UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Европейската екосистема е добра, но трябва да привлича повече рисков капитал

Михал Горзински, ръководител на отдела "Стратегии и въздействие" в Европейския институт за иновации и технологии (EIT), UpDate, 22.06.2019

20:00 | 22 юни 2019
Обновен: 21:37 | 22 юни 2019
Михал Горзински, ръководител на отдела "Стратегии и въздействие" в Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Михал Горзински, ръководител на отдела "Стратегии и въздействие" в Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Европейската екосистема е добра - с различни алтернативи за парични потоци, но трябва да привлича повече рисков капитал и да избягва пазарната фрагментация. Това заяви Михал Горзински, ръководител на отдела "Стратегии и въздействие" в Европейския институт за иновации и технологии (EIT), в предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов.

Настроенията срещу големите технологични компании

"Този въпрос е обширен, зависи от много фактори. Осигуряването на правилната рамка за пазарните процеси е важно. Зависи обаче дали пазарът е достатъчно конкурентен, за да позволи на определени играчи да се съровновават с други. В САЩ има идея Facebook да се раздели на 5 по-малки компании. Не мисля, че политиците трябва да определят пазарните процеси, а рамките на условията, за да ги уравнят за всички".

Дигиталният данък GAFA

По повод цифровия данък GAFA гостът спомена, че някои икономики като Испания, Германия и Франция подкрепят идеята за този данък, а в страните, в които се намират централите на тези компании, са на много по-различно мнение. Мненията варират според приходите. В Европа се водят разговори по темата и големите икономики подкрепят въвеждането на данъка. Сътрудничеството с гигантите може да бъде ползотворно за малките компании, както и за изследователски организации и университети, подчерта Михал Горзински.

Екосистемата в Европа

"Говорейки за екосистеми в подкрепа на иновациите в Европа, има такива, има отлични стартъпи. Компаниите събират различни акционери за развиване на нововъведения в отделните сектори. Включват се и различни видове институции. Сектори като производството, електроенергията, здравеопазването - в тях Европа показва водещи позиции. Сектори като производството, електроенергията, здравепозаването - в тях Европа показва водещи позиции. Airbus, Daimler, Siemens  са част от примерите".

Може да се работи в посока избягване на фрагментацията на европейските пазари, счита Михаил Горзински. Трябва да привличаме повече рисков капитал за средните компании, за да се разрастват. От друга страна, се справяме добре с човешкия капитал и ресурсите, с иновациите и изследователските дейности към тях. Еднорозите, достигнали оценка от над 1 млрд. евро, го доказват – тук има 40 такива компании. Важно е да хванем следващата технологична вълна, като тя може би ще бъде подкрепена от изкуствен интелект, твърди ръководителят на отдела "Стратегии и въздействие" в Европейския институт за иновации и технологии (EIT).

Вижте видео материала с целия разговор.