Турция отново става добро място за инвестиции

Финансовото министерство и централната банка на страната си възвръщат икономическото доверие

08:25 | 6 февруари 2024
Автор: Маркъс Ашуърт
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не го казвайте на висок глас, но Турция е напът да стане отново подходяща за инвестиции за чуждестранни инвеститори. След години на политическа намеса в нейната парична политика, срив на стойността на турската лира през последните пет години и скок на инфлацията, има обещаващи признаци, че ортодоксалните финансови политики са отново на мястото си. Централната банка е достатъчно уверена, за да приветства чужденците обратно в облигациите в лири и сигнализира за край на цикъла на затягане на паричната политика, който отбеляза осем последователни увеличения на официалния лихвен процент.

След преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган с малка преднина миналия май, имаше промяна в икономическото управление, в посока далеч от неговото нетрадиционно виждане, че по-високите лихвени проценти причиняват по-висока инфлация. Основополагащо за този нов подход беше назначаването през юни на министъра на финансите и икономиката Мехмет Шимшек за втори мандат. Бивш банкер от Уолстрийт, Ердоган го уволни през 2018 г. след девет години в ролята и завръщането му е голяма положителна за стабилността на пазара.

Оставката в петък на управителя на централната банка Хафизе Гайе Еркан, назначена същия месец като Шимшек, с блестяща биография, можеще да подкопае тази стабилност, ако не беше калибърът на нейния заместник, заместник-управителя Фатих Карахан. Той е член на групата за определяне на лихвите на централната банка от юли, а преди това е работил във Федералния резерв на Ню Йорк и като главен икономист в Amazon.com Inc., както и е заемал преподавателски позиции в Колумбийския университет и Нюйоркския университет. В изявление турското финансово министерство каза, че Ердоган „има пълно доверие и подкрепа в нашия икономически екип и нашата програма“.

„Докато внезапните промени в ръководството създават дискомфорт за инвеститорите, ние виждаме новия управител на CBRT като положителен за дезинфлацията и лирата“, пише анализаторът на JPMorgan Chase & Co. Фатих Акчелик в бележка до клиентите. „Очакваме високи лихви за по-дълго време заедно с по-строги макропруденциални мерки.“

Шимшек подчерта в сряда пред Камарата на индустриалците в Истанбул, че паричната политика е насочена към фиксиране на бъдещата инфлация и че лирата е „доста конкурентна“. Новият подход започва да работи; чуждестранните притежания на турски държавни облигации се удвоиха през декември от рекордно ниско ниво от едва 1 милиард долара. Притежанията на турски капитал от чуждестранни инвеститори също се бяха сринаха до по-малко от 10% от пазара.

Турската централна банка повиши референтните едноседмични репо лихвени проценти до удивителните 45% от 8,5% през юни. Това прави разходите за хеджиране на експозиция в лири изключително високи; възползването от такива високи лихвени проценти се компенсира от перспективата за значителни валутни загуби. Относителният мащаб на тази търговия сега може да се обърне в полза на чуждестранните инвеститори, според икономиста на Bloomberg Economics Turkey Селва Бахар Базики. Когато Федералният резерв започне да намалява лихвените проценти в САЩ, предизвиквайки по-слаб долар, това ще осигури плодородна почва за нововъзникващите пазари, което може да доведе до огромни печалби както на валутния, така и на местния пазар на ценни книжа.

Банки, включително Deutsche Bank AG, BNP Paribas SA и JPMorgan, също прогнозират обрат за пазара на облигации в лири тази година. Икономисти от Goldman Sachs Group Inc. прогнозират, че лихвените проценти могат да паднат с 20 процентни пункта до края на годината, гледна точка, която е отразена в силно обърната крива на доходност с 10-годишни доходности под 25%.

Фокусът на централната банка се измества към намаляване на ликвидността в лирата и подкрепа на валутата, като се има предвид, че икономиката все още е изправена пред големи проблеми. Текущата сметка на Турция отново се върна към дефицит в края на 2023 г., дългогодишен проблем, който беше незначително подобрен от завръщането на туризма. Бюджетният дефицит на правителството нарасна след разходите от две ужасяващи земетресения. Валутните резерви на централната банка може да са се увеличили със 100 милиарда долара през последните месеци, но почти сигурно е от отрицателна основа. Турция възприе стратегия на дим и огледала чрез контролирани от държавата търговски банки във форуърдни валутни суапове, за да прикрие истинската природа на своите резерви.

Турция има най-дълбоко отрицателните реални лихвени проценти в нововъзникващите пазари, след корекция за инфлация от 65%. Основните ценови показатели се увеличават с повече от 70%, а основната инфлация ще се повиши над това, преди да спадне. Брутният вътрешен продукт се повиши с близо 6% през третото тримесечие спрямо 4% по-рано през годината, но това все още е твърде слабо, за да извади нацията от дефицитната дупка. Анализаторите на JPMorgan очакват лирата да отслабне до 36 спрямо долара до края на годината от около 30,5 в момента, въпреки че форуърдните валутни курсове предполагат, че може да е по-близо до 40.

Регионалните избори на 31 март поддържат политическите рискове живи, а допълнителните фискални стимули в навечерието на изборите биха могли да влошат перспективите за инфлацията. Но геополитическата атмосфера се подобрява, след като Ердоган се съгласи с присъединяването на Швеция към военния съюз на НАТО. Впоследствие САЩ дадоха зелена светлина за продажбата на изтребители F-16 на Турция.

Турция е сред 20-те най-големи световни икономики с годишен БВП над 1 трилион долара. Тя се намира на кръстовището между Европа и Азия, с голяма, амбициозна средна класа. По право би трябвало да бъде на радара на глобалните портфолио мениджъри - но ако чакате всички облаци да изчезнат, може да видите как някой друг обира най-лесните сделки.

Маркъс Ашуърт е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейските пазари. Преди това той е бил главен пазарен стратег за Haitong Securities в Лондон.