполага с достатъчно ресурси, за да организира сериозна офанзива, твърдят запознати с разсъжденията в Киев. Затова им остава да създадат усещане за паника, казват те.  

Според запознати с обсъжданията американски служители не смятат, че Русия има възможност да атакува Харков без сериозно попълване на руските войски. Администрацията на президента Джо Байдън също така е обсъждала как САЩ могат да помогнат с енергийна помощ, казаха хората. 

Макар че Русия може да не разполага с необходимата жива сила за решителен пробив във войната, министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че тя планира да сформира две нови комбинирани армии, 14 дивизии и 16 бригади до края на тази година. Досега армията разширяваше редиците си, като привличаше новобранци с обещание за щедро заплащане, и има за цел през 2024 г. да привлече поне още 250 000 войници.

Столицата на Украйна в продължение на повече от десетилетие, когато страната беше част от Съветския съюз, Харков е ключова цел за Москва. Военните на Путин се стремят да създадат буферна зона в източната част на страната - цел, поставена миналия месец от руския лидер, който заяви, че иска да възпре атаките срещу Белгородската област от другата страна на границата. 

Русия е насочила погледа си към Харков още от началото на инвазията - и целта на Путин да подчини изцяло Украйна едва ли се е променила оттогава, смятат западни служители.

В региона около Харков регионалното правителство обяви евакуацията на семейства с деца от 47 населени места в близост до фронтовата линия, заяви губернаторът Олег Синехубов на 7 април, като добави, че акцията обхваща повече от 180 деца. 

Тежкото положение предизвика и по-силни призиви за системи за противовъздушна отбрана, за да се запълнят пропуските в допълнение към критичния недостиг на боеприпаси в Киев. Правителството се обърна към съюзниците с молба за поне седем допълнителни ракетни системи Patriot. Тази седмица Германия обеща една, както и още системи IRIS-T и Skynex, заедно с боеприпаси, заяви Зеленски в събота. 

Украйна многократно е призовавала западните си съюзници да ускорят доставката на артилерийски снаряди, системи за противовъздушна отбрана и съпътстващите ги боеприпаси. Военната помощ на САЩ в размер на около 60 млрд. долара е спряна от Конгреса в продължение на месеци, докато европейските усилия за осигуряване на артилерия от цял свят за доставка на Украйна продължават.