Китайците предпочитат да харчат за луксозни стоки, отколкото да се хранят навън

Анализ на Bloomberg показва, че Covid-19 не се отразява толкова негативно на богатите китайски потребители

18:44 | 2 септември 2020
Обновен: 18:44 | 2 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските потребители отново се впуснаха в закупуване на луксозни аксесоари, козметика и автомобили. Но този консуматорски ентусиазъм не прерасна в масово търсене за спортни стоки, бира и ресторанти, сочи проучване на Bloomberg.

В момента се неравномерно възстановяване в Китай - страната, която е най-големият потребителски пазар и която е сред първите, възстановили се от коронавирусната пандемия.

След месеци на рутинно ежедневие, породено от стриктните противоепидемични мерки и неспособността за задгранично летуване, богатите китайски потребители потърсиха комфорт в пазаруването. Тези техни желания се приемат с отворени обятия от производителите на луксозни стоки, чийто растеж се подхранва от нарастващото изобилие на стоки в Китай през последното десетилетие.

Bloomberg анализира приходите за второто тримесечие на повече от двайсет компании, пазарни лидери в Китай, по няколко продуктови категории. Предизвикани от пандемията тенденции са три - натрупано желание за харчене, фокус върху здравословния начин на живот и предпазливост на обществени места.

Висок клас

Луксозни срещу масови стоки

Производителите на луксозни стоки отчитат двуцифрен ръст на приходите през изминалите три месеца в сравнение със същия период на миналата година, подчертавайки най-силната тенденция за възстановяване. Невъзможността за пътуване в чужбина се отрази положително на бизнесите по горещите вътрешни туристически дестинации, както и на безмитните магазини.

„Натрупаното търсене от близо два месеца изолация между февруари и март вероятно е накарало местните потребители да купуват повече луксозни марки, отколкото масови“, коментира Катрин Лим, анализатор от Bloomberg Intelligence, Сингапур. „Те определено искат да се поглезят след страха покрай избухването на заразата“, добави тя. 

Продажбите на LVMH в Китай през последното тримесечие са нараснали с 65% спрямо предходната година, докато общите приходи на групата са спаднали с 38%. Луксозната група за стоки от вино до часовници е видяла „много добро компенсиране в Китай спрямо останалата част от бизнеса, който в момента страда“, заяви Жан-Жак Гуони, финансов директор на LVMH.

Продажбите на Kering в континентален Китай скочиха с над 40% след спад през първото тримесечие.

Но тази тенденция не се забелязва при масовите потребителски стоки. Други компании като Anta Sports и производителя на електрически уреди Midea са отчели малък и дори нулев ръст на продажбите между април и юни. Общите продажби на дребно бяха забавени през юли, подчертавайки отпечатъка на пандемията върху икономиката.

Правителствените данни, както и проучванията на пазара показват, че пандемията „нанася по-голям удар върху потребителите с ниски доходи, които трябва допълнително да се фокусират върху спестяванията си“, каза Луо Исин, потребителски анализатор от Huatai Financial Holdings.

Министерството на търговията ще стартира тазгодишния „месец за насърчаване на потреблението“ от 9 септември с дейности, включващи  изложения на храни и кампании за електронно пазаруване. Целта е да се освободи допълнително натрупаното търсене и да се ускори възстановяването.

Здравословен начин на живот

Компаниите, насърчаващи здравословния начин на живот, по-специално фирмите за производство на млечни продукти, са сред другите печеливши през тримесечието, тъй като потребителите се стремят да се грижат по-добре за себе си.

China Mengniu Dairy отчете 19% ръст на приходите за периода и 86% скок на печалбата в сравнение с миналата година. Inner Mongolia Yili Industrial Group отбеляза 23% ръст на приходите и 72% скок на тримесечната печалба, възстановявайки се от спада през първото тримесечие.

„Повишаването на здравословната осведоменост на потребителите на фона на избухването на коронавируса дава възможност за растеж на продукти, свързани със здравето, особено на млечния бизнес“, посочват от компанията Yili. Mengniu също очаква ръстът на продажбите и печалбата да продължи по същите причини, заяви Кай Хиан от брокерската къща UOB.

By-health, китайски доставчик на протеини на прах и витамини, стартира маркетингова кампания, насочена към „укрепване на имунитета“ и отчете ръст на продажбите с почти 17% през второто тримесечие след спад от 5% през първото.

Но стремежът към здравословен начин на живот не помага на всяка компания във фитнес сектора, тъй като хората все още не са склонни да посещават спортни зали или да предприемат физически дейности на открито поради непрекъснатия страх от струпване на тълпи.

Социализиране чрез дистанция

Докато хората отново започват да напускат домовете си, за да работят и пазаруват, те са предпазливи да вечерят навън и да се социализират

Yum China Holdings, операторът на заведения за хранене KFC и Pizza Hut в страната, продължава да отчита спад на продажбите през второто тримесечие. Budweiser Brewing Co. APAC намали спада на продажбите си през второто тримесечие, стимулирана от супермаркетите и онлайн продажбите, но постепенното повторно отваряне на нощните клубове и баровете оказва негативен ефект.

Анализаторите очакват ръстът на продажбите на луксозни стоки да се забави донякъде, след като натрупаното търсене бъде задоволено.

„Пазаруващите от континентален Китай  ще бъдат избирателни при покупките си през втората половина на годината“, заяви Катрин Лим, анализатор към Bloomberg Intelligence, Сингапур.