Може ли Европа да излезе суха от геополитическата и икономическа буря

ЕС се нуждае от средства, за да се противопостави на многопосочния натиск - зелени субсидии в САЩ, отказ от руски енергоизточници, помощи и възстановяване на Украйна

17:00 | 28 януари 2023
Автор: Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз обсъжда как да засили финансовата си мощ, за да се противопостави на пакета от зелени субсидии на САЩ на стойност 369 млрд. долара и да се справи със скъпоструващи предизвикателства, като например да се откаже от руската енергия и да възстанови Украйна.

Възможностите варират от просто пренареждане на съществуващите фондове и укрепване на Европейската инвестиционна банка до допълнителни съвместни заеми за създаване на нови инструменти и допълване на общия бюджет.

Призивите за повече пари обаче съживиха старите разногласия между северните и южните държави-членки, тъй като ЕС все още е едва в началния етап на разгръщане на безпрецедентния си фонд за възстановяване от пандемията в размер на 800 млрд. евро.

Защо има финансов недостиг?
През 2020 г. 27-те държави от блока се споразумяха за бюджет за периода 2021-2027 г. в размер на около 1,8 трилиона евро, който включваше пандемичен фонд, финансиран чрез съвместни заеми.

Въпреки тази рекордна сума, огромните средства, предлагани на компаниите и потребителите по силата на американския Закон за намаляване на инфлацията, предизвикаха опасения в ЕС, че собствените му икономически стимули не са достатъчно силни, за да спрат инвестициите и работните места да прекосяват Атлантическия океан.

Нахлуването на Русия в Украйна принуди ЕС да потърси ресурси, за да подкрепи Киев и да прекрати зависимостта от вноса на руски газ. За някои предпазването на уязвимите семейства и фирми от енергийната криза също оправдаваше съвместен фискален отговор.

Освен това ЕС се ангажира да поеме водеща роля във възстановяването на Украйна, което по оценки на Световната банка може да струва поне 350 млрд. долара.

Това нов дебат ли е?
Институциите, включително Европейският парламент, и държавите членки, които се възползват в най-голяма степен от бюджета на ЕС, като например в Източна Европа, традиционно защитават по-голямата разходна мощ на блока.

Някои столици от години призовават за съвместни фискални инструменти за укрепване на икономическия и паричен съюз.

Продължителните дискусии, водени от Франция, Испания, Италия и Португалия, целящи изработването на бюджет на еврозоната, доведоха само до размита версия в края на 2019 г. Фискално консервативните държави, включително Нидерландия, Финландия и Австрия, не пожелаха да се споразумеят за нови инструменти, които задълбочават трансферния съюз и взаимстват рисковете.

Това разделение се появи отново, когато ЕС обсъждаше отговора си на пандемията от Covid, но мащабът на икономическото ѝ въздействие - и от решаващо значение подкрепата на Германия за фонд за възстановяване - в крайна сметка доведе до създаването на новия фонд от 800 млрд. евро.

Какви инструменти се разглеждат?
Мнозинството от държавите членки искат да се съсредоточат върху съществуващите инструменти, с възможни промени за улесняване на достъпа до пандемичния фонд.

Някои високопоставени служители призовават за нов кръг от съвместни заеми, за да се предложат евтини заеми на държавите членки, които се нуждаят от тях, подобно на механизма SURE, създаден за защита на работните места по време на Covid.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в средносрочен план да се създаде фонд за суверенитет, който да насочи повече инвестиции в модерни технологии, които биха могли да повишат конкурентоспособността.

Комисията преценява дали са необходими допълнителни средства за финансиране на прехода към по-чиста енергия и за противодействие на закона за климата на президента на САЩ Джо Байдън. Следващата седмица тя ще изложи потенциални инструменти за насърчаване на солидарността и инвестициите, преди лидерите на ЕС да обсъдят въпроса по-късно през февруари, заявиха запознати.

Какво мислят държавите членки?
Страни като Германия, Нидерландия, Финландия и Дания са против нови инструменти за финансиране, тъй като съществуващите не са били използвани напълно, твърдят запознати, които са говорили при условие за анонимност, тъй като обсъжданията са поверителни. 

Франция призова за инструмент, подобен на SURE, в неотдавнашен документ, докато Италия е най-гласовитият поддръжник на нов фискален инструмент на ЕС, казаха те.

Испания, която традиционно подкрепя общи фискални мерки, се фокусира върху прилагането на фондове за възстановяване. Мадрид не подкрепя фонд за суверенитет, заяви служител на ЕС.

Кой е най-вероятният сценарий?
Очертава се консенсус за улесняване на използването на съществуващите финансови инструменти в краткосрочен план, включително пандемичния фонд. Това може да включва допълнителна гъвкавост или пренареждане на някои приоритети, заявиха дипломати и служители.

В средносрочен план ще се появят нови инструменти, включително фондът за суверенитет, като Европейската инвестиционна банка може да играе важна роля в неговото финансиране. Един от вариантите, които се разглеждат, е да се увеличи ударната сила на банката, но това вероятно ще изисква допълнителни гаранции.

Държавите членки ще направят нова оценка на бюджета за периода 2021-2027 г. в средата на 2023 г. Националните правителства ще трябва да допринесат повече за т.нар. многогодишна финансова рамка, заявиха двама служители на ЕС.

На този етап шансовете за нови инструменти, финансирани чрез съвместни заеми, изглеждат малки, казаха служителите. Блокът обаче вероятно ще трябва да се обърне към пазарите за финансиране на възстановяването на Украйна и се очаква тази дискусия да набере скорост през втората половина на годината.