Хюин: Фед ще вдигне лихвите, а през 2016 пак ще ги намали

Сара Хюин, главен икономист за Европа на Standard Chartered Bank

15:34 | 10 декември 2015
Автор: Иван Николов
Хюин: Фед ще вдигне лихвите, а през 2016 пак ще ги намали

Прогнозата на Сара Хюин, главен икономист за Европа на Standard Chartered Bank за цените на суровините през 2016. Хюин разговаря с Манъс Крани и Анна Едуардс в студиото на Bloomberg в Лондон на 10 декември 2015.

 

Сигурно чувате такива истории, например че имаме срив на суровините и ето какъв е ефектът за компаниите. Какво ще кажете за ефекта върху ръста и прогнозата за 2016?

Не очакваме голям бум в бизнес дейността догодина и очакваме същия ръст, както и през тази. Относно суровините обаче виждаме предлагането как все повече се ограничава от затварянето на мини и проекти в страните, извън ОПЕК. Имаме голям спад в дейността на в областта на добива на петрол и газ в САЩ.

Същевременно търсенето все още налице. В Китай имаме също ръст на вноса. Хората трупат запаси.

Вероятно според нас към края на следващата година подобряване в баланса между търсене и предлагане, при повишение на цените.

Но не очакваме да стане скоро.

 

И всичко това се съчетава с действията на Фед? Какво очаквате от Фед? Този месец ли? И още веднъж догодина? Или да вдигне лихвите сега и догодина да ги намали отново догодина?

Циклите в американската икономика показват, че сме далеч от повишение. Възстановяването започна през юни 2009. Вече сме над средното ниво на възстановяване.

Имаме много силни сигнали за икономиката и затова Фед, според нас ще вдигне лихвите другата седмица.

Но има и признаци за зрялост на икономиката. На пазара на труда, инвестициите, потреблението - всички тези фактори догодина ще се понижат. Бихме могли да се изправим пред негативно тримесечие в САЩ.

Затова смятаме, че другата седмица Фед ще вдигне цените през март. След това ще чака. Инфлацията няма скоро да се възстанови, затова очакваме ново намаление на лихвата по-късно.