Изненадващата смяна на върха в Турската централна банка окуражава инвеститорите

Еркан, първата жена гуверньор в Турция, посочи лични причини и клеветническа кампания срещу нея в местните медии за решението си, което беше оповестено в петък

08:00 | 5 февруари 2024
Обновен: 09:08 | 5 февруари 2024
Автор:  Керим Каракая и Тугче Озсой
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите, които се влюбиха в историята на трансформацията на Турция, са необичайно оптимистично настроени след шокиращото напускане на управителя на централната банка Хафизе Гайе Еркан, очаквайки нейният наследник да засили ортодоксалния натиск в развиващия се пазар с оборот от близо 1 трилион долара.

В миналото изненадващите нощни промени в централната банка на Турция са подхранвали периоди на финансов стрес. Този път изглежда различно, смятат инвеститорите, до голяма степен благодарение на качествата на новия управител - включително работата му като икономист във Федералния резерв на Ню Йорк, репутацията му, откакто се присъедини към обновения Комитет по парична политика миналата година, и благословията на благоприятния за пазара финансов министър Мехмет Шимшек.

"Замяната на Еркан, чийто авторитет бе накърнен от лични проблеми, с бивш икономист от ФЕД ще се отрази положително на лирата в средносрочен план", заяви Еврен Кирикоглу, основател на Orca Macro. "Виждам, че сега са възможни още повишения на лихвените проценти, за да се запази доверието в централната банка, което също е положително за лирата."

Еркан, първата жена гуверньор в Турция, посочи лични причини и клеветническа кампания срещу нея в местните медии за решението си късно в петък да се оттегли след само осем месеца на поста. Часове по-късно президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи за нов управител заместника си Фатих Карахан.

Суаповете за кредитно неизпълнение на Турция се свиха рязко | 5-годишните суапове за кредитно неизпълнение спаднаха поради по-благоприятните за пазара политики

В първото си публично изявление в неделя Карахан, който е доктор на науките от Университета в Пенсилвания и е работил като икономист за Amazon.com, се опита да успокои инвеститорите, като заяви, че овладяването на инфлацията е основен приоритет и че централната банка е готова да действа в случай на влошаване на ситуацията.

Комбинацията от устойчива инфлация и появата на нов управител проправя пътя за още повишения на лихвените проценти през 2024 г. - отклонение от последните знаци на Еркан, който миналия месец посочи края на затягането, според Deutsche Bank AG.

"Като се има предвид мнението ни за по-стабилен инфлационен натиск в краткосрочен план в комбинация с назначаването на новия управител, виждаме възможност за още 250 базисни точки или дори 500 базисни точки предно затягане. Последното все още не е оценено", заявиха в бележка стратези, сред които Кристиан Витошка.

Суаповите пазари в Турция в края на петъчния ден и преди новината не предвиждаха почти никаква промяна на лихвените проценти до май. Но лирата отслабна с близо 0,6% спрямо долара в по-рядката търговия след съобщението.

През 2021 г. уволнението на тогавашния губернатор Наджи Агбал, също късно в петък вечер, предизвика спад на лирата с 13% през следващите две седмици, както и скок с около 60% на цената за застраховане на турския държавен дълг срещу потенциален фалит.

"Малко вероятно е пазарът да възприеме това като повторение на отстраняването на Агбал", каза Батухан Озшахин, главен инвестиционен директор в Ата Портфой в Истанбул. "Пазарните участници ще се съсредоточат върху посланията за продължаване на строгата парична политика." 

Мандат на управителите на Турската централна банка | Последните петима управители не завършиха пълния си мандат

Откакто Еркан и Шимшек, и двамата бивши банкери от Уолстрийт, заеха постовете си миналата година, лирата загуби близо 30% от стойността си спрямо долара. Поевтиняването дойде след решението им да се откажат от скъпоструващата политика на интервенции, която доведе до дълбоко отрицателни стойности на турските валутни резерви, отблъсна чуждестранните инвеститори и в крайна сметка почти не помогна за поддържането на валутата.

Все пак цената за застраховане на турския държавен дълг срещу неизпълнение чрез петгодишни суапове за кредитно неизпълнение спадна до под 300 базисни пункта в края на миналата година от над 700 базисни пункта през май. Според индексите на JPMorgan допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да държат облигации на страната в сравнение с американските държавни ценни книжа, също спадна с почти същия размер.

Същевременно чуждестранните инвеститори увеличиха дела си на местния фондов пазар с около 10 млрд. долара до над 32 млрд. долара. Чуждестранните притежания на облигации в местна валута също се увеличиха до скромните 2,8 млрд. долара от почти нулеви стойности преди Еркан и Симсек да станат политици. Това все още е далеч от времето преди десет години, когато нерезидентите притежаваха повече от 70 млрд. долара.

Търговия през 2024 г.

Нежеланието на чуждестранните инвеститори да навлязат на местния дългов пазар се дължи на поредица от ad-hoc ограничения върху суаповете, валутните хеджирания и други деривати, които предшествениците на Еркан наложиха и които турските власти трудно отменят. През октомври официални лица заявиха пред Блумбърг, че ще обмислят облекчаване на тези ограничения само след като Турция разполага със силен лихвен буфер спрямо нивото на инфлацията.

Това не разубеди Deutsche Bank и JPMorgan Chase & Co. да заложат на голям обрат при облигациите в турски лири през тази година, като Deutsche заяви, че те могат да бъдат търговията на 2024 г. на развиващите се пазари.

"В по-широк контекст нито оставката на Еркан, нито назначението на Карахан трябва да се разглеждат като голяма изненада, като се имат предвид последните събития и историята на честите промени в централната банка на Турция", каза Емре Акчакмак, старши консултант в East Capital в Дубай. "Симсек е този, който отговаря за икономическото управление на Турция, и се очаква политиките да останат последователни, независимо от кадровите промени, дори когато става въпрос за управителя на централната банка."

Оттук нататък вниманието ще бъде насочено към това какво ще направи и каже Карахан, както и дали започналото през миналата година обръщане на политиката ще запази подкрепата на Ердоган.

"Ердоган остава крайният фактор, който взема решенията", казва Волфанго Пиколи, съпредседател на Teneo Intelligence. "Докато президентът продължава да подкрепя постепенния завой към ортодоксалност, който той одобри след изборите през 2023 г., личността на управителя е почти без значение."