Сентено: ЕЦБ трябва да е премерена и балансирана

Марио Сентено, гуверньор на ЦБ на Португалия

19:36 | 29 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

ЕЦБ го направи през септември. Вдигна лихвата със 75 базисни пункта. Вие казахте, че трябва е предпазлива след като изпревари събитията. Това означава ли, че не бива да очакваме още 75 базисни пункта повишение, а по-малко на предстоящото заседание?

Много ясно е какъв е пътят на решенията ни. Ще продължим да се водим по данните. Трябва да имаме данни и след това да решаваме.

Септемврийското решение за 75 базисни пункта беше много ясен сигнал за всеки, че ЕЦБ е готова да действа и ще действа.

Но решенията за монетарната политика трябва да бъдат премерени и балансирани и да са източник на стабилност. Не го виждаме за съжаление често в последно време.

Мисля, че Европа и всички решения, които взехме в този дълъг период на инфлация и след ковид кризата бяха балансирани и премерени. Бяха ефективни. Това ще продължи все така.

Значи настоявате за 75 базисни пункта. Къде според вас е неутралната лихва за еврозоната? Кое е нивото? Дайте ми диапазон.

Някои колеги и други анализатори обявяват цифри, но ние сме още далеч от този момент. Не бих искал да посочвам точна цифра, защото това е подвижна цел.

Ще продължим процеса.

Казвате, че сте още далеч от неутралната лихва. И все пак повишихте със 75 базисни пункта. Значи не искате политиката на ЕЦБ да доближи рестриктивната територия, въпреки че това е най—високата инфлация от десетилетия? Интересно защо защитавате този подход? Разбирам плавното и балансирано движение, но не искате ли да минете към рестриктивни мерки, за да се справите с инфлацията?

Определено искаме. Но трябва да разбираме и източниците на инфлацията. Това е най-напред шокът в предлагането, който продължава да ни пречи от края на ковид кризата. Трябва да сме балансирани.

Нашият път в определяне на лихвите е много ясен за близките месеци. Това е важно. Искаме да пратим сигнал на пазарите.

Но има нещо, което винаги ме тревожи като човек, който взема решения – не бива да се връщаме назад по този път. Ако правим крачка напред и след това назад, това ще прати смесени сигнали на пазарите и на гражданите ни. Това е  лошо.

Трябва да бъдем стабилизиращия фактор за нашите икономики. Не дестабилизиращ. Затова като цяло трябва да сме предпазливи.