Повече риск не значи задължително по-висока възвръщаемост

Някои рискови инвестиции не се представят силно през последните години, но навлизането на нови технологии изисква време

18:00 | 4 декември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Steve Hockstein/Bloomberg News
Снимка: Steve Hockstein/Bloomberg News

Академичните критици отдавна твърдят, че компаниите в САЩ трябва да направят повече по отношение на повишаването на производителността като заменят съществуващите процеси с много по-различни и по-ефективни. Вместо това американските компании твърде често мислят на дребно, търсейки начини да намалят разходите, и се задоволяват със сигурни инвестиции, които умерено увеличават производителността, пише Джефри Лий Фънк, независим инвестиционен консултант, за MarketWatch.

Статия от Harvard Business Review от 2020 г., озаглавена „Вашата компания е твърде склонна към риск“, описва проучване на McKinsey, което задава следния въпрос на 1200 мениджъри: „Обмисляте инвестиция за 100 милиона долара, която има някакъв шанс да се възвърне – в сегашна стойност – в размер от 400 милиона долара в рамките на три години. Също така има възможност да изгубите цялата инвестиция през първата година. Кой е най-високият процент възможност за загуба, който бихте толерирали, за да направите инвестицията?“

Очакваната цена на инвестицията е положителна, ако вероятността за успех е поне 25%. Все пак, повечето мениджъри посочват средно, че те биха направили рискова инвестиция, само в случай, че вероятността за успех е 82%. Само 9% от мениджърите изискват по-малко от 60% възможност за успех. Базирано на изследването и на техния собствен консултантски опит, авторите заключват, че „мениджърите в големите корпорации рутинно отхвърлят рискови идеи“.

По-фундаменталният проблем е, че мениджърите не могат уверено да определят нещо, което не наподобява черно-белия избор, представен в тези проучвания. Нежеланието да се насочат значителни ресурси за рисковани начинания може да се дължи на реалността, че рисковете не само крият вероятността от провал, но и при тях има огромна несигурност относно потенциалната печалба.

През последните години някои компании правят по-рискови инвестиции, но засега нямат какво да покажат. Някои области изглеждат обещаващи, макар и все още да са несигурни. Ядреният синтез – област, която някога се смяташе за твърде далечна за търговските инвестиции, процъфтява. Сред 3,4 милиарда долара, насочени към стартиращи компании от сектора през последните години, пет от седемте най-големи инвестиции са отишли ​​в дружества, фокусирани върху термоядрения синтез. Commonwealth Fusion Systems затвори огромен кръг финансиране от над 1,8 милиарда долара през декември 2021 г., воден от Tiger Global, Бил Гейтс и много други.

Квантовите компютри също се радват на бум на финансирането, като получиха рекордните 823 милиона долара през 2021 г. – увеличение от 70% спрямо 2020 г. Базираната в Пало Алто PsiQuantum набра 450 милиона долара, което даде на компанията оценка от 3,1 милиарда долара. Базираният в Торонто Xanadu, дизайнер на квантови силициеви фотонни чипове, набра 100 милиона долара.

Фирмите за рисков капитал и фондовете за дялово инвестиране също са инвестирали близо 42 милиарда долара в стартъпи за технологии за батерии за електромобили чрез почти 1700 сделки през последните 10 години; 75% от тези инвестиции са направени през последните две години. General Motors, например, инвестира в SES, която разработва литиево-метални батерии. Ford Motor, направи същото със Solid Power, стартираща компания, която наближава производство. Volkswagen има значителен дял в QuantumScape. Porsche инвестира 100 милиона долара в Group14, която разработва обогатени със силиций аноди, които могат да направят батериите по-леки и по-мощни.

Друг пример за повишения апетит към рискови инвестиции са дружествата, занимаващи се със синтетична биология. Стартъпите в тази област са набрали 18 милиарда долара през 2021 г. Някои от тях станаха публични – Ginkgo Bioworks, например, сключи сделка с т.нар. компания празен чек (SPAC), която оцени дружеството на 15 милиарда долара – над три пъти повече от цената му през миналата година.

Ще се окажат ли тези и други рискови инвестиции ползотворни? Трудно да се каже. Този тип технологии често отнемат десетилетия, за да успеят, което е дълго време за инвеститорите на рисков капитал, известни със своите краткосрочни залози и нетърпение.

Някои инвеститори вече се притесняват. Цените на акциите на стартъпите в областта на синтетичната биология, включително на Ginkgo, започнаха да падат рязко в края на 2021 г. Спадът продължи и през 2022 г.

Цените на акциите на производителите на батерии също се понижават. Акциите на QuantumScape започнаха да поевтиняват през 2021 г., последвани от Standard Lithium и други през 2022 г. Заглавието на статия в Wall Street Journal от февруари 2022 г. казва всичко: „Защо всички тези „пробивни“ батерии за електромобили, за които чувате, така и не пробиват”.

Цените на акциите на IonQ, Rigetti Computing и други дружества за квантови компютри също се сринаха с повече от 80% от своя пик, тъй като експертите станаха по-скептични по отношение на квантовите изчисления.

Критици също изразяват опасения относно ядрения синтез. Статия в Science Magazine от 2022 г. подробно описва техническите предизвикателства, като неуспешни операции, турбулентни изблици на плазма, неутронно увреждане и дори липса на гориво, тритий. Икономическите опасения са отделен въпрос.

Резултатът от тези инвестиции е несигурен. Това, което можем да кажем, е, че инвеститорите най-накрая са направили това, за което критиците настояват от десетилетия –  насочили са се към рискови научно-базирани технологии. Твърде рано е да се каже дали наградата оправдава риска, но часовникът тиктака и точно сега резултатите не изглеждат много добре.