ЕЦБ изпраща предупредителен сигнал към банките заради риска от рецесия

Призивът на регулатора е свързан с опасността от ръст на "лошите" кредити на фона на задълбочаващата се енергийна криза

18:09 | 7 октомври 2022
Обновен: 18:10 | 7 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) засилва натиска върху някои банки, принуждавайки ги да задържат изплащането на бонуси за 2022 г. на фона на страховете около помрачените икономически перспективи, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Висшият банков надзорен орган в еврозоната е посочил наскоро на кредиторите, че очаква ограничаване на променливите възнаграждения и дивиденти, тъй като се опасява, че енергийната криза може да доведе до вълна от неизпълнения на задълженията, споделят източниците, пожелали анонимност.

Тези предупреждения отразяват тревогата на ЕЦБ относно възможността за по-рязко икономическо забавяне в Европа през следващата година.

Някои банки от еврозоната, включително UniCredit, Commerzbank и Deutsche Bank, наскоро предоставиха възходящи насоки, дори при ускорената инфлация и растящите лихвени проценти, които натежават върху икономическите перспективи. Кредиторите също така казаха, че е малко вероятно да се наложи да бъдат тласнати към осигуряване на огромни кредитни провизии, дори и на фона на енергийната криза в региона.

От своя страна ЕЦБ смята, че кредиторите може да подценяват рисковете. Съществува „известно нежелание от страна на банките да участват сериозно в надзорни дискусии“, коментира наскоро Андреа Енрия, който ръководи надзорния съвет на ЕЦБ. Европа е изправена пред сериозен макроикономически шок, който изисква надзорните органи „да проявяват изключителна предпазливост“, добави той.

Публикуваната в петък статистика на ЕЦБ показва някои ранни предупредителни признаци. Съвкупният дял на т.нар. заеми от втори етап, при които перспективите на кредитополучателя са се влошили, продължава да нараства. Делът на тези заеми достига 9,7% от общите кредити през второто тримесечие спрямо 9,3% за предходния период. Все пак "лошите" кредити в индустрията като цяло намаляват, докато капиталовите нива остават стабилни.

По-рано ЕЦБ показа, че е готова да се намеси, ако сметне, че плановете за бонуси на дадена банка са прекомерни на фона на повишените икономически рискове. Регулаторът призова за особена умереност на тези възнаграждения по време на пандемията от коронавирус и впоследствие принуди няколко кредитора, включително BNP Paribas, Deutsche Bank и UniCredit, да намалят бонусите си за 2020 г., припомня Bloomberg.

Натискът на регулатора създава главоблъсканица за много банки, тъй като те се насочват към стабилни печалби на фона на доброто представяне на звената за търговия. Това обикновено води до очаквания сред банкерите, че ще получат по-високи бонуси. Много кредитори също обещаха да извършат значителни изплащания на инвеститорите през следващите години, като потенциално ги подготвят за реакция на акционерите, ако в крайна сметка намалят тези суми.

Но избирането на твърд подход към провизиите и принуждаването на банките да намалят изплащанията също може да създаде проблеми за ЕЦБ. Енрия припомни, че предупрежденията в първите месеци от пандемията относно опасността от драстично увеличение на неизпълненията по кредитите са се оказали твърде песимистични, което кара банките „да отхвърлят призивите на своите регулатори за предпазливост като неоправдан консерватизъм“.

През 2020 г. ЕЦБ призова банките да заделят големи провизии заради ограниченията за овладяване на коронавирусната пандемия, което създаде голямо забавяне при печалбите. Надзорният орган също така приложи забрана за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции, което се оказа вредно за банковите оценки и стана обект на публична критика от няколко високопоставени банкери от еврозоната.

ЕЦБ премахна свързаните с пандемията ограничения за дивидентите и бонусите през 2021 г. и вместо това ги замени с призив към банките да възприемат „разумен и далновиден подход“, когато вземат решение за изплащане на бонуси.