Саудитският фонд PIF набра $3 млрд. при дебютната си продажба на зелени облигации

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия емитира 100-годишни облигации на стойност 500 млн. долара.

17:00 | 6 октомври 2022
Автор: Арчана Нараянан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия набра 3 млрд. долара с дебютната си продажба на зелени облигации във валута, с която за първи път навлезе и в сферата на етичното финансиране.

Публичният инвестиционен фонд (PIF) продаде дълга на три транша, включително първата в света доларова стогодишна зелена облигация.

Условия на сделката

  • 1,25 млрд. долара за 5-годишен период при Т +125 базисни пункта
  • 1,25 млрд. долара за 10-годишни облигации при T +165 б.п.
  • 500 млн. долара за 100-годишен заем при 6,7%

PIF, както е известен фондът, се присъединява към множество богати на петрол държави, които набират зелен дълг, тъй като диверсифицират източниците на дългосрочно финансиране и засилват ангажиментите си към проекти, щадящи околната среда. Но никой от тях не се е опитвал да емитира стогодишен зелен дълг в долари, да не говорим за дебютна продажба. PIF емитира 100-годишни облигации на стойност 500 млн. долара.

"Независимо от неотдавнашното увеличение на лихвените проценти, те остават ниски в сравнение с историческите нива. Заключването на срочното финансиране чрез продажбата на столетни облигации ще помогне на PIF да финансира ефективно своята многогодишна икономическа визия", каза Дъг Биткон, ръководител на отдела за кредитни стратегии в Rasmala Investment Bank, базиран в Дубай. "Недостатъкът е, че тези книжа няма да имат естествено регионално наддаване и вероятно ще бъдат доста нестабилни във времена на пазарен стрес."

Облигациите се появяват в момент, когато Саудитска Арабия - един от най-големите износители на петрол в света - се стреми да диверсифицира продажбите на суров петрол. Кралството се ангажира да неутрализира емисиите на парникови газове в рамките на своите граници до 2060 г. и задели милиарди за технологии за улавяне на въглеродни емисии като част от тази цел. 

Намаляване на производството
Предлагането на дълг идва точно в момент, когато ОПЕК+ се съгласи да направи голямо съкращаване на производството, за да запази високите цени на петрола в сряда, което предизвика незабавни упреци от страна на САЩ. Министрите от групата на производителите защитиха този ход като необходим за предпазване на петролната индустрия и собствените им икономики от риска от глобално забавяне.

PIF е основен поддръжник на много от зелените амбиции на страната и ще използва приходите от продажбата на облигациите за финансиране, рефинансиране или инвестиране в един или повече зелени проекти, като например възобновяема енергия, според проспекта на облигациите. PIF е упълномощен да разработи 70% от програмата на кралството за възобновяема енергия и очаква до 2026 г. да инвестира над 10 млрд. долара в зелени проекти, се посочва в документа. 

"Емитирането на вековни облигации определено предизвиква голямо внимание и е интересна възможност за инвеститорите, особено за тайванските инвеститори с по-дълъг времеви хоризонт", каза Сергей Дергачев, старши портфолио мениджър и ръководител на отдела за корпоративен дълг на развиващите се пазари в Union Investment Privatfonds GmbH във Франкфурт.

Смяна на петрола
Кралството планира да увеличи дела на слънчевата и вятърната енергия в местната си мрежа до 50% до 2030 г., а останалата част ще бъде използвана за производство на природен газ. Страната също така инвестира сериозно във водород, който се счита за ключов за окончателното отказване от петрола и газа. 

Въпреки това някои наблюдатели са скептични, след като кралството се ангажира да инвестира повече в добива на нефт и газ, твърдейки, че светът се нуждае от повече въглеводороди, тъй като преминава към по-чисти горива. Никоя друга страна от Г-20 не отделя толкова въглероден диоксид на глава от населението, колкото Саудитска Арабия.

Въпреки че фондът е "косвено" изложен на екологични и социални рискове, неговият "портфейл е доста диверсифициран и много от секторите, в които PIF инвестира, са слабо изложени на екологични и социални рискове", заяви Moody's Investors Service през февруари.

BNP Paribas SA, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. бяха глобалните координатори на продажбата. PIF има рейтинг А1 от Moody's Investors Service и А от Fitch, шестото най-високо ниво на инвестиционен рейтинг - същият, който се дава и на правителството на Саудитска Арабия.