Кое ръководи цените на медта надолу

Едуард Морс, Citigroup global head of commodities research

15:12 | 10 декември 2015
Автор: Иван Николов
Открит меден рудник на Sandfire Resources NL. Дегруса, Австралия. 2 август 2015. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg
Открит меден рудник на Sandfire Resources NL. Дегруса, Австралия. 2 август 2015. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg

Едуард Морс, Citigroup global head of commodities research коментира цената на медта в интервю за Аликс Стийл от Bloomberg на 10 декемврир 2015.

 

Преди по-малко от месец, имахме 10 китайски добивни компании, които намалиха производството до 350 000 тона за следващата година и цените паднаха, но не разбирам защо, можете ли да ни обясните?

Паднаха поради няколко причини, определено финансовите пазари ги поведоха надолу, имаше много въпроси затова на къде се насочват наличностите, затова и имахме срив в цените. Мислим, че в основата на всичко, както може да видите и от графиката е намаляващото търсене, което доведе до късите разпродажби на медта. Но в момента доставките наваксаха спада в търсенето, така че сравнително бързо се движим към балансиран пазар. От друга страна се отдели твърде много внимание да се следи китайския пазар, при който се наблюдава доближаване на цените на скрапа и суровините, а това е знак, че наличностите намаляват, иначе това нямаше да се случва.

 

Радвам се, че споменахте наличностите, защото това също е объркващо – ако вземем вноса в Китай от юли до октомври той нараства с 1,1 млн. тона. Така че имаме запазване на количеството на наличностите в митническите складове, но увеличение в  наличностите борсовите фючърси в Шанхай - цифрите просто не съвпадат. Изглежда, че Китай май е залят с мед, но къде е тя?

Може да има свръх-предлагане на мед в Китай, а може би използването на медта за финансови цели нараства с темпо, което не можем да измерим. Но сте абсолютно права, това, с което се сблъскваме, когато разглеждаме почти всичко в Китай е липса на прозрачност в данните от Китай, затова трябва да използваме други сигнали като връзката между скрапа и суровините, за да разберете какво точно става.

 

Споменахте финансирането, което може да е причината медта да върви надолу, но да погледнем например никела през последните няколко години. Когато Кери търговията се разви в Китай през пролетта на 2014 и цената му просто не успя да се възстанови, защото търговците просто не искаха да използват никел за обезпечаване на заеми, или го продаваха, за да изплатят заеми. Това ли е съдбата, която очаква медта?

Мислим, че голяма част от медта вече е продадена, така че увеличението на търсенето за финансиране е временен скок в низходящата траектория.

Проблемите със складовете от миналата година със сигурност отнеха част от привлекателността на медта като сигурен механизъм за обезпечаване на финансирането на недвижимо имущество. Китайското правителство се отнася много строго към тези извън банкови основания за отпускане на кредити.

Така че тенденцията е подобна на тази при никела, но тъй като голяма част от медта вече е продадена, това е временно колебание в преценката ни.