Bank of England: Викайте, ако искате по-високи лихви

Политиците на централната банка на Великобритания залагат на това, че икономиката е достатъчно силна, за да издържи на по-високите разходи по заеми

10:46 | 23 юни 2023
Обновен: 11:37 | 23 юни 2023
Автор: Маркъс Ашуърт
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Великобритания (BOE) реши да достави лекарството си за инфлация в по-голяма доза на заседанието на Комитета по паричната политика (MPC) в четвъртък. Мнозинството от 7 към 2 гласуваха за движение от 50 базисни пункта, за да се увеличи официалният лихвен процент до 5%, двойно повече от размера на увеличението, очаквано от икономистите. И придружаващото съобщение в изявлението беше ясно: Предстои още затягане, ако инфлацията продължи. Политиците залагат, че икономиката е достатъчно устойчива, за да поеме най-високите разходи по заеми от 15 години. Това е доста рисковано.

MPC не реагира на неотдавнашното възходящо движение на цените на фючърсите, като очакванията на паричния пазар за вероятния пик в разходите по заеми сега са над 6%. Доходността по двугодишните облигации е 5,1%, което е най-високата им стойност от юли 2008 г.

BOE е в капан от потребителските цени, които не са просто постоянно високи, но дори се увеличават по някои показатели. Основният годишен темп на инфлация през май не успя да се забави от 8,7% през април. По-зловещо беше още едно повишение на мярката, която изключва храните и енергията от 6,8% до 7,1%. Освен това инфлацията при услугите се ускори още повече, със 7,4% спрямо 6,9% за предходния месец. Има някои скромни положителни признаци, като например, че цените на производител падат доста значително. Изглежда, че цените на храните достигат върха си, а горните нива на цените на енергията ще продължат да падат. Централната банка подчерта, че все още очаква натискът да намалее до края на тази година. Това обаче далеч не е достатъчно, за да подобри мрачната реалност, че Обединеното кралство е в плен на ефектите на вторичната инфлация.

Числата за май бяха повлияни от някои странични фактори, като 10% увеличение на минималната работна заплата, както и 20% скок на разходите за самолетни билети благодарение на три официални празника. Важното обаче е дългосрочната тенденция, която все още сочи нагоре. Другият важен момент за BOE е, че инфлацията надхвърля собствените ѝ очаквания само от миналия месец.

Около милион домакинства ще рефинансират жилищните си заеми през останалата част от тази година и още толкова ще го направят през 2024 г., ефектът от близо пет процентни пункта увеличение на официалните лихвени проценти ще се усети остро. Въпреки това BOE подчерта, че поради това, че по-голямата част от ипотечните кредити са с фиксирана лихва за първоначален период, досега е имало по-малък ефект на преминаване в сравнение с предишни цикли на повишаване на лихвите.

В известен смисъл BOE има късмет в начина, по който ипотечният пазар реагира през целия си 18-месечен период на затягане. Доставчиците на първокласни ипотечни кредити добавят към индивидуалния кредитен риск тънки като бръснач увеличения по исторически стандарти. Когато очакванията за лихвените проценти се променят бурно, като например след по-лошите от очакваното данни за труда и инфлацията през май, заемодателите разбираемо действат бързо, за да премахнат продуктите, които са станали твърде евтини.

След есенната облигационна криза хиляди предложения за ипотечни кредити бяха оттеглени, но от началото на тази година здравословно количество заеми на високи цени отново стана широко достъпно. Естествено, те сега ще отразяват очакванията за още по-високи разходи по заемите. Само когато има известна яснота кога лихвите ще достигнат връх, доставчиците на ипотечни кредити ще се почувстват достатъчно уверени, за да бъдат агресивни с ценообразуването си. Добрата новина е, че реакцията досега от дву- до петгодишния участък от кривата на доходността на облигациите е скромна, въпреки че този ъгъл на пазара вече е на много високи нива.

Може да е минимално утешение, но Великобритания не е единствената, която трябва да засили темпото в борбата с инфлацията. Централните банки на Швейцария и Норвегия повишиха референтните си лихвени проценти съответно с 25 и 50 базисни пункта по-рано в четвъртък. Това отразява изненадващо повишение от четвърт пункт от Канада и Австралия по-рано този месец. Европейската централна банка също има намерение да поддържа своя цикъл на повишаване на лихвените проценти. Двамата представители на Германия в управителния съвет на ЕЦБ, членът на изпълнителния борд Изабел Шнабел и президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел, говориха на събитие в Берлин в сряда, като казаха, че все още има перспектива за покачване на лихвите.

BOE реши да стане още по-активна в борбата с инфлацията. Следващото ѝ заседание на 3 август ще бъде тримесечен преглед на паричната политика, придружен от по-всеобхватна оценка дали инфлационният натиск все още изисква все по-твърди действия. Засега обаче посланието на политиците е ясно: боят с лихвените проценти ще продължи, докато инфлационният морал не се подобри.

Маркъс Ашуърт е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейските пазари. Преди това той е бил главен пазарен стратег за Haitong Securities в Лондон.