Рублата се подчини на волята на Путин - знак за предизборна икономика във време на война

Руската валута може да продължи да напредва до 85 за долар, но в началото на следващата година вероятно ще се смъкне обратно до диапазона 90-95 под натиска на санкциите и геополитиката

17:30 | 19 ноември 2023
Обновен: 17:57 | 19 ноември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повишението на курса на рублата, което я тласка към най-силните ѝ стойности от юли насам, е последното парче от икономическия пъзел на Русия, което се подрежда преди широкоочаквания опит на Владимир Путин да спечели още един президентски мандат на изборите през март.

Обръщането на съдбата на валутата от началото на октомври я доведе до ниво от около 90 за долар, което е близо до средното равнище за следващата година, прогнозирано от Министерството на икономиката. Неотдавнашното поскъпване беше сред основните фактори, които действаха като спирачка за инфлацията, според Bloomberg Economics, която сега очаква забавяне, след като ръстът на цените вероятно достигна своя връх през септември.

Валутният курс все повече се превръща в барометър за състоянието на икономиката на фона на мащабните международни санкции, тъй като Русия навършва две години от войната си срещу Украйна. Той също така е критична променлива за бюджета, който през следващата година ще отделя повече средства за военни цели, отколкото за всяко друго перо.

Повлечена надолу от рязко спадащите приходи от износ и големите държавни разходи, рублата през октомври за кратко премина психологически важното ниво от 100 за долар. Поевтиняването подтикна централната банка да удвои официалните разходи по заемите досега през тази година до 15%, включително спешно повишаване на лихвения процент през август. 

Но неуспехите не спряха, докато правителството не върна още долари, като възстанови някои мерки за контрол върху капиталите на основните износители. Това беше решение, взето, защото Русия се нуждаеше от "малко по-силна рубла", каза Путин миналия месец.

Подкрепена от по-строгите ограничения, наред с повишаването на лихвените проценти и суровия петрол на цена около 80 долара за барел, рублата е най-добре представящата се спрямо долара валута в света от началото на октомври. Досега през този месец тя е спечелила над 4% спрямо американската валута. 

Ruble 01
Рублата е на път да постигне най-добрия ноември от поне две десетилетия насам

Предизвикателството сега е да се намери благоприятна точка за стойността на рублата, която да удържи инфлационния натиск, без да намали държавните приходи.

Според последната прогноза на Министерството на икономиката, която се използва за изчисляване на бюджета, руската валута се очаква да достигне средна стойност от 90,1 за долар в базовия сценарий за следващата година. Благодарение отчасти на по-големите притоци на твърда валута се предвижда печалба през първата половина на 2024 г., преди валутният курс да се стабилизира на 90-92 пункта от средата на годината.

Мнението до голяма степен съответства на очакванията на пазара. Според Искандер Луцко, главен инвестиционен стратег в ITI Capital Ltd., валутата може да продължи да напредва до 85, но в началото на следващата година вероятно ще се смъкне обратно до диапазона 90-95 под натиска на санкциите и геополитиката.

"Неотдавнашното укрепване на рублата, по-строгите условия за кредитиране и засилването на контрола на правителството върху цените на горивата ще означават, че инфлацията вероятно ще достигне своя връх през септември на годишна база от около 14% и ще се понижи до 9,4% през октомври", казва Александър Исаков, икономист за Русия, Bloomberg Economics.

Barclays Plc прогнозира курс на рублата от 90 за долар през това тримесечие и следващите шест месеца. "Като цяло очакваме, че неотдавнашното повишаване на лихвените проценти ще ограничи местното търсене, ограничавайки вноса, докато неотдавнашното покачване на цената на Урал би трябвало да помогне за стабилизирането на рублата", заяви Марек Рачко, валутен стратег в Barclays в Лондон.

Според Евгений Суворов, главен икономист за Русия в банка "ЦентроКредит", негативното въздействие на фактори като използването от компаниите на местни облигации за замяна на еврооблигации, голямото изкупуване на дълг от държавата или корпоративните изкупувания на нерезиденти също е намаляло. 

"Няма причина да се очаква значителен спад на рублата преди март", каза той. 

Валутата остава с около 17% по-ниска спрямо долара тази година дори след намаляване на загубите. Други активи на развиващите се пазари също се повишиха тази седмица, тъй като данните за инфлацията в САЩ подхраниха залозите, че цикълът на Федералния резерв е приключил, а икономическите данни от Китай спомогнаха за повишаване на апетита за риск.

Ruble 02
Рублата все още е сред най-зле представящите се пазари на дребно тази година

Според София Донец, икономист в Renaissance Capital в Москва, рублата е била значително подценена през лятото, но се е възползвала от подобряването на перспективите за суровините, увеличаването на експортните цени и намаляването на вноса. Фундаментално тя трябва да бъде в диапазона от 85 за долар, каза тя.

"Ще успее ли рублата да стигне дотам и да се укрепи? Ние все още сме предпазливи", каза тя. "В края на годината смятаме, че ще се стигне до 90 рубли за долар поради продължаващото изтичане на капитали".