Луксозните стоки в Китай се противопоставят на гравитацията

В Китай се вихри феноменът на "удоволствието от отмъщението", което включва пътуване и угощение

19:00 | 15 април 2023
Автор: Анджелина Раскуе
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бумът на луксозните стоки в Китай се завръща, но LVMH и Hermes се открояват от тълпата. През тази година китайските купувачи харчат с удоволствие, като се отдават на покупките на луксозни стоки, след като строгите забрани, които ограничиха пазаруването им през миналата година, бяха отменени.

Звездните резултати на двете компании за първото тримесечие сложиха край на опасенията, че заможните китайски потребители са загубили вкуса си към скъпите чанти и бижута по време на пандемията. 

Въпреки това инвеститорите могат да изчакат и да видят резултатите от продажбите на по-малко луксозните конкуренти, които все още не са обявили своите данни.

"Най-силните играчи вече са се отчели", каза Зузана Пуш, анализатор в UBS Group AG, в интервю в петък. "Очакваме по-голяма поляризация в луксозното пространство, защото китайските потребители са придирчиви и искат да купуват силни марки." Това дава на по-актуалните марки повече възможности за повишаване на цените, добави тя.

Резултатите на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE изпратиха акциите на собственика на Christian Dior и Tiffany до нов рекорд. Ралито за кратко издигна френската луксозна компания в ексклузивния клуб на 10-те най-ценни компании в света тази седмица и направи главния изпълнителен директор милиардера Бернар Арно още по-богат.

Най-голямата марка на компанията, Louis Vuitton, премина границата от 20 млрд. евро приходи през миналата година и наскоро назначи музиканта Фарел Уилямс за дизайнер на мъжкото си облекло, което стана водеща новина в медиите. Тримесечните продажби на Hermes International показаха двуцифрен ръст във всички продуктови категории и географски райони, с изключение на малкия отдел за красота. 

"Hermes винаги ще се противопоставя на гравитацията", защото търсенето надвишава предлагането на популярните чанти Kelly и Birkin, каза Пуш. Пазарната капитализация на марката наскоро за първи път надхвърли границата от 200 млрд. евро.

По-слаби играчи
Галопиращият темп на растеж на LVMH и Hermes ги превърна в любимци на инвеститорите в момент, когато дори титаните на технологичната индустрия отбелязаха забавяне на ръста на продажбите. 

Сред другите играчи в областта на лукса Пуш поставя компании като Salvatore Ferragamo SpA, Burberry Group Plc, Swatch Group AG, собственик на Omega, и Kering SA в по-слаба категория с по-малка привлекателност, особено в Китай. 

По-специално Gucci на Kering преминава през преход, след като назначи сравнително непознат дизайнер, Сабато де Сарно, за ръководител на своите творения. Резултатите на компанията в Китай през миналата година изостават от тези на основните ѝ конкуренти. Първата колекция на Де Сарно ще бъде представена през септември и няма да бъде налична в магазините преди началото на следващата година. Kering, която притежава и марки като Saint Laurent и Balenciaga, отчита продажбите си на 25 април.

Китайските потребители в страната и чужбина формират около една трета от общите лични разходи за луксозни стоки преди Covid-19. Според Джонатан Сибони, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Париж фирма за анализ на данни Luxurynsight, ще са необходими поне две години, за да се върнат на това ниво. "Тя ще продължи да се ускорява, има потенциал този колосален пазар да се разрасне още повече". 

Засега китайските потребители се радват на нов вкус към свободата и част от спестените им пари могат да бъдат похарчени за лукс, свързан с преживявания, казва Сибони.

"В момента в Китай се наблюдава феноменът на удоволствието от отмъщението, което включва пътуване и угощение", казва Сибони. Той предупреди, че пътуванията "в далечни места могат да се конкурират с покупката на дизайнерска чанта", след като се изчистят натрупаните молби за подновяване на паспорти.

Но инвеститорите все още изкупуват акции на луксозни компании, тъй като Китай отново отваря врати. Moncler SpA, Ermenegildo Zegna NV, Kering, Brunello Cucinelli SpA, Tod's SpA, Burberry, Prada SpA и Richemont, собственик на Cartier, са нараснали с двуцифрени проценти досега през тази година.

В Европа "луксозният сектор се възприема от инвеститорите като най-качествения, по същия начин, по който технологиите се възприемат като най-добре развиващия се сектор в САЩ", каза Пуш. "Не можете да го копирате, той има високи бариери за навлизане. За да успееш, трябва да си съществувал 100 и повече години, за да използваш това наследство."