Войната срещу руската икономика дава резултат

Икономическото наказание, наложено на Русия, не спира войната в Украйна, но отслабва позициите на Кремъл и на президента

21:15 | 23 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Девет месеца след началото на войната на руския президент Владимир Путин в Украйна щетите, нанесени на 11-ата по големина икономика в света, са огромни. Водещи руски банки бяха изключени от глобалната финансова система, около 300 милиарда долара резерви на централната банка бяха замразени, а стотици чуждестранни компании напуснаха страната. Недостигът на части затрудни автомобилната индустрия и застраши търговската авиация. В резултат на заповедта за мобилизация на Путин десетки хиляди млади работници избягаха от Русия. Прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувана тази седмица, предвижда, че икономиката на Русия ще се свие с 5,6% през 2023 г., пише Bloomberg.

Икономическото наказание, наложено на Русия, не спря ударите по Украйна. Но санкциите отслабиха позицията на Русия като световна сила, разубедиха привидно безпристрастните нации да се присъединят към Кремъл и посяха съмнения относно лидерството на Путин сред руските елити. Убеждаването им да настояват за прекратяване на войната ще изисква САЩ и Европа да увеличат натиска.

От февруари насам санкциите повишиха цената на войната, като намалиха способността на Москва да купува това, от което се нуждае, и същевременно направиха пазара опасен за външни лица. Китай, Индия и Турция внасят руски петрол, но с голяма отстъпка, а Русия се бори да пренасочи износа на газ, който някога е бил насочен към Европа. Вносът на технологии, от които Русия се нуждае, за да поддържа военната си машина – както и за бъдещи иновации - е ефективно прекъснат от месеци. Москва ще се адаптира, но не бързо.

Въпреки това засега прякото въздействие върху войната остава ограничено. Притискането на най-големия износител на въглеводороди в света, който има огромен излишък по текущата сметка, изисква насочване към този износ, процес, който започва сериозно едва сега. 

Санкциите рядко водят до бърза политическа промяна или незабавен край на конфликти. При отстъплението на руските сили е изключително важно Западът да увеличи натиска. Най-очевидно е, че САЩ и техните съюзници трябва да продължат да въоръжават и подкрепят финансово Украйна. Те трябва също така да насърчават влошаващото се изтичане на мозъци от Русия. Най-малко 350 хиляди души вече са избягали от необмислената заповед за мобилизация на Путин, причинявайки спад на доверието на потребителите. Западните правителства могат да ускорят процеса, като предложат повече хуманитарни визи, допълнителна подкрепа за руски студенти и стимули за учени и технически специалисти да се преместят в чужбина. Не само западните икономики биха спечелили, но недостигът на работна ръка и умения в Русия ще се засили.

Европа трябва да продължи да работи за затваряне на вратичките в санкциите. Има доказателства, че руската армия внася домакински уреди от съседни страни и използва техните микрочипове, за да компенсира загубата на достъп до западни полупроводници. (Армения е внесла повече перални машини от Европейския съюз през първите осем месеца на 2022 г., отколкото през последните две години, взети заедно.) Ще са необходими също строги действия за налагане на санкциите на Европейския съюз за суровия петрол и налагането на таван на цените.

Преди всичко западните правителства и техните партньори трябва да останат обединени. Икономиката на Русия се разпада и войната не върви по пътя, зададен от Москва. Путин все още смята, че привържениците на Украйна първи ще бъдат разгромени. Западът трябва да му докаже, че греши.